PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII INELARE DIN JURUL MĂRII NEGRE: cu ce „bucată” se va prezenta România

Redactor:
Gândul
PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII INELARE DIN JURUL MĂRII NEGRE: cu ce „bucată” se va prezenta România
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelară în jurul Mării Negre va da măsura eficienței Organizației Cooperării Economice a Mării Negre

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, cărealizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelarăîn jurul Mării Negre va da măsura eficienței OrganizațieiCooperării Economice a Mării Negre, el adăugând, întrebat desprestadiul lucrărilor părții române, că porțiunea București-Constanțaeste deja executată.

Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN -organizație a cărei președinție este asigurată de România – unde afost întrebat de un diplomat coreean în ce stadiu se află partearomână cu lucrările la porțiunea sa din proiectul OCEMN deconstruire a unei autostrăzi care să facă legătura între porturilede la Marea Neagră.

  • „Fiecare stat de pe litoralul pontic are mai mult sau mai puțincâte o bucată de autostradă. Turcia și-a făcut tema, FederațiaRusia este acum «officialy committed» în această direcție. Avem șinoi o bucată … Mă rog, București -Marea Neagră este deja totușiexecutată. Nu e vorba de o autostradă perfect circulară, ci deinterconectare. Indiferent care e desenul ei, să putem circuladintr-o țară în alta cu aceeași viteză”, a răspuns Baconschi.

Anterior, referindu-se la autostrada inelară, Baconschi a spuscă realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da măsuraeficienței OCEMN. „Ar trebui să intrăm, după 20 de ani, în alți 20de ani în care nivelul de ambiție al organizației să crească. Șiavem din acest punct de vedere un prim proiect care este inelul deautostradă care o să lege toate porturile de la Marea Neagră. Și mise pare că realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da șimăsura eficacității politice a OCEMN”», a spus Baconschi.

El a spus că în cazul Mării Negre, ca și în cel al Dunării, sepoate vorbi „de momente faste și nefaste”. „Tocmai datoritălimitelor sale, OCEMN este indispensabil. Cred că este o chestiunede bun simț să admitem că statele din jurul Mării Negre auinteresul de a se apropia”, a spus Baconschi.

CITEȘTE AICI DESPRE PROIECTUL-GIGANT ALAUTOSTRĂZII MĂRII NEGRE: Președintele Rusiei ratificămemorandumul privind o „autostradă-inel” de 7000 de km, în jurulMării Negre, care ar avea și un segmentChișinău-București

El a adăugat că, din perspectiva sa, președinția OCEMN asumatăde România este un bun prilej de bilanț cu atât mai mult cu cât în2012 se împlinesc 20 de ani de la înființarea organizației. „Vatrebui să tragem linie, să vedem ce am făcut și ce nu am făcut, cenu am reușit și, în același timp, ce vrem cu adevărat să facem dinaceastă platformă regională”, a apreciat Baconschi.

„Cred că putem să intrăm într-o etapă mai ambițioasă. Iată depildă importanța unei organizații este reflectată și de bugetul ei.În cazul OCEMN nivelul modest al poziției politice legată de soartaacestei organizații se traduce și printr-un buget insuficient”, aspus Baconschi.

De altfel, referindu-se la bugetul OCEMN, ministrul a subliniatcă acesta este suficient doar pentru „a ține în priză un minimum deinstituții colaterale”.

Miruna Badea, [email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide