Radarele „invizibile” pe care le cumpără Poliția Rutieră costă 15 milioane euro

Radarele „invizibile pe care le cumpără Poliția Rutieră costă 15 milioane euro
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 20:58

Noile dotări vor tripla, practic, numărul aparatelor dedepistare a vitezomanilor. Un prim lot de 140 se află deja înteren, alte 150 urmând să intre în dotarea Poliției Rutiere înaceastă săptămână. Specialiștii au instruit 40 de agenți și ofițeripentru ca aceștia să își poată învăța mai departe colegii dinteritoriu. Până ieri după-amiază, polițiștii nu tăiaseră încă nicioamendă pentru viteză depistată de noile aparate.

Unde vor fi amplasate?

În fiecare județ vor fi în medie câte 8 radare invizibile.Potrivit comisarului-șef Lucian Diniță, șeful Direcției de PolițieRutieră, radarele vor fi distribuite în funcție de cazuisticarutieră înregistrată, de importanța județului, numărul de mașini,de locuitori. „În Capitală, de exemplu, am distribuit 10 radare,deja operaționale. În județe precum Constanța, Bacău, Iași, Brașov,Prahova, Mureș, Hunedoara, Cluj sau Timișoara vor fi până la 10-11radare”, a mai spus Diniță.

Surse din Poliția Rutieră au declarat pentru Gândul că noileradare funcționează deja pe arterele naționale pe care gradul derisc al producerii accidentelor este mare. „Radarele sunt dejaomologate și funcționale, dar deocamdată polițiștii se acomodeazăcu ele. Sigur, însă, dacă este depistată în această perioadă oabatere evidentă, vor fi folosite noile aparate”, au explicatpentru Gândul sursele citate.

Cum funcționează?

Noile aparate radar sunt montate pe autoturisme Dacia Logan,având o capacitate de stocare pe hard-disk a peste 60 de ore defilmare. Radarele pot înregistra orice abatere în trafic,indiferent dacă este zi sau noapte și indiferent de temperatură.Marja de funcționare este cuprinsă între -30 și 50 de gradeCelsius, fără ca parametrii de înregistrare să fie afectați.

În funcție de poziționare, noile radare nu pot fi detectate deaparatele antiradar sau sunt detectate prea târziu. Potrivitpolițiștilor, antiradarele pot detecta noile radare de laaproximativ 20 de metri, însă la acel moment contravenția este dejaînregistrată. Și asta pentru că agenții pot porni radarele dinmodul de funcționare „stand by”, prin telecomandă.

Tehnologia permite polițistului care tocmai amendează un șofersă pornească de la distanță radarul, pentru a putea depista și alțicontravenienți. Pe de altă parte, sistemul monitorizează șicomportamentul polițistului, putând înregistra și eventualeleabateri sau abuzuri comise de acesta.

Polițiștii nu renunță la interzicereadetectoarelor

Deși sunt bucuroși că vitezomanii nu vor mai putea folosi cusucces detectoarele, polițiștii de la Circulație insistă să seinterzică folosirea lor. „La nivel european, cadrul legal nupermite folosirea detectoarelor radar. Chiar dacă acum vor devinnefolositoare, din cauza tehnologiei superioare folosite de noileradare, vom relua demersurile de modificare a legislației. Ultimaoară propunerea noastră nu a fost votată de Parlament, dar artrebui aplicată”, spun polițiștii de la Circulație.

Între timp, șoferii români se pregătesc să revină la mai vechiulși relativ eficientul sistem de ajutor în trafic, prin semnalizareaprin flash-uri a radarelor Poliției. Pe de altă parte, un astfel deajutor îl poate costa pe respectivul șofer 2 sau 3 puncte de amendăși 2 puncte de penalizare, pentru folosirea incorectă aluminilor.

650 de morți + 2000 răniți = peste 100 de milioane de dolaripierduți în 2009 de statul român

Anul trecut, viteza a fost pe primul loc între cauzeleproducerii de accidente rutiere. Statisticile Poliției Rutierearată că 650 de persoane au murit și alte aproape 2000 au fost gravrănite în 1969 accidente rutiere care au avut loc din cauzavitezei. În medie, un sfert dintre morții și răniții de pe șoselesunt victimele vitezei excesive.

Potrivit unor calcule ale Organizației Mondiale a Sănătății,preluate și asumate la nivel european, fiecare persoană decedatăînseamnă o pierdere de 130 de mii dolari pentru statul al căruicetățean este, în timp ce pagubele provocate de o rănire gravă suntestimate la 13 mii de dolari. În total, după acest criteriu, statulroman a pierdut 84 de milioane de dolari din decesele provocate deviteză și alte 26 de milioane de dolari din cauza vătămărilorsuferite de cei răniți din aceeași cauză.

Pe de altă parte, valoarea unei mașini Logan echipate cusuperradarul invizibil este de circa 33 de mii de euro. În acestecondiții, cele 449 de mașini dotate cu radare noi ar costa în totalcirca 14,8 milioane de euro.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Horoscop 22 octombrie 2021. Zodia care se ceartă cu apropiații, cuvintele ei sunt gloanțe
Vergil Chițac: Constanța va dispune de 18 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021