Raport național: 32 de persoane au murit în 2009 din cauza drogurilor, din care 28 în Capitală

Raport național: 32 de persoane au murit în 2009 din cauza drogurilor, din care 28 în Capitală
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 03:48

Un număr de 32 de persoane au murit, în 2009, în urma consumuluide droguri în România, din care 28 în Capitală, iar în primele șaseluni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 900 de urgențemedicale, aproape la fel de multe ca în tot anul trecut, potrivitRaportului național privind drogurile. Raportul prezentat miercuri,de către Agenția Națională Antidrog (ANA), arată că, din cele 32 depersoane decedate, 31 erau bărbați, iar vârsta medie a fost între27 și 28 de ani.

Spre deosebire de situația înregistrată în 2009, anul precedentvârsta medie a persoanelor decedate era între 15 și 19 ani, iarvictimele erau consumatori de puțin timp. Cauza deceselor a fost,în mare parte, consumul de opiacee (20 de cazuri). De asemenea,potrivit raportului, în 2009 au fost semnalate aproape 1.000 deurgențe medicale non-fatale în rândul consumatorilor de droguri,iar în primele șase luni ale anului 2010 erau deja înregistrate 934de cazuri.

În ceea ce privește bolile infecțioase asociate consumului dedroguri, îmbolnăvirea cu Hepatita B a înregistrat o stabilizare,situându-se la aproximativ 10-11 la sută, la consumatorii dedroguri injectabile, cei mai mulți de sex masculin. Aceeașitendință de stabilizare s-a înregistrat și în ceea ce priveșteHepatita virală C, însă în România sunt valori peste mediaeuropeană, respectiv peste 70 la sută dintre consumatorii dedroguri injectabile. Referitor la virusul HIV, în 2009 s-aînregistrat o creștere a cazurilor testate pozitiv, valorilesituându-se, deocamdată, sub media europeană, la 3,3 la sută dintreconsumatorii de droguri injectabile.

Cifrele arată că numărul persoanelor dependente de droguri, cuun consum problematic, a rămas la nivelul anilor 2008 și 2007.Autorii raportului au estimat că, în București, există peste 17.000de astfel de consumatori. Dintre persoanele dependente, la nivelnațional, peste 1.100 s-au internat în centrele de asistență aleMinisterului Sănătății, în 2009. Astfel, în baza informațiilorobținute de la acești pacienți, s-a conturat un profil alpersoanelor admise la tratament.

În ceea ce privește consumul de heroină, cei mai mulți suntbărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, ce consumăzilnic (90 la sută), pe cale injectabilă (peste 99 la sută).Aceștia consumă, de asemenea, un drog secundar, în specialmetadonă, alte opiacee și hipnotice, dar și cannabis, cocaină saualcool. Majoritatea au fost tratați anterior pentru dependența dedroguri și au un nivel de educație scăzut, locuiesc cu familia șinu au slujbă.

La capitolul hipnotice și sedative, cele mai asiduueconsumatoare sunt femeile de peste 35 de ani, ce consumă zilnic, pecale orală. Acestea au început să folosească droguri, după vârstede 30 de ani, relevându-se faptul că au studii medii. Cannabis-uleste consumat mai ales de bărbați, cu vârste între 15 și 34 de ani,ce folosesc și alte droguri, în cantități mici. Aici este vorba deo gamă largă în ceea ce privește educația, ei având fie studiimedii, fie sunt elevi sau studenți, cei mai mulți fărăocupație.

În regim ambulatoriu, în anul 2009, au solicitat admitere latratament peste 500 de persoane consumatoare de droguri. Cele maimulte cazuri au fost de consum de heroină și cannabis, la ambelecategorii fiind vorba, în mare parte, de bărbați tineri, cu vârstesub 30 de ani. (Mediafax, Ioana Burtea,[email protected])

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...