România nu mai are specialiști. Lipsesc inginerii buni, iar școlile de maiștri au fost desființate

România nu mai are specialiști. Lipsesc inginerii buni, iar școlile de maiștri au fost desființate
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 12:12

România se confruntă cu o lipsă a personalului calificat, multedintre marile firme preferând să aducă forță de muncă dinstrăinătate, este de părere Sorin Dimitriu, președintele Camerei deComerț și Industrie a Municipiului București (CCIB). „Din păcate,România începe să nu mai aibă forță de muncă bine calificată. Ceicare sunt cu adevărat competitivi pleacă (peste hotare-n.red.), ceicare rămân aici sunt conștienți că nu sunt competitivi”, a declaratpentru gândul Sorin Dimitriu, președintele CCIB. Acesta spune căRomânia importă forță de muncă, fără însă ca acesta să fie însă unfenomen de masă. Din cota de 8.000 de autorizații de muncă pe careo avea România pentru acest an, Oficiul Român pentru Imigrări (ORI)a emis în 11 luni din acest an doar 2.500 de autorizații de muncă.Cu toate acestea, pe viitor reprezentanții patronatelor se așteaptăca în România să vină să muncească din ce în ce mai mulți străini.”În viitor, România va fi una dintre principalele porți de intrareîn UE a muncitorilor din țări non-UE. De altfel, acest lucru ni sereproșează și la Schengen”, este de părere Cezar Corâci,președintele UGIR-1903. Pe primele locuri ca număr de permise demuncă emise în acest an de ORI sunt cele pentru fotbaliști (140 deautorizații) și guvernante, cele pentru persoane cu studiisuperioare fiind împărțite între meserii precum administrator desocietăți comerciale, inginer de sistem, inginer constructormontator de structuri metalice, inginer petrolist, inginer mecanic,director de societate comercială sau manager, fiecare cu câte 10-60de permise de muncă emise, potrivit datelor obținute de gândul dela Oficiul Român pentru Imigrări (ORI). „Din totalul celor 90.000de cetățeni străini înregistrați în evidențele ORI, circa 2.500 depersoane din state terțe și-au prelungit dreptul de ședere în 2010cu scop declarat de a desfășura activități lucrative pe teritoriulRomâniei”, a declarat pentru gândul Cristina Ilie, purtător decuvânt ORI.

Forța de muncă din spațiul ex-sovietic, „maidisciplinată”

Președintele CCIB a dat ca exemplu domeniul construcțiilornavale. „Calificarea în domeniul naval este dificilă, cu costuri șidurată mari, la fel ca și calificarea în aeronautică. Un nituitorde avion se pregătește într-un an, iar dacă timp de șase luni el numai realizează operațiuni de nituire pe avioane, el și-a pierdutcalificarea. În domeniul naval se caută și sudori. România nu maiare sudori, cu excepția celor care știu să sudeze garduri”, a maispus Dimitriu. Dimitriu spune că marii investitori din Româniaimportă în general forță de muncă înalt calificată în domeniulingineresc, tehnic. „În general, forța de muncă orientată spre zonanavală este adusă din spațiul ex-sovietic, din țări precum Ucraina,Rusia, Republica Moldova. Este o forță de muncă disciplinată, uniimuncitori sunt bine calificați. Li se oferă salarii mult mai bunedecât în Rusia”, mai arătat Dimitriu.

„Vom aduce englezi sau cehi, dacă sunt mai binepregătiți”

Un alt domeniu de nișă unde marile companii caută forță de muncăbine calificată este cel aerospațial. „Noi, de doi ani, laInstitutul de Aviație căutăm ingineri în anumite specializări, însănu am găsit persoane care să treacă de testele profesionale, nu detestele de engleză și calculator. Dacă nu vom găsi nici în acestan, vom aduce englezi, cehi, nu mă interesează ce nație sunt, pemine mă interesează să fie bine pregătiți”, spune Dimitriu, care aadăugat că mare nevoie de personal calificat este și în domeniulechipamentelor energetice. „România deține locul 1 în lume, prinIMGB, în producția de echipament energetic. IMGB angajează înfiecare an cel puțin 10 absolvenți de Politehnică”, spunepreședintele CCIB.

Lipsă de maiștri

Angajatorii mai reclamă și lipsa de maiștri, în mai multedomenii de activitate. Cezar Corâci, președintele Uniunii Generalea Industriașilor din România (UGIR-1903), arată că firmele caută înzadar maiștri, cei mai mulți dintre fie au plecat în străinătate,fie au ieșit la pensie. „Există un deficit de forță de muncă deînaltă calificare. În acest domeniu firmele au majorat salariile,pentru a atrage forța de muncă. Se înregistrează un deficit demaiștri în mai toate domeniile de activitate. Maiștrii au dispărut,fie au plecat peste hotare, fie au ieșit la pensie. Școlile demaiștri au fost desființate”, a declarat pentru gândul CezarCorâci. În această săptămână, Agenția Națională pentru OcupareaForței de Muncă (ANOFM) a anunțat, la nivel național, că pentrupersoanele cu studii superioare sunt oferite 457 locuri de muncă,după cum urmează: ingineri și subingineri (inginer mecanic – 27,inginer nave – 13, inginer de sistem software- 10, inginerelectrotehnist – 9, inginer construcții civile, industriale șiagricole – 6 etc.), consilier vânzări asigurări- 68, inspectorcoordonator asigurări – 24, medic specialist- 11, inspectorasigurări – 10, farmacist- 9, referent de specialitate marketing-6, proiectant sisteme informatice – 5.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Alte două județe au intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...