România joacă la rupere cu Franța și Germania. Stolojan îl traduce pe Baconschi: apar și amenințări de genul „uite ce am putea face și noi!”

Redactor:
Raul Florea
România joacă la rupere cu Franța și Germania. Stolojan îl traduce pe Baconschi: apar și amenințări de genul „uite ce am putea face și noi!”
După ce președintele Traian Băsescu a declarat că România se simte discri-minată de Franța și Germania, care se opun aderării în 2011 a țării noastre la Schengen, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, face declarații mai tranșante care pot fi interpretate drept amenințări.

UPDATE: CEîi răspunde lui Baconschi: Suprimarea MCV este o decizie aComisiei

Decizia privind suprimarea MCV aparține Comisiei Europene, adeclarat purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray, după ce ministrul deExterne Teodor Baconschi a susținut, într-un interviu, că Româniapoate denunța unilateral Mecanismul, în condițiile în care estefolosit în alte domenii, transmite RFI.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, adeclarat, marți, că, „în mod procedural, suprimarea Mecanismului deCooperare și Verificare ar fi bazată pe o decizie a ComisieiEuropene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformeijustiției care sunt corelate”.

Potrivit lui Mark Gray, acest lucru „se va face prin continuareaangajamentului politic pentru reformă și prin cooperare sporităîntre autoritățile române și Comisie.

„Este însă decizia Comisiei”, a explicat purtătorul de cuvânt,potrivit RFI România.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a susținut, într-uninterviu, că, în condițiile în care Mecanismul de Cooperare șiVerificare (MCV) este folosit în alte domenii și devine unhandicap, România îl poate denunța unilateral, la fel cum poatecondiționa aderarea Croației la UE. (Departamentul Politic,[email protected])


După ce președintele Traian Băsescu a declarat că România sesimte discri-minată de Franța și Germania, care se opun aderării în2011 a țării noastre la Schengen, ministrul de Externe, TeodorBaconschi, face declarații mai tranșante care pot fi interpretatedrept amenințări.

Refuzul pe care Franța și Germania l-au arătat României înprivința aderării la Spațiul Schengen ar putea fi contracarat deBucurești prin opoziția față de aderarea Croației la UniuneaEuropeană. Ideea îi aparține ministrului de Externe, TeodorBaconschi, a cărui primă ieșire publică din acest an a țintitscrisoarea prin care tandemul franco-german a cerut ComisieiEuropene amânarea termenului martie 2011, programat inițial pentruacceptarea României și Bulgariei.

l„Mi se pare incorect să acceptăm acest precedent, ca două state,indi-ferent care, să schimbe regulile în timpul jocului. Scrisoareaminiștrilor de Interne francez și german are niște probleme deredactare.
În primul rând, se adresează Comisiei, deși decizia se ia înConsiliul de Justiție și Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarule greșit”, a precizat Baconschi, potrivit Mediafax, adăugând căRomânia și-a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderare și cărespectivul text conține „abordări de eseu politic”: „Nu cred că oformulă de tipul «starea generală carentă din cele două țări» poatefi acceptată ca model de lucru. Sunt generalități care nu sesusțin. Orice țară din lume are problemele ei, niciuna nu eperfectă”.

lLăsând de înțeles că Franța și Germania folosesc ca pretext vechileclauze aferente acceptării în UE pentru a refuza accesul în SpațiulSchengen, șeful diplomației române arată cu degetul însprecandidatul cu cele mai mari șanse de aderare la uniune.

„Haideți să privim la situația Croației. Noi susținem oriceextindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putemaccepta ca aceasta să se facă fără Mecanismul de Cooperare șiVerificare, în condițiile în care, în cazul nostru, semenține”.

Diaconescu: abordarea lui Baconschi e neinspirată șiinjustă

Catalogată drept „presiune” sau „amenințare diplomatică”, reacțialui Baconschi este susținută, cu anumite reticențe și de cătreeurodeputații PDL.

lPrim-vicepreședintele democrat-liberal, Theodor Stolojan,caracterizează poziția lui Baconschi drept o cutumă la nivelulnegocierilor de la Bruxelles, dând exemplul Marii Britanii, caresub mandatul lui Margaret Thatcher a blocat deciziile UE, pentru aobține o contribuție mai scăzută la bugetul european. „Înnegocieri, în diplomație se creează și anumite presiuni, apar șidiverse amenințări de genul «uite ce am putea face și noi!».

Germania este o mare susținătoare a aderării Croației, deciRomânia poate crea o anumită presiune sau o amenințare, arătând cepoate face, dacă și alții fac la fel.

Ceea ce spune Baconschi s-a mai practicat și până acum, însă eucred că o asemenea abordare ne poate pune într-o luminădefavorabilă, pentru că ni se poate răspunde și nouă la fel în alteprobleme pe viitor”, a explicat, pentru gândul, TheodorStolojan, subliniind, la rându-i, că România și-a îndeplinitcondițiile pentru aderarea la Schengen: „Din păcate, din punctul devedere al Franței și Germaniei acest mecanism pe problema justițieiși corupției nu este îndeplinit în cazul României. Ei s-au legat deacest pretext”. Ieșirea la rampă a lui Baconschi nu i-a determinat,însă, pe toți eurodeputații PDL să-și exprime punctul devedere.

lCristian Preda a refuzat să co-menteze declarațiile ministrului deExterne, precizând doar că România nu ar trebui să priveascăpătimaș atitudinea celor două state: „Franța și Germania trebuievăzute ca țări partenere, nu ca țări concurente și cu atât maipuțin ca adversare”.

O reacție mult mai tranșantă a venit dintr-o altă zonă aputerii: cea a UNPR, care prin Cristian Diaconescu, cel care l-aprecedat pe Baconschi la șefia Externelor, a catalogat drept”neinspirată” și „injustă” acțiunea șefului MAE. „Abordarea conformcăreia România ar putea condiționa, din perspectiva Mecanismului deCooperare și Verificare, aderarea Croației la Uniunea Europeană,este neinspirată, contraproductivă și injustă față de o țarăprietenă și o națiune cu vocație europeană.

Consider că vocația europeană a oricărei țări nu trebuie sădevină subiect de negociere și cu atât mai puțin atunci când vorbimdespre Croația.

Croația nu se face vinovată în niciun caz de felul în care amștiut noi să ne gestionăm problemele de migrație în zonaoccidentală a Europei și nici de felul în care am reușit să îiconvingem pe occidentali de performanțele României”, se aratăîntr-un comunicat de presă semnat de către președintele de onoareal UNPR.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide