Gândul
  • Publicat:
Știri

REACȚIA PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI la cea mai explozivă telegramă Wikileaks

REACȚIA PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI la cea mai explozivă telegramă Wikileaks
Președinția României a reacționat, cu câteva minute în urmă, la telegrama Wikileaks publicată de gândul potrivit căreia, în 2008, Traian Băsescu își exprima, în fața unor oficiali americani, temerile privind un conflict militar România-Rusia în Transnistria.

Președinția României a reacționat, cu câteva minute în urmă, la telegrama Wikileaks publicată de gândul potrivit căreia, în 2008, Traian Băsescu își exprima, în fața unor oficiali americani, temerile privind un conflict militar România-Rusia în Transnistria, după modelul aplicat de ruși în războiul din Georgia.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Valeriu Turcan, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, legat de telegrama Wikileaks publicată, marți, că „în niciun caz președintele României nu a vorbit despre implicarea directă a țării într-un conflict militar cu Federația Rusă”.

„Nici nu știm dacă textul prezentat drept telegramă este sau nu autentic. Întâlnirea cu senatorul Lugar a fost publică, anunțată în mod transparent. În niciun caz președintele României nu a vorbit despre implicarea directă a țării într-un conflict militar cu Federația Rusă”, a declarat Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Președinției.

El a mai spus că relația bilaterală româno-rusă trebuie să fie în etapa consolidării încrederii reciproce și a cooperării.

Gândul relatează, citând o telegramă Wikileaks, că într-o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar, la București, pe 27 august 2008, președintele Traian Băsescu și-a exprimat „cât se poate de serios” temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia în Transnistria.

Gândul relatează că, potrivit telegramei, într-o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la București pe 27 august 2008, președintele Traian Băsescu și-a exprimat cât se poate de serios temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei, la începutul lunii august 2008, conform unei telegrame a Ambasadei SUA de la București, intrată în posesia Wikileaks și făcută publică pe 1septembrie.

Gabriel Pecheanu, [email protected]

Inchide