Ridzi a scăpat. Deputații au declarat că susțin solicitarea Parchetului, apoi au respins începerea urmării penale și percheziția informatică

Ridzi a scăpat. Deputații au declarat că susțin solicitarea Parchetului, apoi au respins începerea urmării penale și percheziția informatică
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 06:22

Deputații au respins, marți seară, atât solicitarea Parchetuluide extindere a urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului,democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, cât și cererea de perchezițieinformatică în cazul acesteia. În prima situație, când pentruaprobarea solicitării de începere a urmăririi penale era nevoie devotul majorității deputaților prezenți, s-au înregistrat 105 voturi”pentru” și 109 „contra”. În privința cererii de încuviințare apercheziției informatice este necesar, conform Regulamentului,votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților, iaracesta nu s-a întrunit. Au fost înregistrate la această solicitare110 voturi „pentru” și 113 „împotrivă”. PDL a apărat-o astfel peRidzi în ciuda recomandărilor venite din partea președinteluiTraian Băsescu.

Ridzi cerut parlamentarilor să voteze pentru respingereacererilor Parchetului

Monica Iacob Ridzi a cerut, de la tribuna Parlamentului,colegilor prezenți să țină cont la pronunțarea votului derecomandarea Comisiei juridice de a respinge atât solicitarea depercheziționare informatică, cât și cea de extindere a urmăririipenale. Ea a afirmat că situațiile prezentate de procurori îndosarele sale sunt „profund nereale, conțin inadvertențe evidente”,spunând deputaților să nu cedeze impulsului de a face din ea”exemplul necesar demonstrării voinței de luptă împotriva mariicorupții”. „Nu mă voi referi la problemele mele medicale și nici numă voi prevala vreodată de ele. Sunt convinsă că deputații dincomisia juridică au analizat actele dosarului penal și nu câtevahârtii care țin de internările mele din ultima perioadă. Suntsigură că și dvs. veți analiza de două ori înainte de a lua odecizie politică și că veți da întâietate argumentelor juridice.Așa cum cred că nu vă veți lăsa influențați de impulsul de a facedin Monica Iacob Ridzi exemplul necesar demonstrării voinței deluptă împotriva marii corupții, punând într-un plan secundar sautrecând cu vedera abuzurile procurorilor”, a declarat Ridzi.

PSD, PNL și PDL au anunțat că susțin solicitărileanchetatorilor

În schimb, PSD, PNL, dar și PDL și-au declarat, la microfonulCamerei, intenția de a vota în favoarea cererilor Parchetului.Liberala Alina Gorghiu a acuzat PDL că a tergiversat ajungerea înatenția plenului a acestei chestiuni: „Suntem la un an și jumătatede la raportul comisiei de anchetă și, prin mijloace care nu țin deetica politică, PDL a găsit mijloace de amânare a solicităriiParchetului. Este regretabil că doamna Ridzi are o stare desănătate precară, dar mărturisesc că eu cred că toți suntem egaliîn fața legii, iar doamna Ridzi nu e mai presus de lege și nutrebuie să stea ascunsă sub fusta PDL”. În replică, liderului degrup al PDL, Mircea Toader, a spus că nu există motive pentru carepartidul său să fie acuzat: „Sunt surprins de ce a spus doamnaGorghiu, sub fusta noastră nu stă nimeni”. Toader a anunțat însă căPDL va susține solicitările Parchetului: „Avem aceeași poziție căParlamentul nu trebuie să fie o instanță. Nu noi trebuie săapreciem cine e vinovat sau nu. Cred că justiția trebuie să-și facădatoria. PDL va susține solicitările făcute de Parchet pentru căParlamentul nu trebuie să fie o barieră. Eu cred în nevinovățiadoamnei Ridzi, dar nu Parlamentul trebuie să decidă în acest caz”.Din partea PSD, vicepreședintele comisiei juridice Florin Iordachea spus că nici partidul său nu intenționează să blochezesolicitările Parchetului: „PSD nu se opune unei justiții eficiente.Cine are ceva de spus să-și probeze nevinovăția în fațainstanței”.

Apelul Președinteluipentru o ” justiție corectă”

Președintele Traian Băsescu a ținut să facă marți un nou apelcătre parlamentarii PDL, dar și pentru cei aparținând arculuiputerii, ca votul „pentru cele două cazuri aflate pe ordinea de zia Parlamentului” să fie „în favoarea justiției”, referindu-se lacazul Monica Ridzi și Dan Păsat. Șeful statului a declarat în urmăcu o săptămână că votul deputaților PDL din Comisia juridică este”inadmisibil”. Aceștia, alături de partenerii de coaliție, aurespins atât cererea de percheziționare informatică a fostuluiministru Monica Iacob Ridzi, cât și cea de extindere a urmăririipenale a acesteia. Președintele Comisiei juridice, Daniel Buda, aprecizat că votul reprezintă doar un punct de vedere: „Comisiajuridică nu a dat un raport, ci un punct de vedere. În plen vor fivotate cererile Parchetului, plenul este suveran”. La începutulanului, procurorul general al României a solicitat Camereideclanșarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale față defostul ministru Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu contraintereselor publice și fals intelectual.

Solicitarea procurorului general vine după ce Direcția NaționalăAnticorupție i-a trimis lui Kovesi o cerere în urma căreia aceastaurma să decidă dacă va sesiza Parlamentul pentru avizul de urmărirepenală în cazul Ridzi, pentru un nou contract al MinisteruluiTineretului și Sportului. Direcția Națională Anticorupție susținecă în intervalul aprilie – iunie 2009 Monica Iacob Ridzi a dispus,prin încălcarea atribuțiilor care îi reveneau în calitate deministru, achiziționarea de către Minsterul Tineretului șiSportului a unor produse electronice de la SC Carpatik Impex SRLGăești și SC Călin SRL Curtea de Argeș, în condițiile în careaceste categorii de bunuri erau excluse de la achiziționare prinprevederile Ordonanței 34/2009, nu au existat estimări bazate peraportul necesitate-preț și note de fundamentare întocmite decompartimentul de specialitate, care să conțină particularitățiletehnice ale bunurilor iar prețurile de achiziție au fostsupraevaluate, potrivit DNA. Prin fapta descrisă a fost prejudiciatpatrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului cu o sumă deaproximativ 100.000 lei, reprezentând diferența dintre prețul deachiziție al bunurilor și prețul la care fuseseră obținute de cătresocietățile menționate, și a creat un avantaj partimonial înacelași cuantum celor două societăți comerciale.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Aceste pensii vor fi eliminate! Se vor desființa imediat. E oficial
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021