Radu Stroe modifică examenul pentru permis auto. De câți polițiști e nevoie să îi dea carnet unui motociclist

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propune modificarea procedurii de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto sau moto

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propune modificarea procedurii de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto sau moto. Printre schimbări se numără valabilitatea promovării probei teoretice timp de un an, chiar dacă cei examinați pică proba pe traseu, dar și înăsprirea examenului pentru motocicliști, unde va fi nevoie de 3 persoane și o mașină pentru a supraveghea candidatul pe traseu.

Una dintre cele mai importante modificări este valabilitatea promovării probei teoretice (sala) timp de un an. Astfel, dacă un candidat trece proba teoretică, însă pică traseul (proba practică), el nu mai este nevoit să dea din nou și proba teoretică, la reexaminare. Reexaminarea poate fi dată la cel puțin 15 zile de la data examinării precedente, cu dovadă că s-au făcut de atunci 6 ore de practică pe autovehicul.

Proiectul de modificare introduce și procedura de examinare pentru permisul de moped (categoria AM), care a intrat în vigoare din ianuarie 2013. Posesorii de mopede, care au absolvit un curs de legislație rutieră înainte de 19 ianuarie 2013, data intrării în vigoare a permisului pentru moped, nu mai trebuie să dovedească absolvirea unei școli de șoferi și se pot prezenta direct la proba practică, în poligon. Proba practică pentru moped se dă doar în poligon.

O altă noutate introdusă prin ordinul ministrului Radu Stroe este procedura de examinare pentru viitorii motocicliști. Pentru categoriile de permis A, A1 și A2, proba practică se dă în poligon, dar și în traseu, pe șosea publică.

Viitorul motociclist va trebui să fie însoțit pe motocicleta de examen de un instructor al școlii de șoferi, cu care va comunica prin cască, în timpuul examenului. Alături de motocicletă se va deplasa un autoturism în care se va afla polițistul examinator. Mașina va fi condusă de un alt instructor al școlii de șoferi. Astfel, trei persoane și o mașină vor fi necesare pentru examinarea unui viitor motociclist.

„La susținerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 și A, candidatul va conduce însoțit, pe același vehicul, de un instructor din cadrul unității autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehiculaparținând unității autorizate și condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator și candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicații”, arată noul articol din procedura de examinare.

O altă nouă prevedere este posibilitatea de a da examen pe un vehicul cu transmisie automată, nedotat cu ambreiaj, lucru care va fi menționat pe carnetul de conducere al viitorului șofer.

CITEȘTE AICI TOATE PROPUNERILE DE MODIFICARE A EXAMENULUI AUTO

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Andrei Baciu (Min. Sănătăţii): „Noile tulpini nu feresc pe nimeni de boală”. Când vor fi...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide