Procuror: Asasinul preotului din Focșani – „psihopat cu idei exacerbate, care a mers la biserică cu gândul de a se răzbuna”

Procuror: Asasinul preotului din Focșani - psihopat cu idei exacerbate, care a mers la biserică cu gândul de a se răzbuna
Publicat: 16/06/2012, 22:16
Actualizat: 25/06/2013, 18:09

Procurorul Gheorghe Mihăilă de la Parchetul Tribunalului Focșani a declarat, sâmbătă seară, că anchetatorii verifică toate persoanele cu „manifestări violente față de biserică, preoți și credincioși”, pentru a restrânge cercul de suspecți, ce în acest moment cuprinde „patru-cinci persoane”.

„Este vorba despre un psihopat cu idei exacerbate. Verificăm toate persoanele care s-au manifestat cu violență față de instituțiile de cult, preoți și credincioși. Cercul de suspecți cuprinde 4-5 persoane, dar nu s-a stabilit nimic cu certitudine”, a spus procurorul.

Potrivit acestuia, asasinul a intrat în biserică după slujbă, având la el mai multe coli format A4 cu texte din Biblie, iar atacul a durat foarte puțin.

„A venit cu gândul de răzbunare. Femeia care era acolo, singurul martor de altfel, nu a avut timp sa reacționeze. A crezut că l-a lovit pe preot cu palma. Imediat atacatorul a fugit, dispărând printre blocurile din zonă. Unii trecători spun că a fugit în direcția gării”, a mai spus procurorul.

El a precizat că atacatorul avea un cuțit înfășurat într-o pungă, lovindu-l pe preot prima dată în zona tâmplei, apoi i-a aplicat o lovitură în inimă, aceasta fiindu-i fatală.

Procurorul a mai spus că femeia care a asistat la crimă este extrem de afectată și confuză, astfel încât dă declarații contradictorii despre suspect.

Conform sursei citate, la Consiliul Județean, aflat în apropierea bisericii, există camere de supraveghere, însă acestea erau oprite la acea oră.

Mihăilă a mai afirmat că vor fi analizate, în schimb, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din gară.

Șeful Poliției Vrancea, comisar-șef Norel-Ionel Popescu, declara că Poliția are mai multe variante de portret robot pentru bărbatul care l-a înjunghiat mortal pe preot, în urma semnalmentelor furnizate de femeia care a asistat la crimă, dar și de trecători care l-ar fi văzut pe atacator.

„Potrivit acestuia, anchetatorii au audiat-o pe femeia care a asistat la crimă. De asemenea, au fost audiate și alte persoane, fiind vorba despre trecători care au furnizat diverse semnalmente ale atacatorului.

Crima de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” aflată în Piața Unirii din Focșani a avut loc în jurul orei 10.00, imediat după slujbă, când în lăcașul de cult mai rămăseseră doar preotul Tudor Marin și femeia care vindea lumânări, aceasta fiind, de altfel, singurul martor.

Femeia spune că în cursul acestei zile atacatorul a venit de două ori în biserică, fiind vorba despre un bărbat cu vârsta până în 40 de ani, înalt, care era îmbrăcatcu o cămașă neagră. Ea afirmă că a doua oară când a venit bărbatul a mers la preot, spunându-i că vrea să îi explice citate din Biblie.

„Avea niște foi în mână. Părintele nu a apucat să se uite. Nu era nici lumină în biserică. L-am văzut apoi pe bărbat fugind, mi-am dat seama că se întâmplase ceva rău, am început să țip. Părintele a apucat să ajungă lângă ușa bisericii, unde s-a prăbușit. Era plin de sânge”, a spus femeia.

La scurt timp, la fața locului a ajuns o ambulanță, însă echipajul medical nu l-a mai putut salva pe preot.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță, preotul a fost găsit în stop cardio-respirator, având o plagă înjunghiată în zona inimii. Cadrele medicale au încercat timp de 50 de minute să îl resusciteze pe preot, însă fără succes.

Cuțitul cu care a fost atacat preotul a fost recuperat de criminaliști, care urmează să preleveze probe ADN. De asemenea, în biserică au fost găsite și foile pe care atacatorul le avea în mână și care conțin pasaje din Biblie referitoare la păcat și pedeapsă.

Pentru prinderea atacatorului, Poliția a organizat filtre în tot municipiul Focșani, fiind instituite patrule de polițiști și jandrmi inclusiv în gară și în zonele de unde pleacă microbuze.

De asemenea, șeful Serviciului Omoruri din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și un ofițer specialist au plecat la Focșani pentru a ajuta la ancheta privind uciderea preotului.

„Din dispoziția șefului Poliției Române, chestor principal de poliție Petre Tobă, ofițeri specialiști din cadrul Serviciul Omoruri-Direcția de Investigații Criminale- IGPR se deplasează, în regim de urgență, în municipiul Focșani. Specialiștii IGPR vor acorda sprijin de specialitate colegilor de la IPJ Vrancea pentru valorificarea urmelor ridicate de la fața locului, în vederea identificării principalului suspect în cazul omorului petrecut în cursul acestei zile”, precizează Poliția Română.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” se află în Piața Unirii din Focșani, unde își au sediul mai multe instituții publice, între care Primăria și Consiliul Județean, iar după uciderea preotului lăcașul de cult a fost închis.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piața Unirii Focșani este monument istoric, fiind construită în urmă cu 352 de ani și funcționând ca biserică în cadrul unei mănăstiri. În perioada regimului comunist, biserica a fost închisă, fiind redeschisă imediat după revoluție de către preotul Tudor Marin.

Preotul Tudor Marin era singurul care slujea la această bisetrică, el fiind cel care refăcut în totalitate lăcașul de cult, care în ultimii ani a fost refăcut inclusiv pe exterior. Tot preotul Tudor Marin este și cel care a reînființat corul bisericii.

El avea doi copii, între care și o fiică, soția liderului sindical Vasile Marica. De altfel, Vasile Marica a ajuns la biserică imediat după crimă. „Era un om extraordinar, care mi-a dat o soție extraordinară, sunt șocat”, a spus liderul sindical.

Enoriașii spun că Tudor Marin, în vârstă de 69 de ani, era unul dintre cei mai apreciați și iubiți preoți din Focșani, el ajutându-i pe enoriași și implicându-se în problemele lor.

Imediat după incidentul de sâmbătă, sute de persoane s-au strâns la biserică, unde au adus flori și au aprins lumânări.

Patriarhia Română spunea că este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un prelat pașnic și venerabil este ucis cu cruzime, crima oribilă arătând starea alarmantă de degradare, violență și nesiguranță a societății de azi.

„Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violență și de nesiguranță din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca și bisericile, fiind spații de utilitate publică religioasă a comunităților locale, să fie mai bine păzite și protejate. Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani Patriarhia Română le adresează condoleanțe și se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților”, se arată într-un comunicat tranmis de Patriarhia Română.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice