REȚEAUA CARE CONTROLEAZĂ LUMEA. Raportul care dezvăluie cum câteva companii dețin controlul a 40% din ECONOMIA MONDIALĂ

Redactor:
Gândul
CITEȘTE AICI UN DOCUMENT INCENDIAR!

Nu este vorba nici despre teoria conspirației, nici despre negarea ei. Pur și simplu, după cum reiese din cifre, un grup exclusivist de 737 de companii transnaționale (TNC) controlează circa 80% din cifra de afaceri a celor mai mari companii din lume și, implicit, are controlul asupra deciziilor acestora. Aceasta este concluzia finală a unui studiu publicat recent de către Universitatea din Zurich, studiu efectuat de către Stefania Vitali, James B. Glattfelder și Stefano Battison.

Dintre acestea însă, „nucleul dur”, de doar 147 de companii sau grupuri, controlează, direct sau indirect, nu mai puțin de 40% din cifra de afaceri a celor mai importante companii din lume.

Legăturile dintre marile companii economice influențează economia globală. Principala problemă a cercetătorilor a fost descoperirea structurii controlului marilor corporații mondiale.

Cum funcționează „caracatița” ?

Plecând de la ideea că un acționar al unei companii deține și alte acțiuni sau alte firme, se va forma o matrice a deținerilor, respectiv a portofoliului. Potrivit unui ecuații folosite de către cercetătorii de la Universitatea din Zurich, dacă firma I deține un procent din firma J, iar firma J are acțiuni la firma L, atunci firma I este indirect conectată cu firma L. Aceste conexiuni indirecte se înmulțesc rapid, lucru care va duce la extinderea rețelei. Pentru a exemplifica, cercetătorii au prezentat structura corporației Benetton.

În graficul A sunt arătate deținerile directe iar în B cele indirecte, pornind de la cele directe.

Cu cât sunt mai multe legături indirecte, cu atât fiecare acționar are dreptul, oricât de mic, să decidă în și mai multe firme. De aici rezultă conexiunea strânsă dintre companii, respectiv controlul anumitor companii asupra altora și în final, asupra mediului de afaceri.

Rețeaua companiilor transnaționale are o structură de tip „papion” (bow-tie structure), după modelul graficului de mai jos. Asta înseamnă că există o secțiune formată din „pulsul” de investiții (IN-section), un nucleu și o secțiune de împărțire a controlului (OUT-section).

OUT-section este cea mai amplă parte din structură, însă nucleul este format din conexiuni dense. Din nucleu fac parte membrii care au aproape 20 de legături cu alți membri. Ca rezultat, aproximativ 75% din deținerile firmelor din nucleu rămân în mâinile companiilor din nucleul propriu-zis. Altfel zis, există un grup compact de mari corporații care dețin majoritatea acțiunilor de la fiecare dintre ceilalți, ceea ce le conferă și un grad ridicat de control. În graficul C, cercetării de la Universitatea din Zurich au încercat să construiască structura rețelei.

Cercetătorii au plecat de la premisa că dacă o companie deține de la 51% în sus într-o altă companie, atunci prima va avea control total, ceilalți acționari având un grad de control la nivel decizional egal cu zero.

Descarcă aici raportul complet

Baza de pornire: cele mai importante 43.000 companii dintr-un eșantion global de peste 30 de milioane de firme

Cercetătorii au pornit de la o listă de 43.060 de companii transnaționale, din peste 30 de milioane de firme, identificate potrivit definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Rețeaua formată de acestea, rețea care se măsoară atât în valoare (după profit sau venituri, în funcție de indicatorul dorit), cât și după gradul de control, include 600.508 de noduri și 1.006.987 legături de dețineri, respectiv de portofolii, de acțiuni deținute la o anumită companie.

Topul celor mai puternice companii din economia globală (de la stânga la dreapta: poziția, numele companiei, țara unde are sediul fiscal, tipul de poziție în cadrul rețelei și gradul de control). Click pentru a mări

Rețeaua constă în mai multe componente mici conectate între ele, dar cea mai mare parte din ea, la nivel de control (75% din toate nodurile), se bazează pe cele mai mari companii transnaționale, după cifra de afaceri sau capitalizare, după caz, ele reprezentând un nivel de control de 94,2% din totalul TNC operaționale. Cercetătorii, după cum explică în raport, se referă la anumite grupuri de firme în care fiecare membru, respectiv parte a grupului, deține direct sau indirect acțiuni la alte firme.

În mod normal aceste companii nu ar trebui să aibă un grad atât de mare de control, măcar pentru faptul că sunt publice, în sensul în care oricine poate deveni acționarul lor. Cu toate acestea, gradul de distribuție al controlului nu este nici pe departe echilibrat.

Astfel, conform studiului citat, doar 737 de proprietari, respectiv corporații, de top dețin 80% din controlul asupra valorii tuturor companiilor transnaționale, ceea ce înseamnă că distribuirea controlului e mult mai inegală decât distribuirea averii. „Cei mai puternici actori economici dețin un control de 10 ori mai mare decât ne-am fi așteptat, bazându-ne pe averea lor”, concluzionează cercetătorii.

Pe de altă parte, cele mai puternice 147 de corporații transnaționale, care fac parte din „nucleul dur”, dețin 40% din controlul economic global.

Cum a fost realizat studiul

Au folosit trei modele de analiză: modelul liniar, în care nu există deviație între dețineri și control, modelul pragului, în care controlul total al companiei este distribuit acționarului majoritar, iar ceilalți acționari au control zero, și modelul controlului relativ, în care distribuția controlului este bazată pe un raport relativ legat de deținerile pe care le are fiecare deținător.

Prin control, ei se referă la ce valoare economică a unei companii, sau parte din rețea, poate să influențeze un acționar, în mod direct și indirect

Ca rezultat, un acționar poate să aibă un control mai mare dacă este capabil să își impună decizia în multe firme cu o valoare economică mare. Cu cât e mai mare controlul acționarului, cu atât este mai mare și puterea de a influența decizia finală.

Concluzia finală: controlul se rezumă la un club restrâns de corporații

Nodurile cele mai puternice dintre marile companii transnaționale tind să se conecteze între ele, ceea ce înseamnă că cele mai puternice TNC-uri se atrag, formând o concentrație mare de putere.

Cei mai puternici actori economici vin din sectorul financiar și sunt nume cunoscute pe piața internațională. Studiul arată că aceste companii sunt legate într-o rețea extrem de încâlcită, însă acel „club exclusivist” controlează toată economia mondială, influențând, inevitabil, și evoluția companiilor mai mici. (Sorina Ionașc)

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide