REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. „Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată”

REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată
Publicat: 31/10/2012, 09:30
Actualizat: 29/03/2019, 10:39

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.”Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informație oficială despre această situație”, a declarat un oficial de la reprezentanța diplomatică rusă.

„Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reținerii lui și să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internațional”, adaugă ambasada Rusiei.

Vineri, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autoritățile române despre cetățeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA și că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. „Ambasada Rusiei nu are nicio informație despre un cetățean rus reținut de autoritățile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informație. Vom face o cerere autorităților României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informații, nu putem face niciun alt comentariu”, declara vineri, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Secția Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislației internaționale, autoritățile române au obligația să notifice Secția Consulară a Ambasadei Ruse atunci când rețin un cetățean rus. Lancikov a menționat că Secția Consulară nu a fost contactată nici de cetățeanul rus menționat în legătură cu acest caz.

Totodată, Anatoli Loșakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relația cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetățean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului român, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusa informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul „Suvorov”.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală fac cercetări față un grup infracțional, constituit din persoane având cetățenie rusă și română, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 și articolul 298 Cod penal. „În fapt, s-a reținut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul «SUVOROV»”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale, precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale, a mai precizat sursa citată.

Cetățeanul rus care a încercat să iasă din țară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă are interdicție de a părăsi Bucureștiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

SRI evaluează impactul asupra securității naționale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României