Reportaj din epicentrul revoltei spontane care s-a propagat miercuri în instituțiile- cheie din România: cum a ajuns șeful Fiscului pe scaunul de judecată al mulțimii

Redactor:
Gândul
Ceea ce a început inițial ca o grevă spontană în interiorul Ministerului de Finanțe s-a transformat în doar câteva ore într-un protest generalizat

Ceea ce a început inițial ca o grevă spontană în interiorulMinisterului de Finanțe s-a transformat în doar câteva ore într-unprotest generalizat. Angajații Ministerului de Finanțe, aiFiscului, ai ministerului Muncii, ai caselor de pensii au protestatpentru recuperarea banilor tăiați în ultimele două luni.

La București, protestul spontan, început dimineața, a continuatși după ce președintele Fiscului (ANAF), Sorin Blejnar, a promiscreșterea salariilor într-o săptămână. Termenul a fost con-sideratde marea majoritate a celor pre-zenți prea lung. Ei au scandat”Banii, banii!” și „Salarii decente acum” și s-au plâns că nu maiau ce să le dea copiilor de mâncare.

CLICK AICI PENTRU GALERIEFOTO

„Credeți că cineva poate trăi cu 380 de lei pelună”

Luminița C. susține că are vechime de 31 de ani, dintre care 15ani în Ministerul de Finanțe ca IT-ist. Ea are în prezent, dupădiminuarea salarială și tăierea stimulentelor 1.300 de lei net.”Înainte de tăieri, în luna iulie, câștigam două mii și ceva. Vădați seama că am ajuns la limita limitelor. Consider că o mareparte a vinii pentru ceea ce s-a întâmplat îi revine și presei carea prezentat denaturat situația. Astfel, nu se știe că mareamajoritate a lucrătorilor din Ministerul de Finanțe au salariifoarte mici. Credeți că cineva poate trăi cu 380 de lei pe lună câtiau unii dintre colegii mei? Credeți că e normal ca un directorgeneral din minister să câștige doar 1.700 de lei net? Acestestimulente nu se dădeau din buget. E vorba de bani pe care noi îicolectăm. Deci, ni se dă înapoi 15% din veniturile pe care noi leaducem la stat”.

Reacția lui Marica,după ce a ieșit din biroul ministrului de Finanțe: „Asta efraților, stimulentele nu se mai dau”. PLUS cum l-au huiduitangajații pe Ialomițianu

Conform bugetului pe 2010, Minis-terul Finanțelor are alocatecheltuieli de personal în valoare de 920 de milioane de lei, dincare salariile de bază reprezintă doar 526 de milioane de lei,diferența fiind acoperită de indemnizații, sporuri șistimulente.
În jurul orei 14.00, ministrul de Finanțe Gh. Ialomițianu șisecretarul de stat Gheorghe Gherghina au plecat de la discuțiile cureprezentanții protes-tatarilor spre Guvern, pentru a participa laședința cabinetului Boc.

A rămas în minister Sorin Blejnar, președintele ANAF, care dupăcirca o oră a ieșit de la discuții anunțând că spiritele s-aucalmat: „Veți vedea, oamenii se vor întoarce la locurile de muncă.Am cerut un termen de o săptămână pentru ca legea salarizării săfie modificată în Parlament și să devină aplicabilă imediat, astfelîncât, chiar de luna viitoare oamenii să primească salarii mărite.De 15-20 de ani, salariații din Ministerul de Finanțe au fostdezavantajați față de salariații din alte instituții de stat, iaracum ministerul se află din punct de vedere al salarizării pe locul41 din 43. Prin modificarea pe care am propus-o vom urca pe poziția23”. Cu acest mesaj pe care întâi l-a livrat presei, Blejnar aintrat în mijlocul protestatarilor.

Protestele angajațilorde la Finanțe s-au extins în toată țara

Șeful Fiscului, cocoțat pe scaun

Pentru a se face mai bine auzit și văzut s-a urcat pe un scaun.În primă instanță a primit aplauze. Însă, în momentul imediaturmător, când le-a cerut pro-testatarilor să plece acasă, aceștiaau huiduit și au scandat: „Nu plecăm aca-să!”. Blejnar a încercatsă potolească spiritele încinse întrebând retoric: „Vreți caproblema dumneavoastră să se rezolve?” Lumea răspunde într-un cor:”Da”. „Atunci încercați să aveți un comportament decent”. Lumeareplică: „Salarii decente, salarii decente”. Când se mai facepuțină liniște, Blejnar încearcă din nou: „Vă rog să faceți o listăcu 20-30 de oameni care să vină în sala 327 să continuămdiscuțiile”. Cineva din mulțime îi strigă: „Mai bine fă tu listaaia cu stimulentele”. Lumea râde și scandează: „Banii, banii”.

Protestatarii vor „pomana-stimulent” de lastat

Toate încercările ulterioare ale lui Blejnar de a-i determina peprotestatari să renunțe au eșuat, așa că Blejnar a bătut înretragere dându-se jos de pe scaun și adăpostindu-se în biroulministrului. Protestul a continuat.

În jurul orei 16.30, protestatarii au desemnat un grup de 30 depersoane care au intrat în sala de ședințe în așteptareaministrului. Unul dintre ei le-a transmis celorlalți: „Dacă aziplecăm de aici fără să obținem ceva, putem să ne luăm adio. Așa cănu ieșim de aici fără ceva concret. Clar?”

În jurul orei 16.45, șeful Fiscului a venit la discuții culiderii protestatarilor, el fiind urmat în sală de 20-30 depersoane. La scurt timp, câțiva lideri au ieșit din sală și le-aucomunicat protestatarilor că, în viziunea actualului Cabinet,stimulentele acordate sunt o pomană. În acel moment, masa de oamenis-a deplasat în fața ușii unde aveau loc discuțiile scandând „Vrempomană” și „Rușine”, pentru ca, la final, să cânte „Deșteaptă-teromâne”.

Băsescu a certat Finanțele și Munca din cauzastimulentelor

La ceremonia de depunere a jură-mântului de către noii miniștriai Cabi-netului Boc, președintele Traian Băsescu le-a cerut noilorșefi de la Muncă și de la Finanțe să rezolve problemastimu-lentelor. „Mi-a fost foarte greu să înțeleg sau să acceptceea ce s-a întâmplat luna trecută: plata stimulentelor pentru ceidin Ministerul de Finanțe și pentru cei din Ministerul Muncii, cași cum Finanțele realizaseră veniturile în bugetul de stat iarMinisterul Muncii eliminase munca la negru”, a declaratpreședintele. Fostul șef al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, aexplicat după câteva zile că este normal să acorde stimulente atâttimp cât fără ele salariul de bază al funcționarilor poate scădeași cu până la 60%. (Robert Veress)

CITEȘTE ȘI MFP: Salariile dinFinanțe, pe ultimul loc în sistemul bugetar după eliminareastimulentelor


Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide