• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Recursul lui Adrian Năstase în dosarul „TROFEUL CALITĂȚII”, amânat pentru 2 mai. Fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Recursul lui Adrian Năstase în dosarul „TROFEUL CALITĂȚII”, amânat pentru 2 mai. Fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare
Judecătorii instanței supreme au amânat pentru 2 mai judecarea contestației lui Adrian Năstase la decizia de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", după ce fostul premier, avocatul acestuia și Irina Jianu au anunțat că nu se pot prezenta la termenul de luni.

Judecătorii instanței supreme au amânat pentru 2 mai judecarea contestației lui Adrian Năstase la decizia de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, după ce fostul premier, avocatul acestuia și Irina Jianu au anunțat că nu se pot prezenta la termenul de luni.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Liderul PSD a contestat decizia în dosarul „Trofeul calității”, iar judecarea recursului trebuia să înceapă luni, la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

La termenul de luni, Adrian Năstase, avocatul acestuia, Ion Cazacu, și Irina Paula Jianu au cerut amânarea judecării dosarului, din cauza imposibilității de prezentare. Avocatul Ion Cazacu a invocat motive medicale și a depus la dosar acte care atestă că nu se poate prezenta la acest termen.

Judecătorii instanței supreme au luat act de solicitările de amânare a cauzei și au dispus ca discuțiile în acest dosar să înceapă în 2 mai.

După anunțarea deciziei de condamnare în dosarul „Trofeul calității”, Adrian Năstase declara că sentința este una „politică”, „murdară” și își exprima convingerea că lucrurile vor fi corectate în recurs.

Decizia în dosarul „Trofeul calității” a fost luată cu majoritate de voturi, unul dintre cei trei judecători considerând că Adrian Năstase trebuie achitat, pe motiv că fapta nu există.

Cei doi judecători care au decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare au arătat, în motivarea deciziei din 30 ianuarie, că activitatea infracțională din dosarul „Trofeul calității” reprezintă un caz de corupție la cel mai înalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanți exponenți ai clasei politice românești.

„În acest context, în majoritate, Curtea constată că activitatea infracțională ce a făcut obiectul prezentei cauze reprezintă fără îndoială un caz de corupție la cel mai înalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu președinte de partid, ci unul dintre cei mai importanți exponenți ai clasei politice românești, președinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcție și candidat cotat cu șanse reale (dacă nu chiar cu cele mai mari) la cea mai înaltă demnitate a statului român”, au notat judecătorii în motivare.

Aceștia au precizat că în cauză nu este vorba despre o simplă finanțare ilegală a unei campanii electorale, care – pare a fi de notorietate – este un fenomen obișnuit în România, ci despre punerea la dispoziția lui Adrian Năstase a unor fonduri ilicite considerabile – de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestui candidat.

Obținerea acestor fonduri nu ar fi fost posibilă fără implicarea nemijlocită în activitatea infracțională a unei instituții publice, conduse de Paula Irina Jianu, „personaj aflat în sfera de influență” a lui Adrian Năstase și a familiei acestuia.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentința va rămâne definitivă, șapte ani de detenție.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de șapte ani.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenței sau a autorității funcției de președinte al unui partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a inițiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calității în construcții»”. „În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidențială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanței supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul „Mătușa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupție, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi și de fostul șef al al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcția Națională Anticorupție a făcut recurs la decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi și a lui Ioan Melinescu, dosarul fiind judecat la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiției de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru și fost președinte al Camerei Deputaților.

În cea de-a treia cauză, privind importul unor bunuri din China, denumit dosarul „Zambaccian”, în 30 martie, Adrian Năstase a fost condamnat de instanța supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru infracțiunea de luare de mită.

În același dosar, soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei, pentru „participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.

Totodată, fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Paula Jianu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Astfel, instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Aceste doua pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători.

Inchide