REȚEAUA POLIȚIȘTILOR DIN BUCUREȘTI. Cum și-au torturat polițiștii colega aflată sub acoperire: „Îți dau o bucată de cazi în cap aici și o să spun: n-am atins-o, domne”

REȚEAUA POLIȚIȘTILOR DIN BUCUREȘTI. Cum și-au torturat polițiștii colega aflată sub acoperire: Îți dau o bucată de cazi în cap aici și o să spun: n-am atins-o, domne
Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 23/04/2012, 20:14

UPDATE 18:27 Tribunalul București a decis, miercuri, arestarea preventivă și a celorlați 14 polițiști de la secțiile 1 și 3 din București, după ce anterior fuseseră emise mandate de arestare preventivă pentru 15 colegi ai lor.

UPDATE 15 polițiști dintre cei 30 reținuți ieri au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, au decis judecătorii Tribunalului București.

Doi polițiști dintre cei 30 reținuți de procurori ieri, la secțiile 1 și 3 din Capitală, sunt acuzați că au torturat și au reținut ilegal o femeie pe care o acuzau de prostituție și care era de fapt anchetatoare sub acoperire, care purta aparatură de înregistrare.

Discuția dintre ei arată că polițiștii i-au refuzat femeiidreptul să dea un telefon și au amenințat-o cu bătaia, agresând-o fizic în același timp, conform unei stenograme din referatul de arestare scris de procurori.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori se arată că polițiști de la Secția 3 au supus o femeie la violențe fizice și psihice pentru a o determina să declare că practică prostituția. Potrivit procurorilor, agentul de poliție Dan Ungureanu, împreună cu plutonierul de la Jandarmerie, Laurențiu Nicolae Popină, au reținut-o nelegal în sediul Secției 3 de Poliție pe „Irina Nistor”, martor în cauză.

Femeia a fost abordată pe stradă de polițiști sub pretextul că practică prostituția și i s-a sugerat o modalitate de a eluda sancționarea sa. Agentul de poliție și jandarmul i-au adresat expresii precum „Dacă nu vorbești ce e de vorbit… dacă vrei să fie bine, de ce nu vorbești…” și i-au pretins o sumă de bani pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

Potrivit referatului procurorilor, în noaptea de 8 iunie 2011, între orele 22.45 și 5.45, Dan Ungureanu și Laurențiu Nicolae Popină au reținut-o pe „Irina Nistor” pentru că aceasta a refuzat să le dea suma de bani solicitată. După ce i-au spus că o vor conduce la secția de poliție pentru a o sancționa contravențional pentru practicarea prostituției, la Secția 3 aceștia au reținut-o pe Irina Nistor fără ca împotriva acesteia să fi fost luată o măsură preventivă.

„În această perioadă, Ungureanu Dan a încătușat martora pentru câteva minute, refuzându-i constant dreptul de a contacta un avocat, durata îngrădirii libertății fizice a martorei neputând fi justificată în mod rezonabil prin natura faptei și a sancțiunii aplicate”, noteză procurorii în referat.

De asemenea, „Irina Nistor” a fost sancționată printr-un proces-verbal în care Dan Ungureanu a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, reținând în mod nereal că aceasta a fost depistată acostând persoane în scopul întreținerii de relații sexuale și menționând în mod fals că aceasta recunoaște fapta comisă.

În aceeași seară, polițistul Andi Marius Ionescu a percheziționat-o pe „Irina Nistor”, aceasta fiind dezbrăcată până la piele.

„Ionescu Andi Marius s-a comportat abuziv cu martora Irina Nistor efectuându-i o percheziție corporală cu încălcarea normelor procedurale, care prevăd efectuarea acestui act de către o persoană de același sex cu cea percheziționată, ocazie cu care a dezbrăcat-o complet, smulgându-i îmbrăcămintea și lenjeria intimă”, se mai arată în referatul procurorilor.

Potrivit documentului citat, aceste fapte sunt redate într-o înregistrare ambientală cu martora Irina Nistor:

Irina Nistor: Îmi dați voie să dau un telefon?

Dan Ungureanu: Nu, nu-ți dau voie să dai un telefon.

Irina Nistor: Nu îmi dați voie?

Dan Ungureanu: Fac un mare abuz, nu vreau să-ți dau voie, care-i problema? Uite îți dau aici să dai declarație scrisă… Ia să vedem ce-o să faci?

Dan Ungureanu: N-o să te bat, o să te pun pe scaun înapoi acolo și o să te leg de scaun cu cătușele, pentru că ești reținută…

Irina Nistor: Au, de ce sunt reținută?

Dan Ungureanu: Uite așa, pentru prostituție.

Irina Nistor: Dar nu am făcut așa ceva.

Dan Ungureanu: Să punem cătușele frumos, să vedem unde pleacă ea… Ia să te vedem noi pe tine…

Dan Ungureanu: Ia, te rog frumos să țipi, hai… Ia, țipă, hai… neinteligibil… Stai pe loc aicea că nu ești la Academia de Poliție.

Irina Nistor. Hei, da de ce dați în mine, de ce trageți de mine?

Dan Ungureanu: Băi, de ce ești băi minicioasă?

Irina Nistor: De ce trageți de mine. Au! Da de ce trageți de mine?

Dan Ungureanu: Stai jos, acolo ai înțeles?

