Rastu Nou – satul cu sute de case construit degeaba pentru sinistrații din Dolj

Redactor:
Ionut Parvulescu
Au trecut mai mult de patru ani de când Dunărea a inundat în întregime comuna Rast, județul Dolj. Guvernul a cheltuit aproximativ 14 milioane de euro pentru strămutarea satului inundat pe o nouă vatră, neinundabilă, făcută în oglindă cu satul vechi.

În plus, Silișteanu și-a renovat proprietatea afectată de apă,semn că nu vrea nici el să plece de pe vechiul amplasament.Răstenii s-au pricopsit astfel, pe banii guvernului, cu câte douăproprietăți. Pentru niciuna dintre ele nu au asigurare și puținisunt cei care plătesc impozite pe vreo proprietate. Și instituțiilesunt divizate: Primăria, dispensarul și școala au rămas în RastuVechi, iar în Rastu Nou s-a mutat doar postul de poliție. La patruani de la inundații, banii Guvernului sunt așadar înconjurați deburuieni.

INFO Circa1.700 familii inundate, despăgubite de asiguratori

Nouă companii de asigurări au avizat până în prezent 1.700 dedosare de daună după inundațiile din ultima perioadă și au începutdeja plata despăgubirilor. Anunțul a fost făcut de Comisia deSupraveghere a Asigurărilor (CSA). Societățile care fac plățilesunt Allianz-Țiriac, Ardaf, Asirom, Astra Asigurări, BCR Asigurări,Carpatica Asig, Euroins, Fata Asigurări și Generali. „Piața deasigurări este pregătită și are capacitatea financiară necesară săplătească daunele conform obligațiilor asumate prin contractele deasigurare facultativă a locuințelor încheiate”, au arătatreprezentanții CSA. Cele mai multe dosare de daună au fost avizatepentru regiunile nord-est, sud-est, sud-vest și vest. De exemplu,Astra Asigurări a anunțat că va plăti despăgubiri pentru 300 dedosare pentru locuințe avariate sau distruse total de inundațiiledin nordul țării. Despăgubirile care se vor achita pe aceste dosaresunt în valoare de 777.600 lei, dintre care 550.400 lei în Suceavași 227.200 lei în Botoșani.

Au trecut mai mult de patru ani de când Dunărea a inundat înîntregime comuna Rast, județul Dolj. Guvernul a cheltuitaproximativ 14 milioane de euro pentru strămutarea satului inundatpe o nouă vatră, neinundabilă, făcută în oglindă cu satul vechi.Numai că acum, din cele 800 de case construite, numai aproximativ170 sunt locuite. Dintre acestea, majoritatea sunt ocupate defamilii nou-înființate și câteva de familii ale căror gospodării aufost rase de apă iar oamenii nu au mai avut bani să și le refacă.Restul sătenilor s-au întors în vechile locuințe și le-au renovatși și-au reluat viața de dinainte de inundații.

Deși Rastu Nou este construit conform normelor europene,alimentat cu apă potabilă și iluminat, iar în centrul comunei seaflă un post de poliție modern, școală și primărie – copie după ceadin Bruxelles, sătenii nu s-au grăbit să se mute în noile locuințe,preferând să stea în continuare în cele vechi. Sute de case noi, lacheie, pe care guvernul a cheltuit sume considerabile, stau lăsateîn paragină, fără niciun proprietar. La unele au dispărut bucățidin acoperiș, la altele s-au mai spart din ferestre și toate suntînconjurate de buruieni înalte de aproape doi metri. Una dintrecasele locuite din Rastu Nou este ocupată acum de Mirea Radu.

El și soția lui sunt profesori, iar inundațiile din 2006 le-auafectat casa unde locuiau împreună cu părinții lui. Așa că s-aumutat într-o casă nouă, iar părinții au rămas în vechea casă, dincare au mai rămas două camere. „În 2006 am semnat nișteprocese-verbale prin care ne obligam să renunțăm la terenul și casade pe vechiul amplasament în favoarea celui din Rastu Nou. Eu cusoția m-am mutat aici, iar părinții au rămas în casa veche. Darstăm aici fără să avem forme, fără titlu de proprietate saucontract de închiriere. Am știut unde să ne mutăm pentru că așaapărem pe hartă. Dar, în zona asta, suntem cam singuri. Următorulvecin e la 5 case de noi”, spune Mirea Radu.

Primăria și dispensarul, în Rastu Vechi, poliția înRastu Nou

În noul sat sunt condiții decente: fiecare casă are două camere,baie și bucătărie și este amplasată pe un teren similar celui de pevechea vatră, inundabilă. Guvernul a cheltuit sume importantepentru aducerea electricității în noul sat, pietruirea și betonareadrumurilor, alimentarea cu apă a întregii localități, canalizareetc. Numai că oamenii preferă să locuiască în continuare în zonainundabilă. Iar primarul Iulian Silișteanu îi încurajează: anultrecut, edilul a finalizat și lucrările pentru alimentarea cu apă asatului inundabil.

Citește mai departe în pagina următoare

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide