România eoliană: 2 milioane de familii vor primi electricitate din vânt, mai eco, dar mai scumpă. Vezi harta investițiilor străine în morile de vânt

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 15:19

Energia furnizată de turbinele eoliene instalate pe teritoriulRomâniei, funcționale la începutul anului 2011, va fi suficientăpentru ca peste 500.000 de gospodării medii să fie alimentate cuelectricitate verde, obținută din vânt. În următorii 2-3 ani,lucrurile vor evolua ascendent, ajungându-se, susțin specialiștii,la o producție de 4 ori mai mare de electricitate din energieeoliană. Cu toate acestea, țara noastră este departe de ținta de20% energie din surse regenerabile, impusă prin acordurileeuropene, pentru finalul acestui an. Procentul real va fi, învarianta optimistă, doar 2%, România riscând chiar sancțiuni dinpartea Comisiei Europene (infringement).

Investiții anunțate – cât de 3 ori toată producția deenergie a României

Există cauze obiective care au determinat acest semieșec.Investițiile necesare în sursele de energie regenerabilă suntfoarte mari.
• Cele în energie eolianăsunt considerate „ieftine”, dar tot ajung la 1,5 milioane deeuro/MegaWatt (capacitate instalată zilnică), ceea ce înseamnă cu50% peste investiția într-o centrală pe gaze. Iar investiția serecuperează abia în circa 20 de ani.
• Investițiile pentruobținerea electricității din biomasă sau energie solară sunt și maicostisitoare, depășindu-le de circa 4 ori pe cele în energieeoliană.
Prin urmare, nu este de mirare că, în contextul crizei economice,în pofida facilităților sporite oferite de statele europene,implicit de România, majoritatea investițiilor în surse de energieregenerabilă au fost stopate – definitiv sau temporar. „Existăintenții anunțate care, însumate, dacă s-ar concretiza, ar duce lao producție de 15-20.000 de MegaWatti, aproape de trei ori pesteconsumul de energie electrică al României – 6.500-7.000 deMegawatti, în acest moment. Însă puține se concretizează, de fapt,pentru că nu sunt mulți cei care își permit, acum, să investeascăasemenea sume. Avem contracte de racordare la rețea pentru proiectecare însumează circa 3.000 de MegaWatti, dar estimez că numaijumătate din aceste contracte vor fi puse în practică”, a declarat,pentru Gândul, Adrian Băicuși, director generalTranselectrica.
• Cele maiimportante investiții în energia eoliană de la noi au fostanunțate de spaniolii de la Iberdrola (1.500 MW – 2 miliarde deeuro), cehii de la CEZ (600 MW – 1,1 miliarde de euro), italieniide la Enel (446 MW – 670 de milioane de euro) și nemții de la RWE(350 MW – 525 milioane de euro).

CEZ a anunțat însă ieri că proiectul Cogealac este momentansuspendat, din pricina divergențelor dintre Inspectoratul înConstrucții și Consiliul Județean Constanța. Cel mai probabil,însă, se va ajunge la o soluție de compromis, care să le permită șicehilor, dar și spaniolilor de la Iberdrola să investească laCogealac.

• Potrivit AutoritățiiNaționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în 2009,producția de energie a României a fost împărțită în funcție desursă astfel: 21% energie nucleară, 29% hidro, 37% cărbuni,11% gazos și 2% păcură. Energia produsă din surse regenerabile afost, în 2009, ca și inexistentă. Prin urmare, 2% într-un an estechiar spectaculos. Ca să ajungem la acest procent,respectiv la 470 de Megawatti putere instalată, au fost necesareinvestiții de 700 de milioane de euro. Ar fi trebuit investiți celpuțin 7 miliarde de euro, ca să ajungem la procentul de 20% energiedin surse regenerabile.

În trena Turciei și Greciei

Potrivit Ziarului Financiar, numai luând în calcul construcțiileaproape de finalizare, până la sfârșitul lui 2010 vor fi gataparcuri eoliene însumând circa 200 de turbine, cu o capacitateinstalată totală de cel puțin 471,5 MW (din care doar 30% esteproducția efectivă, ținând cont de lipsa continuității energieieoliene utilizabilă la producția de energie electrică), de peste 30de ori mai mare față de cea pe care o avea România la sfârșitulanului trecut.
• „În următorii treiani, în România ar putea fi instalate proiecte eoliene cu ocapacitate de 1.800 MW, ceea ce înseamnă că piața locală va depășițări precum Turcia sau Grecia unde sunt acum instalați circa 800MW, respectiv 1.200 MW. În cel mai optimist scenariu ar putea firealizate proiecte de 3.300 MW, ceea ce ar duce la crearea a circa5.000 de noi locuri de muncă”, a declarat Ionel David,director de relații publice din cadrul Asociației Române pentruEnergia Eoliană, pentru ZF. Adrian Băicuși nu este, însă, la fel deoptimist: „Să nu exagerăm. Turcia este și va fi mult în fațanoastră. Ei au cereri pentru 80.000 de Megawatti, noi nu putemajunge la asemenea cifre”.

31 de finanțări din Fondul de Mediu în 3ani

Conform informațiilor puse la dispoziție de AdministrațiaFondului pentru Mediu (AFM), din anul 2008 și până în prezent, 31de firme au contractat finanțări de 509,5 milioane de lei dinFondul de Mediu, pentru producere de electricitate din energieeoliană. Însă, doar două proiecte de mică anvergură (totalizândfinanțări acordate de 8,8 milioane de lei) sunt finalizate. Alte105 cereri de finanțare depuse recent sunt în faza de analiză.Interesul crescând arătat de investitori este dat și de faptul căbanii obținuți din exploatarea energiei eoliene, chiar în urmafinanțării lucrărilor de exploatare din taxele colectate de lacetățenii români, nu trebuie investiți în România. GheorghePopescu, președintele AFM, a declarat, pentru Gândul, că „nu existănicio prevedere legală prin care Administrația Fondului pentruMediu să impună beneficiarului finanțării ca sumele obținute dinexploatarea energiei eoliene să fie cheltuite/investite înRomânia”.

Energia eoliană – beneficii:

• Este nepoluantă, din surseregenerabilă, gratuită și virtual inepuizabilă.
• Produce dezvoltarealocalităților în care se construiesc parcuri eoliene (bani labugetul local, creare de locuri de muncă, chirii pentru spațiile încare se montează instalațiile).

Energia eoliană – dezavantaje:

• Este costititoare și se varesimți în creșterea prețului plătit de fiecare român pentruenergia electrică, pe măsură ce ponderea surselor regenerabile în”coșul” de electricitate al României va crește.
• Este criticată deecologiști pentru amenințarea populației de păsări (inclusiv speciiprotejate din Deltă).
• Funcționarea turbinelorproduce un zgomot considerat periculos pentru psihicul uman deunele studii, concluzie infirmată de alte studii.
• Este criticată despecialiști, precum directorul Hidroelectrica, Mihai David, caresusține că vor crește costurile operaționale ale centralelorelectrice care funcționează cu surse tradiționale(termo-hideroelectrice, cu gaz). „Reactoarele de la Cernavodă or săstea pe butuci pentru că vin investitorii din eoliene, iar energialor are prioritate”, spune Viorel Șerban, inginer CITON ( RegiaAutonomă pentru Activități Nucleare).

INFO PLUS

La Brașov se fac rulmenții pentru cele mai mari centraleeoliene din Europa

Producătorul german de rulmenți Ina Schaeffler estimează afaceride 333 de milioane de euro (1.432 de milioane de lei) în 2010pentru fabrica pe care o deține în Brașov, în creștere cu 40% fațăde businessul de 235 de milioane de euro (999 de milioane de lei)înregistrat anul trecut. Windex, un grup elvețian specializat înproducerea de turbine eoliene, spune că va investi circa 20-25 demilioane de euro într-o unitate de producție la Constanța (sursa:Mediafax, ZF)

Vezi aici lista proiectelor majorerealizate sau anunțate în energieeoliană

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021