ROMÂNIA SUB AMENINȚAREA ZĂPEZII. Cod portocaliu de NINSOARE pentru jumătate din țară

ROMÂNIA SUB  AMENINȚAREA ZĂPEZII. Cod portocaliu de NINSOARE pentru jumătate din țară
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 03:21

La orele prânzului peste 60.000 de persoane erau izolate din cauza zăpezii, una dintre cele mai grave situații fiind cea din județul Vrancea, unde oficialii estimează că ar fi vorba despre circa 40.000 de persoane care au rămas izolate în urma depunerilor masive de zăpadă.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a deplasat în teritoriu, cu ajutorul unui elicopter MAI, pentru a supraveghea eforturile autorităților locale, ale firmelor de specialitate și ale armatei pentru rezolvarea situației. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat acum câteva ore că instituția speră ca astăzi să se ajungă la toți cei care au nevoie.

La ora 13:00, aflat în vizită de lucru la Buzău, premierul Ungureanu s-a declarat dezamăgit de atitudinea localnicilor, care în loc să ajute armata să desfunde drumurile, preferă să stea în casă, la căldură.

UPDATE 21:40Secretarul de stat Mihai Capră a declarat, sâmbătă seară, că 53 de localități sunt încă izolate și 46 nu au curent electric, intervențiile de deszăpezire continuând și în cursul nopții.

„Va fi o noapte albă pentru toți cei care lucrează pe utilaje în zonele cu probleme”, a spus Mihai Capră.

UPDATE 21:20 Gândul, Știrile Pro TV și Mediafax au realizat o ediție specială de știri dedicată situației din România sub amenințarea zăpezii. În timpul ei, cei aflați în dificultate, din zone izolate în ultimele zile din cauza zăpezii, au putut intra în legătură directă cu autoritățile pentru a le cere ajutorul. Un tată cardiac, blocat de 10 zile împreună cu cei patru copii ai săi în localitatea Valea Salciei din Buzău, i-a vorbit prefectului județului, Paul Beganu, despre situația dificilă în care se află, iar acesta i-a promis că autoritățile vor ajunge la ei. Și reprezentanții autorităților au dialogat între ei în cadrul ediției speciale de știri. Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca, a discutat cu președintele Consiului Județean Vrancea. Cinci sate din Vintileasca, în care trăiesc 1.600 de oameni, sunt complet izolate, iar mașinile de deszăpezire au rămas fără combustibil. De asemenea, primarul din Vintileasca spus că a cerut ca un elicopter să vină mâine și să o ducă la spital pe o femeie însărcinată care trebuie să nască. Deși nu toți cei care au sunat în timpul ediției speciale de știri au putut intra în direct, acest lucru nu înseamnă că nu au fost auziți. Problemele lor, au fost comunicate mai departe autorităților din județele în care aceștia se află: Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași sau Giurgiu.

UPDATE 21:05 MAI promite sprijin financiar pentru comitetele de urgență județene

Ministrul Gabriel Berca a cerut prefecților și comitetelor din județele avertizate cu cod portocaliu și galben de ninsori să raporteze urgent situația, sâmbătă seară, la Comitetul Interministerial pentru Situații Urgență pentru a se putea dispune măsurile necesare, informează MAI.

Totodată, ministrul Administrației și Internelor i-a asigurat pe reprezentanții comitetelor județene de sprijin financiar, în condițiile în care vor fi acordate ajutoare, aceste măsuri urmând să fie luate în baza propunerilor Comitetelor Județene de Urgență.

UPDATE 20:15 Aproximativ 6.000 – 7.000 de persoane mai sunt izolate în județul Buzău

Aproximativ 6.000 – 7.000 de persoane din cinci comune buzoiene mai sunt izolate, sâmbătă seară, cea mai gravă situație înregistrându-se în localitatea Robeasca unde autoritățile nu au reușit să ajungă până acum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prefectului județului Buzău, Paul Beganu, mai sunt izolate total sau parțial localitățile Balta Albă, Vâlcelele, Glodeanu Siliștea, Robeasca și Valea Salciei.

Conform sursei citate, situații grave se înregistrează în localitățile Balta Albă și Robeasca, unde jandarmii nu au putut ajunge din cauza drumurilor înzăpezite.

Beganu a precizat că, în prezent, circa 6.000 – 7.000 de persoane sunt izolate din cauza nămeților, iar 16 comune nu au curent electric.

Potrivit reprezentanților Electrica, în multe zone nu se poate ajunge din cauza drumurilor blocate de nămeți, în timp ce în altele trebuie înlocuiți stâlpii rupți. Sunt și situații în care zăpada este atât de mare încât oamenii ajung la firele de electricitate, iar odată pornită instalația localnicii ar putea să fie electrocutați.

UPDATE 20:13 Un elicopter al MAI a transportat alimente și apă în Ialomița și Buzău

Un elicopter al Ministerului Administrației și Internelor a transportat alimente și apă în județele Ialomița și Buzău, informează ministerul.

Elicopterul a transportat alimentele și apa la Valea Măcrișului din județulIalomița, precum și Moșești, Robeasca și Vâlcelele din județul Buzău.

De sâmbătă, ora 9.00, elicopterele Ministerului Administrației și Internelor au efectuat 16 zboruri pentru acordarea de sprijin și salvarea a 14 persoane aflate în situații medicale dificile.

Totodată, piloții au executat și misiuni umanitare constând în transportul de urgență al unor cantități de alimente pentru oamenii din aceste zone afectate.

UPDATE 20:00 Patronatele pun la dispoziție 50 utilaje de deszăpezire și cer MAI să comunice unde e nevoie urgentă

Cele patru confederații patronale reprezentative la nivel național – CONPIROM, Patronatul Român, Uniunea Națională a Patronatului Român și UGIR 1903 – pun la dispoziție 50 de utilaje de deszăpezire și cer Guvernului și MAI să li se comunice unde este nevoie de intervenție urgentă.

Cele patru confederații patronale, membre ale Uniunii Confederațiilor Patronale Independente din România PATROROM, informează că pun la dispoziție cu titlu gratuit cele 50 de utilaje de deszăpezire, gata să intervină în sprijinul populației de pe întreg teritoriul țării, potrivit unui comunicat de presă transmis de cele patru confederații.

PATROROM solicită Guvernului și în special Ministerului Administrației și Internelor să informeze în legătură cu regiunile unde este nevoie de sprijinul și de intervenția imediată.

La nivelul PATROROM a fost creat un comitet de criză format din Mihai Ivașcu – secretar general CONPIROM, Adrian Baciu – vicepreședinte al Consiliului Director a Patronatului Român, Paul Platona – director de relații internaționale UNPR și Constantin Vasilescu – președinte executiv UGIR 1903.

Acest comitet de criză desemnat de Uniunea Confederațiilor Patronale din România PATROROM este la dispoziția Guvernului Romaniei 24 de ore din 24 pentru sprijin rapid oriunde și oricând, potrivit sursei citate.

UPDATE 19:41 Berca cere prefecților din județele avertizate de ninsori să raporteze urgent situația pentru măsuri

Ministrul Gabriel Berca a cerut prefecților și comitetelor din județele avertizate cu cod portocaliu și galben de ninsori să raporteze urgent situația, sâmbătă seară, la Comitetul Interministerial pentru Situații Urgență pentru a se putea dispune măsurile necesare, informează MAI.

Totodată, ministrul Administrației și Internelor i-a asigurat pe reprezentanții comitetelor județene de sprijin financiar, în condițiile în care vor fi acordate ajutoare, aceste măsuri urmând să fie luate în baza propunerilor Comitetelor Județene de Urgență.

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, alături de ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, au mers, sâmbătă, în județele Buzău și Vrancea, pentru evaluarea situației la fața locului.

Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul județului Vrancea a fost convocat în jurul orei 10.00, la sediul Primăriei din localitatea Dumbrăveni, unde autoritățile au prezentat situația localităților afectate de fenomenele meteorologice periculoase, precum și modul de intervenție din aceste zone.

UPDATE 19:40 Locuitorii dintr-o comuna din Vrancea au deszăpezit ulițele din patru sate cu lopețile

Locuitorii din comuna vrânceană Slobozia Bradului au deszăpezit, sâmbătă, cu lopețile, toate ulițele din patru sate aparținătoare, pentru a se putea aproviziona zona cu alimente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au deszăpezit toate ulițele laterale din satele Slobozia Bradului, Cornetu, Liești și Valea Beciului.

„Nu am crezut că sute de oameni ies cu lopețile să scape de nenorocire. Am în comună oameni extraordinari care au dat dovadă de un mare grad de omenie. În acest moment toate drumurile principale sunt deszăpezite pentru a putea face aprovizionarea cu alimante a populației”, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Acesta a spus că probleme din cauza zăpezii mai sunt doar în satul Olăreni, unde „nămeții au peste trei metri”.

UPDATE 19:30 Liniile de bac între Bulgaria și România, suspendate după ce Dunărea a înghețat complet

Înghețarea completă a Dunării în sectorul bulgar a determinat suspendarea liniilor de bac care fac legătura între Bulgaria și România, a anunțat sâmbătă seara Ministerul bulgar de Interne, citat de site-ul Novinite.com.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, Agenția bulgară pentru explorarea Dunării a anunțat că fluviul a înghețat complet de la kilometrul 386 la kilometrul 375, în apropiere de Silistra.

Începând de sâmbătă de la ora 17.00, gheața plutitoare a ajuns între 60 și 90 la sută în restul sectorului bulgar al Dunării. „Ne așteptăm astăzi ca înghețarea Dunării în sectorul bulgar să continue în amonte”, a precizat agenția.

Prin urmare, autoritățile au închis temporar liniile de bac între Vidin – Calafat și Oriahovo – Bechet.

Dunărea a înghețat complet pentru prima dată după mai mult de 20 de ani, din cauza temperaturilor extrem de mici și a nivelului foarte scăzut al apelor.

UPDATE 18:45 MApN: 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice participă la 25 de misiuni de intervenție

MApN precizează că 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice participă la 25 de misiuni de intervenție în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Ministrul Gabriel Oprea a cerut încă o dată prefecților, președinților Consiliilor județene și primarilor să solicite direct sprijinul comandanților de garnizoane sau de unități militare. „Unitățile militare nu au nevoie de alte aprobări, de la centru, pentru a acționa. Ordinul meu este foarte clar și a fost transmis din timp în toate garnizoanele: Armata va acționa de urgență, ori de câte ori va fi nevoie, pentru salvarea vieților oamenilor și a avutului personal”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

UPDATE 18:10 Codul portocaliu de ninsori, prelungit până marți la 14.00 și extins pentru jumătatea sudică a țării

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente până marți la ora 14.00 și au extins-o pentru jumătatea sudică a țării, potrivit informării postate pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, de luni, ora 12.00 până marți, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate județele din jumătatea sudică a țării și pentru Dobrogea.

Vor fi afectate municipiul București și județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași, Galați, Brăila, Constanța, Tulcea.

Aici va ninge abundent, iar vantul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depășind 30 – 50 de centimetri.

În intervalul menționat județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara și Timis vor fi sub avertizare Cod galben de ninsori.

În zona litoralului și a Deltei Dunării vor fi precipitații mixte și se va forma polei.

UPDATE 17:30 Timișorenii donează haine, pături și alimente neperisabile pentru oamenii din zonele înzăpezite

Zeci de timișoreni au început să ducă, sâmbătă, la un centru de colectare din municipiu, haine, pături și alimente neperisabile pentru oamenii din localitățile afectate de căderile abundente de zăpadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La centrul de colectare deschis la Garnizoana Militară din Piața Libertății din Timișoara, oamenii au donat deja alimente, îmbrăcăminte și pături.

Potrivit reprezentanților Garnizoanei Militare, aproximativ 20 de timișoreni au mers, sâmbătă după-amiază, cu plasele pline la depozitul din Piața Libertății.

UPDATE 16:29 Ponta cere sancționarea prefecților din Buzău, Vrancea și Constanța

Liderul PSD, Victor Ponta, îi cere premierului Mihai Răzvan Ungureanu să sancționeze prefecții din județele Buzău, Vrancea și Constanța, care, „pe criterii politice”, au lăsat zeci de mii de oameni într-o situație „inacceptabilă”, dar să analizeze și activitatea prefecților din Covasna și Harghita.

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Sfântu Gheorghe, că îi va adresa primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare deschisă, prin care îi va cere să analizeze „imediat” și să ia măsuri, așa cum a promis la învestirea Guvernului său, privind respectarea legii de către reprezentanții Executivului în teritoriu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Victor Ponta a subliniat că vrea să împartă problemele în două categorii.

„În primul rând, prefecții din Vrancea, Buzău și Constanța, care, în aceste zile de gravă situație meteorologică, au acționat pe un criteriu politic și i-au sabotat pe președinții de consilii județene și, în loc să ia măsuri pentru salvarea oamenilor, au făcut politică de partid”, a spus liderul PSD.

A doua categorie se referă la prefecții din Covasna și Harghita, care, potrivit lui Ponta, nu aplică legile acestei țări și ca reprezentanți ai Guvernului în teritoriu nu urmăresc aplicarea legilor.

UPDATE 16:20 Prefectura Suceava a trimis camioane cu alimente și apă pentru sinistrații din Brăila și Ialomița

Prefectura Suceava a trimis, sâmbătă, sinistraților din județele Brăila și Ialomița, ajutoare constând în conserve, orez, făină, zahăr, pâine, biscuiți, apă minerală, acestea urmând să fie distribuite oamenilor din localitățile afectate cu sprijinul lucrătorilor ISU din cele două județe.

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că sâmbătă, în jurul orei 14.00, au plecat spre Brăila și Ialomița, două camioane încărcate cu ajutoare constând în alimente și apă.

El a spus că vineri a făcut apel la instituțiile publice și la agenții economici din județul Suceava, fiind adunate până sâmbătă la prânz peste 5.000 de conserve, 11.000 de pâini, aproximativ 2.000 de sticle cu apă minerală, 1.000 de kilograme de preparate din carne – salam, parizer, costiță afumată și slănină afumată, aproximativ 450 de kilograme de lactate – lapte praf, unt, cașcaval, brânză de burduf, 550 de kilograme de orez, peste 600 de litri de ulei, 150 de kilograme de făină, peste 800 de kilograme de sare, 350 de borcane de muștar și aproximativ 400 de kilograme de zahăr, biscuiți și sucuri.

Aceste alimente au fost trimise în județele Brăila și Ialomița, urmând să fie preluate de reprezentanții Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din cele două județe și oferite oamenilor din localitățile înzăpezite.

UPDATE 16:15 Operatorii de deszăpezire continuă să acționeze în Capitală în zona podurilor, rampelor, pasajelor

Primarul general Sorin Oprescu a cerut operatorilor de deszăpezire să continue să acționeze cu material antiderapant, în special în zona pasajelor, a podurilor și a rampelor, informează municipalitatea.

Materialele antiderapante urmează să fie împrăștiate pe arterele principale și pe cele laterale, urmând ca la finalizarea tratamentelor preventive să își poziționeze utilajele în punctele fixe stabilite.

O atenție specială se va acorda pasajelor, podurilor și rampelor, unde operatorii vor păstra câte un utilaj de permanență care să intervină în caz de necesitate.

Sâmbătă dimineață, operatorii au acționat la evacuarea zăpezii, la lărgirea arterelor cu trafic RATB și a celor secundare de acces spre marile bulevarde, precum și la degajarea podurilor de
gheață.

Următorul comandament de iarnă a fost convocat de primarul general duminică, la ora 11.00.

UPDATE 16:10 PDL a demarat o campanie de ajutorare a persoanelor sinistrate din zonele afectate de înzăpeziri

PDL a anunțat, într-un comunicat semnat de președintele partidului, Emil Boc, demararea unei campanii naționale de ajutorare a persoanelor sinistrate din zonele afectate de înzăpeziri, viscol și ger, precum și a persoanelor singure și a celor fără adăpost.

Potrivit sursei citate, în sediile județene ale PDL se organizează colectarea de alimente neperisabile, produse de necesitate imediată – precum pături, îmbrăcăminte – pentru persoanele sinistrate, ajutoare care pleacă „de urgență” în toate zonele afectate de fenomenele meteo extreme, cu deosebire în județele Vrancea și Buzău.

UPDATE 15:58 Ajutoare constând în alimente și materiale pentru încălzirea locuințelor, trimise la Buzău

Mai multe ajutoare constând în alimente și materiale pentru încălzirea locuințelor au ajuns, sâmbătă, în județul Buzău, din zone aflate la sute de kilometri distanță, urmând să fie trimise în localitățile izolate din cauza zăpezii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Marius Sârbescu, sâmbătă dimineață, în județ, a ajuns de la Târgu Lăpuș (Maramureș) un transport cu cinci tone de peleți și brichete, care vor fi trimise în comunele buzoiene Vadu Pașii, Robeasca și Săgeata.

„Este vorba despre trei angajați ai ISU Maramureș, toți tineri, plutonierul Tămaș Alexandru a pus la dispoziție camionul său personal, au plecat ieri după masă (n.r. – vineri), la ora 16.00, de la Târgu Lăpuș, cu cinci tone de peleți și brichete. Donația a fost făcută de un agent economic din zona noastră impresionant de drama buzoienilor. Au mers fără oprire 700 de kilometri, au condus cu schimbul și au ajuns bine în județul Buzău”, a declarat plutonierul adjutant Cornel Băbuț de la ISU Maramureș.

Jandarmii, pompierii și militarii au mai distribuit, sâmbătă, oamenilor din localitățile buzoiene izolate pâine, conserve și apă.

Și la Ploiești, oamenii pot dona alimente neperisabile pentru sinistrații din Buzău și Vrancea.

UPDATE 15:10 CNADNR: La 15.00, traficul rutier închis pe A2 și 5 drumuri naționale, restricții pe alte 21

Circulația rutieră este în continuare țnchisă, sâmbătă, la ora 15.00, pe A 2 București – Fetești și pe cinci drumuri naționale, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a ninsorilor abundente, potrivit CNADNR.

Sâmbătă la ora 15.00, erau în continuare închise circulației A2 București – Fetești, DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN 23A Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2R Jitia – Vintileasca și DN 65A Roșorii de Vede – Târgu Măgurele.

Pe A2 Fetești – Cernavodă și 21 de drumuri naționale, traficul rutier se desfășoară îngreunat, fiind restricții pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 și respectiv 7,5 tone.

Acestea sunt DN 10 Buzău- Brașov, DN 11A Adjudul Vechi – Podul Turcului, DN 1D Albești – Urziceni, DN 22C Cernavodă – Basarabi, DN 23 Olăneasca – Brăila, DN 2B Buzău – Vizireni, DN 2C Costești – Slobozia, DN 2D Focșani – Vidra – Tulnici, DN 2M Focșani – Odobești – Andreiașu de jos, DN 3 Basarabi – Constanța, DN 3 București – Lehliu, DN 3 lehliu Gară – Călărași, DN 31 Cuza Vodă – Mănăstirea, DN 31 Mănăstirea – Oltenița, DN 3A Drajna – Fetești, DN 3A Lehliu – Drajna, DN 3B Călărași – Vlădeni,DN 4 Popești Leordeni – Oltenița, DN 41 Oltenița – Daia, DN 5B Giurgiu – Ghimpați și DN 5C Giurgiu – Zimnicea.

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea și Olt, unde va ninge abundent de duminică după-amiază până luni la prânz.

Avertizarea este valabilă de duminică, ora 18.00 până luni, ora 12.00.

UPDATE 15:07 Suceava: Din cauza secetei, fântânile din comuna Dornești sunt umplute cu apă de mașini ale ISU

Două mașini ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava transportă, sâmbătă, apă din râul Suceava pentru a umple fântânile secate din comuna Dornești, totodată fiind alimentate și rezervoarele de apă ale localnicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, din cauza secetei, fântânile din comuna Dornești sunt secate, iar populația nu are de unde se aproviziona cu apă pentru treburile curente și pentru a adăpa animalele.

„Jumătate din comună nu are deloc apă”, a spus prefectul.

