Reforma sănătății. Când va scăpa România de OPERAȚII LA LANTERNĂ SAU MESE DE CHIRURGIE DE 3 MILIOANE DE EURO CARE CAD

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 14:24

Ministerul Sănătății a luat, recent, decizia de a comasa șireprofila spitalele din România, motivând că spitalele miciepuizează inutil resurse de care spitalele mari duc lipsă. Esteaceastă reformă suficientă pentru a rezolva problemele dinspitale?

Cu un deficit la bugetul asigurărilor de sănătate de aproape unmiliard de euro în 2010, sistemul are multe probleme, iar medicii,câți au mai rămas, nu sunt cea mai mare dintre ele. Uneorimanagementul este atât de defectuos încât doctorii din sistemtrebuie să improvizeze în jurul sistemului pentru a-și putea salvapacienții.

REORGANIZAREA SISTEMULUI SPITALICESC/CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

La începutul lunii, medicul urolog Omer Hadi realiza operformanță în chirurgie – o operație realizată la luminalanternei. Curentul a picat în orașul Negrești, lăsândspitalul în beznă. Generatorul de urgență nu a putut intra înfuncțiune, din cauza gerului de afară, așa că medicul a trebuit săimprovizeze. „S-a întrerupt curentul timp de 45 de minute și n-amavut ce să fac, decât să chem o infirmieră să cumpere o lanternă săcontinuăm operația”, a declarat Omer Hadi. Medicul a trebuit sătaie la lumina slabă a lanternei, însă mai mult de muncă a avutanestezistul care a trebuit să ventileze pacientul manual, cu unbalon de plastic. Toată această situație s-a întâmplat încondițiile în care spitalul din Negrești nu se numără printre celemai lipsite de resurse din țară. „Până acum nu s-a mai întâmplatașa ceva, de obicei a pornit generatorul. Acum am avut ghinion. Înorice caz, a fost neplăcut, nu e ușor să operezi la lanternă”, amai spus medicul.

Spital modern cu mese vechi

O altă situație vine de la Spitalul Județean Timișoara, undemedicii s-ar fi plâns că sunt nevoiți să opereze pe meseprecare, care trebuie sprijinite cu lemne pentru a nu seclătina. Reprezentanții spitalului au declarat pentru gândul, însă,că nu există o plângere oficială, iar viața pacienților nu estepusă în pericol de aparatură. „E adevărat că sunt și mese maivechi, dar sunt funcționale. Suntem acum într-un proces derenovare, însă o să dureze, nu este totul nou”, a declaratpurtătorul de cuvânt al spitalului, Liana Dacilescu.

Spitale mari, dotări insuficiente

Anul trecut, Daniela Badii, juristă la prefectura Iași, seinterna la maternitatea „Elena Doamna” din Iași pentru o operațiede înlăturare a uterului. După efectuarea anesteziei, medicii auavut mari probleme în a intuba pacienta.

Chiar dacă intubarea a fost efectuată, într-un final, pacienta aintrat în comă și a murit după șase zile. Inițial, medicii auinvocat faptul că pacienta avea o conformație a gâtului mai”specială”, ceea ce ar fi explicat dificultatea intubării. RaportulColegiului Medicilor a arătat, însă, altceva. Aparatul de oxigenfolosit la ventilare a fost în „pană” timp de 20 de minute. Acestanu mai fusese schimbat din 1996. Mai mult, aparatul era folosit șipentru incubatoarele bebelușilor și pentru sala de operații, ceeace ducea la scăderea presiunii.

Cum repari oasele cu un foarfece de tăiatcabluri

Tot în Iași, la Spitalul de Urgențe Sfântul Ioan, medicii seplângeau, acum câteva luni că sunt nevoiți să opereze cuinstrumente cu pete de rugină, iar aparatura medicală este foarteveche. Mai mult decât atât, aparatul de ostiosinteză, vechi de 15ani se defectase, ceea ce înseamnă că pacienții cu fracturi la mânătrebuia să se opereze în alt județ. Probleme erau și cu microscopuloperator, care nu mai mărea imaginea atât de bine, dublând,practic, timpul petrecut de medici și pacienți în operație. Nici înoperațiile unde nu era necesar microscopul, lucrurile nu mergeaumai bine. Chirurgul Radu Budurcă declara că pentru o fractură deantebraț se folosea de un foarfece de tăiat cabluri de înaltătensiune, împrumutat de la Căile Ferate.
Cât privește lampa din sala de operație, și ea este veche de 13 aniși nu mai luminează atât de bine. Singura veste bună pentru acestspital a fost achiziționarea a 70 de pense și 18 foarfece, anultrecut. Necesarul ar fi fost, totuși, de câteva sute.

Trei milioane de euro pentru mese care se prăbușesc întimpul operației

Față de spitalele din Iași, Spitalul Județean din Botoșani abeneficiat de investiții. Păguboase… PRO TV a prezentat înemisiunea „România, să fii sănătoasă” consecințele unei investițiide trei milioane de euro în aparatură și igienizare, la acestspital, în 2009. Incluse în aparatură erau și câteva mese deoperație care au început să se prăbușească cu pacienții care erauurcați pe ele. Deși erau foarte scumpe, mesele respective nu puteaususține o greutate mai mare de 100 de kilograme. Directorulspitalului a plecat, între timp. Mesele au rămas…

Cseke: „Unele spitale nu îndeplinesc condițiile de a ficlasificate drept spitale”

Lipsa dotărilor, a infrastructurii și a personalului suntfolosite drept argumente pentru comasarea spitalelor de cătreministrul Sănătății, Cseke Attila. Într-un interviu acordatMediafax, ministrul afirma că anumite unități spitalicești nu potfi clasificate drept spitale. „Acele spitale pe care noi lepropunem la reprofilare, din evaluarea noastră, nu îndeplinesccriterii esențiale pentru a fi clasificate ca spitale.Infrastructura lor este degradată, personalul medical este totalinsuficient, dotările nu sunt corespunzătoare astfel încât șansapacientului când intră într-un asemenea spital, care are impresiacă intră într-un spital și poate primi acele servicii care artrebui primite în orice spital, sunt foarte mici. Practic, el intrăîn acel spital, dar în foarte multe situații nefiind linie de gardăsau fiind o singură linie de gardă este imediat transferat la unalt spital mai important, spital județean”, a declarat CsekeAttila.

Lăsând la o parte dotările insuficiente, lipsa personaluluirămâne o problemă majoră a sistemului sanitar românesc. În prezent,mai bine de 10.000 de medici au solicitat un certificat deconformitate din partea ministerului și un certificat de bunăpurtare de la Colegiul Medicilor care să le servească la angajareaîntr-un spital din străinătate. Institutului Național de Statisticăestimează că dacă se menține ritmul migrărilor și al ieșirilor dinsistem (prin pensionare) în 10 ani vom rămâne, practic, fărămedici. Nici sistemul privat din România nu este mai atrăgător,având în vedere că un rezident nu poate lucra aici decât cujumătate de normă, fiind legat de spitalul de stat la care a fostrepartizat.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Europa se zguduie din temelii! Va fi prăpăd în România. E COD ROȘU
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...