REGELE MIHAI vine în Parlament în ziua în care împlinește 90 de ani

REGELE MIHAI vine în Parlament în ziua în care împlinește 90 de ani
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 12:43

Parlamentul a aprobat, marți, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o ședință solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și 46 de abțineri.

Din partea Puterii s-au exprimat „pentru” grupurile UDMR și cele ale minorităților, iar din partea PDL au votat pentru Theodor Paleologul, Cătălin Croitoru, Mihaela Popa, Ștefan Drăgulescu și Iosif Beniamin Blaga.

Pe 25 octombrie Regele Mihai va împlini 90 de ani.

„Cu o largă majoritate propunerea a fost aprobată. În 25 octombrie vom avea acest moment solemn în Parlamentul României”, a precizat președintele de ședință, Mircea Geoană.

Anterior, liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a precizat că democrat-liberalii nu sunt împotriva organizării unei solemnități pentru Regele Mihai, dar că în Parlament poate să existe o altă sală decât cea de plen, precizând că parlamentarii PDL se vor abține de la vot.

Propunerea privind organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marți, la solicitarea opoziției.

Parlamentarii au acceptat, cu 191 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 113 abțineri, introducerea pe ordinea de zi a ședinței comune de marți a Senatului și Camerei Deputaților, a unui punct suplimentar privind organizarea, pe 25 octombrie, a unei ședințe solemne la care să fie invitat Regele Mihai.

Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a fost făcută de către liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

„Aș dori să aveți amabilitatea să introduceți ca punct suplimentar solicitarea grupurilor parlamentare PNL pentru ca în ziua de 25 octombrie să organizăm o ședință solemnă a Parlamentului, ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca împlinirea vârstei de 90 de ani a Majestății Sale și, în același timp, ar fi un prilej de evocare istorică și de omagiere a singurei personalități în viață încă dintre șefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne întoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei românești, ar fi un bun prilej să arătăm că ne prețuim istoria și oamenii care au făurit istoria acestei țări”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în plenul reunit al Parlamentului.

La rândul său, președintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că propunerea lui Tăriceanu este una „de bun simț, de normalitate într-o societate care are foarte puține repere și foarte puține momente de normalitate”.

„Cred că ar fi un gest pe care societatea românească l-ar aprecia ca, pe 25 octombrie, la împlinirea unei vârste pe care o urez tuturor celor prezenți, Regele Mihai să se adreseze nouă, fără a avea dezbateri politice, fără a discuta despre forma noastră de guvernământ sau despre altceva, ci arătând un semn de respect pentru o personalitate a istoriei românești”, a afirmat Ponta.

El a precizat că parlamentarii PSD vor vota în favoarea propunerii lui Tăriceanu.

Vicepreședintele PDL Theodor Paleologu a făcut un apel, marți, în plenul reunit, la colegii săi de partid, să accepte organizarea unei ședințe solemne pe 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai, arătând că „este o chestiune de obraz”, tocmai pentru ce a spus în iunie președintele Băsescu.

„Fac apel către colegii din grup să voteze și ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat că Regele Mihai nu ar fi șef de stat nu ține”, a spus Toader Paleologu.

El a continuat, apreciind că invitarea Regelui Mihai în Parlament este „o chestiune de obraz, de întâlnire cu istoria noastră”.

„Tocmai pentru faptul că președintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toți să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie”, a mai spus Paleologu.

În plus, Paleologu a declarat, pentru MEDIAFAX, că propunerea privind invitarea Regelui Mihai în Parlament trebuia discutată în BPN al PDL, apreciind că respingerea acesteia în Birourile Permanente ale Parlamentului este o „ghiolbănie fesenistă”.

„Această propunere trebuia să fie discutată în BPN și trebuia un mandat din partea partidului pentru votul din ședința conducerii Parlamentului. Respingerea acestei propuneri este o ghiolbănie fesenistă”, a apreciat Paleologu.

El a mai spus că aceia care au respins această propunere au avut o atitudine de oameni care vor să placă șefului fără să se asigure dacă îi fac rău.

„Aceștia îi fac rău președintelui Traian Băsescu, prin această atitudine servilă”, a adăugat Theodor Paleologu.

De altfel, contactat de MEDIAFAX în iunie, după ce președintele Băsescu i-a adus o serie de acuzații Regelui Mihai, Theodor Paleologu a declarat: „Trăiască Regele!”.

Atunci, Traian Băsescu a declarat că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”. „Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului național al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu.

„Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un șef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îi considerăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Regelui Mihai, a anunțat președintele Camerei, Roberta Anastase.

Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în ședință solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar șefi de stat în funcție.

Principesa Margareta a comentat, luni seară, la Antena 3, decizia Parlamentului de a respinge ședința solemnă dedicată Regelui Mihai, afirmând că „este foarte, foarte păcat, s-a ratat o ocazie specială pentru viitorul țării”.

„E foarte, foarte păcat, s-a ratat o ocazie specială despre viitorul țării”, a spus Principesa Margareta, răspunzând unei întrebări despre decizia Birourilor Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților de a respinge solicitarea de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Regelui Mihai.

Ea a precizat că este păcat „pentru națiune”.

Principesa Margareta a menționat că simte tristețe în legătură cu această decizie.

Ea a menționat, răspunzând unei întrebări, că Regele Mihai a primit cu seninătate acuzațiile aduse recent de actualul șef al statului. „Ne-a întrebat: «Dar voi sunteți bine?»”, a adăugat principesa.

La rândul său, principele Radu a declarat că este nevoie de o oglindă care să fie pusă în fața tuturor, pentru a se vedea „ipocrizia”.

„Dacă în 2011 politicienii nu găsesc încă motivația să-l cheme pe rege în Parlament să vorbească, cum vă așteptați ca în 1990 să îl fi pus pe tron?”, a spus principele Radu.

El a ținut însă să menționeze că regele este cel mai mare român în viața, cel mai iubit om în România. Principele Radu a anunțat că regele va adresa națiunii un mesaj de ziua sa, pe 25 octombrie.

„Ce s-a întâmplat acum este o joacă. Acest om i-a întors spatele lui Hitler, de două ori”, a spus principele Radu.

Gabriel Pecheanu, [email protected]

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Horoscop 13 iunie 2021. Zodia care are probleme în familie, cineva va suferi
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...