RECENSĂMÂNT 2011: TESTUL NAȚIONAL OBLIGATORIU. Cele 100 de întrebări la care trebuie să răspunzi

Redactor:
Laura Holban
Descarcă de aici chestionarul de la recensământ

Românii trebuie să răspundă la peste 100 de întrebări la recensământul populației și al locuințelor care începe joi. Acesta este primul recensământ după intrarea României în Uniunea Europeană, iar o noutate este că de această dată nu vor fi luați în calcul cetățenii plecați mai mult de 12 luni din țară. Acest lucru ar putea duce în final la confirmarea estimărilor că populația României a scăzut cu un număr de 2-3 milioane de locuitori, fapt care va avea implicații în domenii precum sistemul educațional sau medical, în calcularea ratei șomajului, dar și a PIB-ului pe cap de locuitor. De asemenea, din punct de vedere politic, o scădere a populației va veni la pachet cu revizuirea calculelor care se raportează la numărul de locuitori, de exemplu cota de reprezentare, număr de mandate, număr de colegii.

Potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Vergil Voineagu, recensământul – care va începe mâine și se va încheia la sfârșitul lunii – le va oferi cetățenilor posibilitatea de a-și declara dublă cetățenie, apartenența la o anumită religie sau cult religios și va implementa întrebări pentru persoanele cu dizabilități.

În cadrul acestui recensământ, cel de-al 12-lea din istoria României, recenzorii vor lucra cu categorii de formulare pentru persoane prezente și temporar absente, persoane plecate pentru o perioadă îndelungată și persoane temporar prezente.

Prima categorie se referă la persoanele care se află în țară de mai bine de 12 luni și persoanele care au părăsit România pentru mai puțin de 12 luni.

În cea de-a doua categorie intră persoanele care au părăsit țara de mai bine de 12 luni, iar în cea din urmă categorie sunt cuprinse persoanele, înrudite sau nu, care vor locui în respesctiva gospodărie mai puțin de 12 luni.

Se poate refuza răspunsul la întrebările legate de etnie, limba maternă și religie

Fiecare recenzor se va prezenta cu câte o serie de astfel de formulare la fiecare familie, însumând în total 106 întrebări.

Dacă la primele 10 puncte se stabilește sexul, data nașterii și starea civilă, următoarele întrebări acoperă informații precum localitatea nașterii, posibile reședințe în străinătate și cetățenia.

În secțiunea de caracteristici demografice, femeile au 3 întrebări adresate lor exclusiv, precum „anul căsătoriei” sau „numărul copiilor născuți vii”.

Urmează apoi cele 3 întrebări la care cetățenii au voie să refuze să răspundă, „etnia, limba maternă și religia”, urmate de categoria de caracteristici educaționale și cea de caracteristici economice.

În ce privește statutul activității curente, cetățenii pot opta pentru răspunsuri precum „ocupat”, „șomer în căutarea primului loc de muncă”, „șomer în cautarea unui alt loc de muncă”, „elev/student”, „pensionar”, „casnică”, „întreținut de altă persoană”, „întreținut de stat” sau „întreținut din alte surse”.

În finalul chestionarului se regăsește secțiunea de abilități în desfășurarea activității curente, unde cetățenii sunt întrebați despre posibilele dificultăți de sănătate care se ivesc zi de zi. Aici intră întrebări referitoare la dificultăți de vedere, de auz, de a merge, de memorare, de îngrijire proprie și de comunicare, pentru ca formularul să se încheie cu o întrebare despre ajutorul pe care îl primește o persoană cu orice de astfel de probleme.

„Capul gospodăriei”, un termen care poate stârni controverse în familie

Un punct sensibil în formulare poate fi și cel referitor la faptul că fiecare familie va trebui să stabilească o persoană care va fi notată drept „capul gospodăriei”. Site-ul Institutului Național de Statistică menționează că acesta este o persoană declarată și recunoscută ca atare de către toți membrii gospodăriei.

VEZI ÎNTREGUL CHESTIONAR AL RECENSĂMÂNTULUI PENTRU LOCUINȚE ȘI PERSOANE

VEZI ÎNTREBĂRILE PENTRU PERSOANE

VEZI FORMULARUL SPECIAL PENTRU ÎNREGISTRARE

Primele rezultate vor fi publicate la începutul anului viitor, însă rezultatele definitive vor fi cunoscute abia în 2014, când vor ajunge și la Eurostat.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide