România alege Africa: croitorașul cel viteaz al Europei fuge în Egipt

România alege Africa: croitorașul cel viteaz al Europei fuge în Egipt
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 23:23

În România, o cusătoreasă care face o pereche de pantaloni pecare-i cumperi, să spunem, de la Marks&Spencer, ia la sfârșitullunii 200 de euro, cu toate sporurile incluse. O cusătoreasăegipteană, muncind același număr de ore, ia 100 de euro. Acestaeste calculul simplu pe care ni-l face pe hârtie Dobra Laszlo,”pantalonarul” numărul 1 al României, director general al faimoaseiSecuiana SA din Târgu Secuiesc. Este un moment de cotitură pentruSecuiana, care, în căutare de costuri cât mai mici și supusă uneipresiuni acerbe a concurenților din China, a ales… Africa.

„Valea pantalonilor”

În 2004, Secuiana avea, împreună cu familia sa de firme, aproape3800 de salariați, în marea lor majoritate femei, adică de două oriși ceva mai mulți decât la privatizare, în 1992, când angajații șiconducerea au devenit patronii fabricii. Astăzi au mai rămas doarvreo 700: 160 din 2500 la „mama” Secuiana SA, 400 din 700 la”fiica” S’Mode, care produce pantaloni de damă, 40 din aproape 100la o altă „fiică”, Secuiana Trans, și vreo sută la magazineledeschise în perioada 2006-2008 în hipermarketurile din toate marileorașe ale țării. Dacă între 2005-2008 reducerile de personal nu audepășit 300 de salariați anual – din care cam jumătate prinpensionare – anul trecut criza a lovit din plin: în doar câtevaluni, din octombrie 2009 până în februarie 2010, au fost concediațiaproape 1000 de oameni, iar Seconf SA – cel de-al treilea „pui”, dela Brețcu, profilat pe costume bărbătești – și opt dintre cele 31de magazine au fost închise.

Leafa pe trei săptămâni de preaviz – singura „platăcompensatorie”

Povestea familiei lui Ferenc B. e tipică pentru soartadiponibilizaților de la Secuiana: în mai puțin de un an șijumătate, el, soția și fiica s-au trezit puși pe liber cuexplicația lapidară „e criză”. Primul a fost concediat bărbatul.”Și asta după ce am muncit ca boul aproape 30 de ani”. La intervalde câteva luni au avut aceeași soartă și soția, și fiica. „Într-ozi a venit șeful, mi-a dat o țidulă și mi-a spus că trebuie să măprezint imediat la șomaj, că mai capăt salariu încă trei săptămâniși după aia gata. Dar să nu mai vin la lucru, că nu mai e nevoie demine la fabrică”, își amintește Feri. „Ce plăți compensatorii,leafa pentru alea trei săptâmâni de stat acasă în preaviz a fosttot ce am primit când ne-au dat afară, că la noi în fabrică nuexistă sindicat”. Acum trăiește din ajutorul de șomaj de aproape 5milioane de lei vechi, care îi mai „merge” până în vară, plus „cemai pică de lucru cu ziua, dacă ai noroc”. Soția și fata primesc șiele cam tot atât fiecare, așa că nu se plâng: „Ne descurcăm”. Oaltă slujbă nici n-au mai încercat să-și caute, „că nu se merităpentru 2-3 milioane în plus”, adică pentru cel mult 800 de lei, câte, cu tot cu sporuri, leafa medie „în mână” la Tg. Secuiesc. Ce vaface când nu va mai primi alocația de șomaj, nu știe: „O să vedem,poate că până atunci o să mai treacă criza asta și găsim ceva delucru afară, că aici slabe speranțe”.

Într-un singur an – scădere de 60% a producției în lohnpentru partenerii externi

Până în 2008 inclusiv, producția Secuianei și a firmelor de subumbrela sa a mers în creștere, trei sferturi reprezentând comenzileîn lohn pentru partenerii externi, iar restul de 25% – vânzările pepiața internă, sub brandul „Adam’s”, brevetat în 1999.