Dan Ungureanu: Cum mă minți, te mint și eu. Singură! Ai înțeles? Singură! Că îți dau una de zbori pe fișetul acela. Și o să spun n-am atins-o. Ai înțeles? Păi tu crezi că minciuna e numai pentru tine? Așa crezi tu că e minciuna? Îți trag o bucată de cazi în cap aici. Și o să spun, n-am atins-o, domne. Cine îți demonstrează? O să spună colegul meu că te-am atins eu? Că-ți trage și el un bocanc în cap. Ai înțeles?

Procurorii au reținut în referatul cu propunere de arestare preventivă că relele tratamente la care a fost supusă „Irina Nistor” au fost „extrem de crunte și grave, durerea și suferința suportate fiind provocate în mod intenționat pentru că a refuzat să dea mită și pentru a recunoaște săvârșirea infracțiunii de care era suspectă”.

Potrivit procurorilor martora „Irina Nistor” era investigator sub acoperire, care urma să constate infracțiuni de corupție, nepreconizând lipsirea de libertate și agresarea sa. Din acest motiv, procurorii consideră că aceasta s-a aflat în aceeași situație ca oricare altă persoană față de care s-ar fi aplicat relele tratamente.

„Se constată astfel un cumul de acțiuni degradante și înjositoare pentru demnitatea umană la care a fost supusă martora pe toată perioada în care a fost reținută în secția de poliție, tratamente de natură să-i provoace un sentiment de umilință, înjosire și suferințe psihice puternice. Martorul era investigator sub acoperire (…) Nepreconizând lipsirea de libertate, agresarea sau faptul că va fi dezbrăcată complet de un agent de poliție (bărbat) la momentul efectuării unei percheziții corporale (…)”, se mai arată în referatul cu propunerea de arestare peventivă.

Polițiștii jucau roluri când cereau șpagă de la șoferi: „Ce facem, colegu?”, „Domnu e băiat educat”

Anchetatorii au montat tehnică audio-video în mașinile de serviciu ale agenților de la secțiile 1 și 3 din Capitală pentru a putea surprinde momentele în care aceștia luau bani pentru a nu-și exercita atribuțiile, toate acestea devenind probe la dosarul de corupție.

„În urma administrării întregului material probator a rezultat următoarea situație de fapt, care va fi prezentată în funcție de autospecialele utilizate de agenții de poliție, întrucât în aceste autoturisme a fost introdusă tehnică audio-video prin care au fost înregistrate acțiunile agenților de poliție”, notează procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă a 14 agenți de poliție, obținut de MEDIAFAX.

Astfel, reiese din documentul citat, ofițerii anticorupție au montat tehnică în șapte autospeciale ale MAI, fiind surprinse momente elocvente ale faptelor comise de agenții cercetați.

În acest caz parchetul a emis două referate cu propunere de arestare preventivă, împărțind astfel lotul polițiștilor în două grupuri.

În documentul citat procurorii prezintă succint zecile de cazuri în care polițiștii au oprit șoferi care au încălcat regulile de circulație, pe care, prin diverse aluzii, i-au convins să le dea bani pentru a nu fi amendați.

„La data de 13 octombrie 2011, Dan Ungureanu în timp ce își desfășura activitatea pe autospeciala cu nr. de înmatriculare MAI … împreună cu Constantin Ghergu și Alexandru Florentin Dobre, în intervalul orar 19:38-19:47 l-au urmărit și oprit în trafic pe … sub pretextul că acesta a circulat pe interzis și avea expirată inspecția tehnică periodică a autovehiculului. După oprire, utilizând același tipar infracțional ce include un dialog cu celălalt membru al echipajului de poliție, prin care i se sugerează contravenientului o modalitate de a eluda sancționarea sa, prin expresii de genul «amenda este foarte exigentă», inculpații au pretins și primit o sumă de bani, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu”, se arată în referatul procurorilor trimis instanței de judecată.

Procurorii arată că agenții de poliție lucrau în echipă, ca într-o piesă de teatru, ei având „roluri” bine stabilite. „Semnificativ este faptul că la actele de pretindere polițiștii aflați în tură acționează ca o «echipă», în sensul că fiecare joacă un «rol» care se completează foarte bine cu ale celorlalți (de exemplu: «hai să-l ajutăm pe domnul» sau «ce facem, colegul»)”, notează procurorii.

Alte expresii ale polițiștilor au mai fost: „rămâneți fără permis…treaba dvs., noi v-am dat actele”, „aveți nevoie de permis”, „depindeți de permis…cum să te ajut eu pe tine”, „știți că se reține permisul…eu ce să vă fac”, „rămâneți fără permis…du-te la mașină și gândește-te”, „o să vă eliberăm o dovadă…ce facem măi”, „eu ori nu mai scriu deloc, ori scriu ce am constatat…cum ziceți să o rezolvăm”, „lăsăm la aprecierea dvs”, „dumneavoastră hotărâți…mingea este în terenul dumneavoastră”, „îl ajutăm într-un fel pe domnul”, „nu vrem să ne facem probleme…domnu’ e băiat educat”, „vă pot da amenda pe loc…v-am dat documentele…mai departe depinde de dvs.”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
WhatsApp ”fură” de la concurență, pentru binele tău: schimbarea disponibilă acum pe care o știi...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Informații vitale despre vaccinuri, după un studiu făcut pe milioane de oameni
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...