RECENSĂMÂNT 2011. Câți oameni fără Dumnezeu există în realitate în România

RECENSĂMÂNT 2011. Câți oameni fără Dumnezeu există în realitate în România
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 20/09/2013, 19:09

Oficial, în România sunt 8.524 atei și 12.825 de persoane fără religie, potrivit recensământului din 2002, mai exact 0,2 la sută dintre români. Ateul este cel care neagă existența lui Dumnezeu sau a altei divinități, potrivit Dicționarului Englez Oxford.

Poate schimba semnificativ aceste cifre recensământul care începe joi? Probabil că nu, după cum estimează politologul Ovidiu Voicu, de la Fundația Soros, instituție care a lansat săptămâna aceasta un studiu despre profilul ateului român. „Există o stigmatizare reală a societății în acest sens”, susține Ovidiu Voicu, care crede că există un „conformism nativ al cetățenilor atunci când vine vorba despre religie”. Din acest motiv, atâta vreme cât un om este născut într-o familie cu o anumită religie, puțini dintre cei care vor fi intervievați vor reuși să adopte și să declare public o altă religie decât a familiei din care fac parte, explică expertul.

În realitate, susține oficialul de la Fundația Soros, în România ar fi aproximativ 120.000 de atei, „undeva la 0,3 – 0,4 % din totalul populației țării”. „Deși la recensământul din 2002 am avut un procent de doar 0,1% consemnat de statistici al celor declarați atei, fără îndoială, și atunci procentul era mai mare”, subliniază Ovidiu Voicu.

În Europa, cele mai multe persoane care nu cred în Dumnezeu sau într-o ființa superioară se regăsesc în Franța (33%), Cehia (30%) și Olanda (27%), confom unui Eurobarometru efectuat din 2005. În acest clasament, România se situează alături de țări precum Polonia, Malta sau Turcia, unde procentul ateilor este de circa 1%.

De altfel, potrivit Barometrului realizat de Institutul de Politici Publice și publicat în mai 2011, biserica este instituția în care românii au cea mai mare încredere, cu 82%, pe locurile următoare situându-se presa (63%) și armata (50%).

Portretul ateului român

Este tânăr, bărbat, are sub 30 ani, educat peste medie, dar în general mai intolerant față de alte grupuri sociale decât majoritatea cetățenilor, arată studiul realizat de Fundația Soros. În ceea ce privește implicarea politică, aceștia sunt mai puțin interesați de ceea ce fac politicienii, iar ca poziționare ideologică se află la o relativă egalitate stânga-dreapta.

„Ateii ajung să fie dezamăgiți de acțiunile generale ale politicienilor, tocmai dintr-un acces mai mare la resurse și informații. Astfel, ei nu își găsesc o reprezentare concretă în spectrul politic”, comentează, pentru Gândul, politologul Ovidiu Voicu.

Singura minoritate față de care ateii susțin că au toleranță sunt homoxesualii, potrivit studiului „Religie și comportament religios”, bazat pe un eșantion de 1.200 de persoane și întocmit între 1-21 iunie 2011. Marja de eroare se încadrează între +/- 2,6%.

Portretul unui ateu: Remus Cernea

Se declară liber cugetător, este președintele „Asociației Umaniste Române” și nu i-a fost ușor atunci când a recunoscut pentru prima dată că este de altă confesiune. „În momentul în care te declari ateu, liber cugetător sau gnostic te expui unui risc și automat unor serie de remarci negative la adresa ta”, spune Remus Cernea. De la cei apropiați care i-au spus că face o greșeală sau că „s-a rătăcit”, acesta a întâmpinat critici inlusiv din zona politică, unde majoritatea afirmaților pe care le face sunt prea diferite pentru societatea actuală.

Pe lângă adoptarea unei confesiuni diferite față de majoriate, o altă componentă importantă în concepția lui Remus Cernea este etica persoanei, indiferent de cultul din care face parte. „Nu spun că ateii sau cei din alte religii sunt mai buni sau mai corecți decât ceilalți. Este important sa punem preț pe etica individului”, este de părere Remus Cernea.

Referitor la modul în care minoritățile își vor declara adevărata confesiune la recensământ, Remus Cernea îi încurajează să afirme ceea ce gândesc. „La recensământ nu trebuie să declari cum ai fost botezat. Asumă-ți curajul de a te declara de o confesiune sau alta”, a declarat acesta. (Antonio Glodeanu)

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Andreea Marin și iubitul, alături de Jennifer Lopez și Ben Affleck. Fanii sunt uluiți. FOTO
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Iese un nou vaccin, gata de experimentat pe oameni. Câţi bani primesc voluntarii
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...