• „Până acum doiani, toată lumea din „Valea Pantalonilor” – cum este supranumităzona Târgu Secuiesc-Brețcu-Baraolt-Estelnic-Sfântu Gheorghe, unde,pe lângă cele din Grupul Secuiana, funcționează încă o duzină defirme similare, toate cu capital german – ne invidia pentruportofoliul nostru de clienți externi, cei maiimportanți fiind Dress Master, Canda, Brax, Baumler, Meyer Hosen,Vanilia și Hauber din Germania, Saville, Heaton șiMarks&Spencer din Anglia, Hedex, Mexx și WE din Olanda și BrunoSaint Hilaire din Franța, cel mai important”, spune directorulgeneral Dobra Laszlo. Afacerile mergeau suficient debine pentru ca în 2008, pe lângă investițiile de peste 160.000 deeuro în deschiderea a opt magazine noi, Secuiana SA să-și permităși o sponsorizare peste 50.000 de euro pentru COSR: confecționareacostumelor atleților și oficialilor români participanți la JocurileOlimpice de la Beijing. La ora actuală însă, din toată pleiada departeneri externi au mai rămas pe poziții doar firma franceză, douădintre firmele germane și una mai mică din Grecia, celelalte și-aumutat producția de lohn în alte țări, din cauza costurilor tot maimari de la noi. „Într-un singur an, 2009, am rămas fărădouă treimi din producția pe lohn pentru extern, care s-a redus dela circa 60000 de pantaloni lunar la doar vreo 20000, majoritateapartenerilor externi ne-au anunțat că renunță la colaborare și semută în alte țări, unde costurile sunt la jumătate față de România.Iar în plus, vânzările pe piața internă au scăzut și ele cam cu30%, așa că n-a avut încotro, a trebuit să facem concedieri, ca săputem supraviețui„, oftează directorul Dobra.

„Efect catastrofal pentru oraș”

Pentru edilii din Târgu Secuiesc, concedierile înseamnă „aproapeo nenorocire”. „Până acum patru-cinci ani, Secuiana asiguralocurile de muncă pentru aproape un sfert din forța de muncă totalăa orașului și pentru aproape jumătate din cea feminină, așa căputem vorbi de un efect catastrofal al concedierilor din ultimulan!”, spune viceprimarul Szarvadi Jozsef. „Din păcate, fiind vorbadespre o firmă cu capital privat, administrația locală nu prea arecum să o ajute, de altfel nici nu ne-a fost cerut vreun ajutor pânăacum. Tot ce am putea face, la o adică, ar fi să le oferim spațiide producție în viitorul parc industrial de zece hectare pe careConsiliul local Tg. Secuiesc vrea să-l inființeze până la sfârșitulanului viitor, unde, dacă se mută, Secuiana ar putea beneficia șide facilitățile ficcale prevăzute de Legea parcurilor industriale”,mai spune edilul.

„Inovația” salvatoare: pantalonul …româno-egiptean

În 2010, Secuiana SA și S’ Mode vor mai putea trăi din producțiaîn lohn pentru puținii parteneri externi care i-au mai rămas și dinvânzările pe piața internă a produselor din gama Adam’s. „Pentruanul ăsta, am prevăzut un buget de criză cu aproape 30% mai micdecât în 2008, adică 7 milioane de euro, la fel ca anul trecut,sper să-l putem realiza și să supraviețuim, să nu mai trebuiască sădăm oameni afară până la sfârșitul anului”, încearcă să se arateoptimist managerul Dobra. După care mărturisește că speranța și-opune în Egipt, unde vor fi mutate, până în vară, o parte dincapacitățile de producție ale Secuianei: „Avem câteva sute deutilaje care stau degeaba după ce am închis fabrica Seconf dinBrețcu și am redus producția de la Secuiana, așa că ne-am gândit săîncercăm un experiment cu un partener din Egipt, Glass Co for ReadyMade Garments, care face și el tot pantaloni în lohn pentru piațaeuropeană și americană. Inițial, egiptenii au vrut doar să cumpereutilajele de la noi, dar i-am convins să facem o colaborare, săvedem cum merge. Am făcut deja contractul, pe care o să-l semnămpână la sfârșitul acestei luni, după care vom începe imediatmutarea utilajelor la Cairo, unde va fi noua linie de producție,care va intra în funcțiune cel mai târziu în august, sperăm. Iardacă avem succes cu colaborarea asta, pasul următor a fi săînființăm o societate mixtă, pe care apoi să o dezvoltăm în funcțiede cum va evolua piața din Europa și America, unde concurențachineză a început să facă deja legea”. Iar acesta ar putea fi doarînceputul unei „regândiri totale” a existenței Secuiana Group: „Încondițiile în care salariile – care reprezintă circa 80% dincheltuielile noastre totale de producție în lohn – vor continua săcrească în România, firmele străine care mai produc încă la noi însistemul ăsta vor pleca tot mai repede în alte țări, unde costurilesunt mult mai mici. Și nu e deloc exclus ca, dacă nu vom avea altăsoluție, să facem și noi la fel într-o bună zi, adică să ne relocămtoată producția în Africa, de exemplu”, anticipează directorulDobra.

„La o adică, de ce nu?”

Pentru Herman Rosner, președintele Camerei de Comerț șiIndustrie Covasna, o eventuală „emigrare” a Secuianei ar fi „cevaabsolut normal în condițiile globalizării economice și ale crizei”.”La o adică, de ce nu, de ce n-ar putea și capitalul românesc sădevină la fel de flexibil și să se miște la fel ca și capitalurilestrăine? Pentru că n-ar face decât să se adapteze la condițiilepieței globale, câtă vreme statul român nu ajută cu nimic firmeleca să poată trece peste această perioadă de criză!”, conchide șefulCCI Covasna.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021