UPDATE 14:00 CJ Suceava trimite camioane cu brânzeturi, preparate din carne sau pâine sinistraților din Vrancea

Trei camioane încărcate cu alimente pentru persoanele din localitățile izolate de zăpadă din județul Vrancea vor ajunge, duminică la prânz, la Focșani, urmând să fie distribuite autorităților locale, a anunțat, sâmbătă, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Flutur a declarat că autoritățile județene sucevene s-au mobilizat și vor trimite, duminică, sinistraților din Vrancea trei camioane cu brânzeturi, cașcaval, salam, preparate din carne, conserve, pâine și apă minerală.

„Bucovina cunoaște poate cel mai bine ce înseamnă necazul. Nu uităm când o țară întreagă a sărit în ajutorul nostru în 2008 și 2010 după inundații. Avem o obligație morală față de acești oameni. Cuvântul de ordine acum este solidaritate”, a spus Flutur.

Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolați de o săptămână în peste 50 de localități din județul Vrancea, rămânând fără alimente, apă și medicamente.

UPDATE 13:20 Zeci de mii de oameni din Vrancea, izolați și fără alimente, așteptând ajutorul autorităților

Zeci de mii de oameni din Vrancea sunt izolați din cauza nămeților. Zăpada ajunge până la streașina caselor, iar pentru a putea ieși din locuințe oamenii au săpat tuneluri înguste. Rafturile magazinelor sunt goale, iar acolo unde pâinea a ajuns, după șase zile, s-a dat cu rația.

În localitățile vrâncene de pe Valea Râmnicului, unde drumurile naționale DN2 N și DN2 R sunt blocate din cauza zăpezii, situația este disperată. Oamenii nu mai au alimente, proprietarii magazinelor hotărând să nu le mai deschidă pentru că pe rafturi nu mai este nimic de vânzare.

„Noi suntem în continuare blocați total. La magazinele de la noi din comună nu se mai găsește nimic. Lumea a luat tot ce se putea, făină, mălai, ulei, tot ce se poate mânca. Este jale, dacă nu ajung cu pârtie aici suntem terminați. De pâine nu mai poate fi vorba de săptămâna trecută. Avem izolate 1.800 de persoane în satele Jitia, Cerbu, Măgura, Dealu Sării și Jitia de Jos. Am mers la niște bătrâni aflați în situație mai grea și le-am dus lemne de foc deoarece erau la un pas să moară de frig în case. Acum avem noroc că a venit curentul. Putea să moară toată lumea din comună că nu aveam cu ce să comunicăm”, a spus primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteș.

O situație similară se înregistrează și la Vintileasca și la Bordești, unde pâinea a fost adusă în magazine cu sania trasă de cai, după șase zile în care localitatea a fost complet izolată. Vineri s-a vândut „cu porția”.

„Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porția. Vânzătorul a spus că nu dă mai mult de cinci franzele de persoană în așa fel încât să ajungă la toată lumea din sat. Alte produse nu au mai adus la magazin. Ce era s-a terminat tot și nu mai ai ce să cumperi”, a spus unul din locuitorii comunei Bordești.

O altă comună, Dumitrești, are 12 sate izolate.

UPDATE 12:20 Un elicopter al IGAv va prelua un cardiac din județul Vrancea

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI a decolat din București pentru a prelua o persoană cu probleme cardiace din județul Vrancea.

Bolnavul va fi preluat din localitatea Bogza (județul Vrancea).

UPDATE 11:55 Numărul localităților izolate de zăpadă din Buzău s-a redus, în prezent mai sunt 12

Numărul localităților izolate de zăpadă din județul Buzău s-a redus după ce utilajele și militarii mobilizați pentru salvarea oamenilor au fost suplimentați, în prezent oamenii din 12 localități buzoiene fiind blocați în nămeți, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, colonelul Dănuț Nicolae, sâmbătă dimineață, 12 localități sunt izolate.

Deși armata, jandarmeria și poliția au anunțat că depun toate eforturile pentru a ajuta persoanele izolate, situația este în continuare destul de gravă. Reporterii Pro TV transmit live din cele mai importante zone ale țării.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Nu vor mai primi pensia! Șoc total pentru acești români. Cine este vizat de noile...
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021