RECENSĂMÂNT 2011. Câți oameni fără Dumnezeu există în realitate în România

Redactor:
Gândul
RECENSĂMÂNT 2011. Câți oameni fără Dumnezeu există în realitate în România
Oficial, în România sunt 8.524 atei și 12.825 de persoane fără religie, potrivit recensământului din 2002, mai exact 0,2 la sută dintre români. Ateul este cel care neagă existența lui Dumnezeu sau a altei divinități, potrivit Dicționarului Englez Oxford.

Oficial, în România sunt 8.524 atei și 12.825 de persoane fără religie, potrivit recensământului din 2002, mai exact 0,2 la sută dintre români. Ateul este cel care neagă existența lui Dumnezeu sau a altei divinități, potrivit Dicționarului Englez Oxford.

Poate schimba semnificativ aceste cifre recensământul care începe joi? Probabil că nu, după cum estimează politologul Ovidiu Voicu, de la Fundația Soros, instituție care a lansat săptămâna aceasta un studiu despre profilul ateului român. „Există o stigmatizare reală a societății în acest sens”, susține Ovidiu Voicu, care crede că există un „conformism nativ al cetățenilor atunci când vine vorba despre religie”. Din acest motiv, atâta vreme cât un om este născut într-o familie cu o anumită religie, puțini dintre cei care vor fi intervievați vor reuși să adopte și să declare public o altă religie decât a familiei din care fac parte, explică expertul.

În realitate, susține oficialul de la Fundația Soros, în România ar fi aproximativ 120.000 de atei, „undeva la 0,3 – 0,4 % din totalul populației țării”. „Deși la recensământul din 2002 am avut un procent de doar 0,1% consemnat de statistici al celor declarați atei, fără îndoială, și atunci procentul era mai mare”, subliniază Ovidiu Voicu.

În Europa, cele mai multe persoane care nu cred în Dumnezeu sau într-o ființa superioară se regăsesc în Franța (33%), Cehia (30%) și Olanda (27%), confom unui Eurobarometru efectuat din 2005. În acest clasament, România se situează alături de țări precum Polonia, Malta sau Turcia, unde procentul ateilor este de circa 1%.

De altfel, potrivit Barometrului realizat de Institutul de Politici Publice și publicat în mai 2011, biserica este instituția în care românii au cea mai mare încredere, cu 82%, pe locurile următoare situându-se presa (63%) și armata (50%).

Portretul ateului român

Este tânăr, bărbat, are sub 30 ani, educat peste medie, dar în general mai intolerant față de alte grupuri sociale decât majoritatea cetățenilor, arată studiul realizat de Fundația Soros. În ceea ce privește implicarea politică, aceștia sunt mai puțin interesați de ceea ce fac politicienii, iar ca poziționare ideologică se află la o relativă egalitate stânga-dreapta.

„Ateii ajung să fie dezamăgiți de acțiunile generale ale politicienilor, tocmai dintr-un acces mai mare la resurse și informații. Astfel, ei nu își găsesc o reprezentare concretă în spectrul politic”, comentează, pentru Gândul, politologul Ovidiu Voicu.

Singura minoritate față de care ateii susțin că au toleranță sunt homoxesualii, potrivit studiului „Religie și comportament religios”, bazat pe un eșantion de 1.200 de persoane și întocmit între 1-21 iunie 2011. Marja de eroare se încadrează între +/- 2,6%.

Portretul unui ateu: Remus Cernea

Se declară liber cugetător, este președintele „Asociației Umaniste Române” și nu i-a fost ușor atunci când a recunoscut pentru prima dată că este de altă confesiune. „În momentul în care te declari ateu, liber cugetător sau gnostic te expui unui risc și automat unor serie de remarci negative la adresa ta”, spune Remus Cernea. De la cei apropiați care i-au spus că face o greșeală sau că „s-a rătăcit”, acesta a întâmpinat critici inlusiv din zona politică, unde majoritatea afirmaților pe care le face sunt prea diferite pentru societatea actuală.

Pe lângă adoptarea unei confesiuni diferite față de majoriate, o altă componentă importantă în concepția lui Remus Cernea este etica persoanei, indiferent de cultul din care face parte. „Nu spun că ateii sau cei din alte religii sunt mai buni sau mai corecți decât ceilalți. Este important sa punem preț pe etica individului”, este de părere Remus Cernea.

Referitor la modul în care minoritățile își vor declara adevărata confesiune la recensământ, Remus Cernea îi încurajează să afirme ceea ce gândesc. „La recensământ nu trebuie să declari cum ai fost botezat. Asumă-ți curajul de a te declara de o confesiune sau alta”, a declarat acesta. (Antonio Glodeanu)

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide