România și Bulgaria s-au legat la second-hand. Premierii Boc și Borisov au inaugurat ferry-boat-ul Turnu Măgurele – Nicopole, fabricat în ’78

România și Bulgaria s-au legat la second-hand. Premierii Boc și Borisov au inaugurat ferry-boat-ul Turnu Măgurele - Nicopole, fabricat în '78
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 21:33

Ca într-o piesă de teatru scrisă de un amator, premierii EmilBoc și Boiko Borisov au tăiat ieri o panglică și au scos cărțile deidentitate pentru a fi verificați de un ofițer de frontieră.Scrupulos, dar cu o emoție ce îi răzbătea prin obraji, tânărulpolițist i-a cercetat atent pe Boc și Borisov. „Poate ar trebui săsemnăm o declarație pe proprie răspundere că suntem noi”, a glumitșeful Executivului român. Cei doi au inaugurat ieri linia deferry-boat ce va lega, după ani de așteptare, malul românesc de laTurnu Măgurele, cu cel al bulgarilor,în punctul de la Nicopole.Ceremonia a început pe partea românească, unde Emil Boc și-aașteptat omologul din Bulgaria flancat de cele mai cunoscute figuridin ultimele trei Cabinete care s-au perindat pe la PalatulVictoria – Elena Udrea și Radu Berceanu.

„Europa” second-hand

Investiția ce scurtează drumul spre Grecia cu câteva sute dekilometri de drum, după spusele Elenei Udrea, este de câtevamilioane de euro, de aceea partea bulgară era, ieri, în sărbătoare.În doar 10 minute, ajunsă pe malul de la Nicopole, delegația noastăa avut un șoc: partea bulgarilor arată mult mai bine, ca într-oreclamă la detergenți mai curată, mai lustruită. Este cu adevărateuropeană. Șorțurile colorate, muzica și cozonacii ce l-au îmbiatpe Boc păleau în fața investiției bulgare.

Cu toate acestea, premierii au promis noi poduri peste Dunăre,sperând să găsească și surse de finanțare: Călărași-Silistra șiBechet-Oreahovo, ambele cu niște costuri de peste 300 de milioanede euro. „Îi felicit pe cei care au făcut posibil acest proiect:Ministerul Dezvoltării Regionale din România, MinisterulTransporturilor, precum și autorităților locale”, a spus EmilBoc.

Laudele premierului nu se potriveau evidenței de la TurnuMăgurele. Partea română, înecată în gri și-n mizerie, reușise cugreu să termine linia de ferry-boat ce trebuia mai demultinaugurată. Chiar dacă tot ce am investit a fost completat și cu 3milioane de euro bani europeni, autoritățile locale au cumpărat unbac second-hand. Cu o capacitate de maximum 260 de persoane,”născut” în 1978, bacul a fost achiziționat de la nemți cu peste700.000 de euro. Cu încă 300.000, „ferryboat-ul” a fost vopsit,recondiționat și redenumit „Europa”.

Udrea admiră modelul bulgăresc

Întorși pe Dunăre, oficialii români s-au arărat nedumeriți deimaginea curată a părții bulgare. În timp ce premierul român seîntreținea cu cel bulgar, miniștrii români își dădeau cu părereadespre investiție, filosofau despre economie și chiar desprevecinii bulgari.

„Știți că și eu m-am întrebat și chiar am spus, cu regret, căîncep să constat că nu numai la turism bulgarii ne-o iau înainte.Se pare că au un comportament mai serios decât noi în tot ce fac”,ne-a explicat ministrul, cu o tristețe în glas, privind spre malulvecin. „Probabil că bulgarii au înțeles că fără seriozitate, doarcu șmecherie, nu reușești să faci nimic. (…) Eu sper să înțelegemși noi că trebuie să tratăm lucrurile cu seriozitate”, a lăudatElena Udrea autoritățile de la Sofia.

Elena saves the day

Cât ne va costa trecerea cu bacul, cât a cheluit statul român?Ce nu a știut Emil Boc – l-a delegat pe Radu Berceanu să spună, iarce nu știa Berceanu – a aflat Elena Udrea. „Da.Investiția a fost înoglindă. A costat 3,2 milioane de euro numai finanțarea europeanăîn investiția din România. Noi am avut obligația să cumpărăm bacul,pe care ne aflăm (…)”, a schițat ca la școală toate detaliileministrul de la Dezvoltare. Și tarifele? „La MinisterulTransporturilor”, ne sugerează Udrea. „Domnul Berceanu spune că nue treaba dânsului”, se aude un cor de voci. „Lăsați că aflu eu!”,dă din gene ea. „Bun, să-i dăm domnului ministru Berceanu”, îiîntinde Udrea foaia cu date. Berceanu se strâmbă. „Da…”, șiînșiră câteva tarife. Nu e mulțumit.

Tarifele sunt mari, de la minimum 2 euro de persoană pentru ocălătorie, 12 euro pentru un autoturism și până la peste 85 europentru un tir. „Scumpuț. Mie mi se pare scumpișor”, spune șeful deTransporturi, care nu întrevede cum își vor amortiza investiția înbacul second-hand cei de la autoritățile locale. Viitorulferryboat-ului este sumbru,suspectează Berceanu: ori prețurile suntmari și numai trece nimeni, ori încasezi puțin, trec mulți, darsuma strânsă e infimă.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
RUSIA trimite o UNDĂ DE ȘOC la nivel mondial! Lumea, amenințată de o nouă formă...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...