România urmează să comunice CJUE punctul de vedere în cauza ACCEPT vs. Gigi Becali. Patronul stelist, judecat pentru declarația: „Nici dacă se desființează Steaua nu iau un homosexual la echipă”

România urmează să comunice CJUE punctul de vedere în cauza ACCEPT vs. Gigi Becali. Patronul stelist, judecat pentru declarația: Nici dacă se desființează Steaua nu iau un homosexual la echipă
Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Horațiu Radu a afirmat, în cadrul unei conferințe cu ocazia a zece ani de la înființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, că urmează să transmită CJUE punctul de vedere al României în cauza ACCEPT versus Becali.
Publicat: 06/06/2012, 17:56
Actualizat: 06/06/2012, 17:56

Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Horațiu Radu a afirmat, în cadrul unei conferințe cu ocazia a zece ani de la înființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, că urmează să transmită CJUE punctul de vedere al României în cauza ACCEPT versus Becali.

Miercuri, în cadrul conferinței „Soluții legislative și politici antidiscriminare în România și Germania”, de la Palatul Parlamentului, Răzvan Horațiu Radu, agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg, a declarat că instanțele române au ridicat probleme interesante în fața CJUE privind nediscriminarea.

„Chiar joi urmează să transmitem Curții punctul de vedere al României în cauza ACCEPT, unde întrebarea preliminară a fost adresată de Curtea de Apel București”, a spus agentul guvernamental Radu.

La sfârșitul anului 2010, finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost sancționat prin avertisment de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru afirmațiile făcute în legătură cu presupusa orientare homosexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov, refuzând un eventual transfer al jucătorului din acest motiv.

„Asociația ACCEPT (organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, transgender – ca drepturi ale omului) salută decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a-l sancționa prin avertisment pe George Becali pentru declarațiile facute la emisiunea «Liga lui Mitran» de la Sport Total FM în legătură cu presupusa orientare homosexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov. În cadrul emisiunii, George Becali a declarat: «Nici dacă se desființează Steaua nu iau un homosexual la echipă»”, se arăta într-un comunicat remis, în 20 decembrie 2010, agenției MEDIAFAX, de către asociație.

CNCD a decis ca afirmațiile finanțatorului FC Steaua, Gigi Becali, prin care respingea angajarea la echipa a fotbalistului Ivan Ivanovici pentru că se presupunea că este homosexual, aduc atingere dreptului la demnitate al persoanelor homosexuale.

„Prin această hotărâre, CNCD a reținut un principiu important, afirmat și la nivelul Uniunii Europene: la fel ca în alte domenii ale muncii, și în cazul transferului jucătorilor de fotbal profesioniști, cluburile trebuie sa respecte legislația antidiscriminare. Ceea ce contează la angajarea unui jucător de fotbal profesionist sunt cerințele ce țin de performanță, nu un element indisolubil legat de viața privată a persoanei, cum este orientarea sexuală. Conform CNCD, «[a] induce ideea că simpla presupunere legată de orientarea sexuală a unei persoane determină ab initio respingerea acestuia într-o eventuală relație economică, denotă în mod evident arbitrariu» și reprezintă discriminare”, susținea ACCEPT.

Potrivit organizației ACCEPT, în teorie, sportul promovează respectul, corectitudinea și performanța ca valori fundamentale. „În practică însă ajungem să vedem că atunci când intervine un zvon cu privire la presupusa homosexualitate a unui sportiv, fair play-ul față de acesta rămâne dar o vorbă în vânt. Dintr-o dată ceea ce contează în aprecierea rezultatelor sale nu mai sunt performanțele sportive. Homofobia în spațiul sportiv duce la negarea și invizibilitatea homosexualității în acest domeniu. Iar acceptarea acestei stări ca fiind «normală» nu face decât să deschidă calea pentru tratamente degradante și pentru intimidarea sportivilor homosexuali și lesbiene. Decizia CNCD de a sancționa afirmațiile lui George Becali ca discriminatorii este un semnal clar pentru cei care mai aveau dubii ca legislația antidiscriminare este valabilă și pentru cluburile de fotbal”, susținea sursa citată.

Pe de altă parte, CNCD a respins solicitările Asociației ACCEPT de sancționare a Clubului Steaua pentru discriminarea în domeniul muncii.

CNCD și-a motivat decizia pe faptul că, deși avea calitatea de acționar al Clubului Steaua la data la care a facut afirmațiile, George Becali nu avea calitatea de reprezentant al clubului.

ACCEPT spunea că va contesta în instanță această parte a hotărârii.

Astfel, ACCEPT s-a adresat Curții de Apel București, care în 12 octombrie 2011 a suspendat procesul, adresând Curții de Justiție de la Luxemburg o serie de întrebări, respectiv dacă se aplică prevederile directivei europene în cazul în acționarului unui club de fotbal care se autoprezintă și este perceput în mass-media și în societate ca patron al acestui club, care face declarații ce intră în sfera încălcării principiului egalității de tratament.

Într-o conferință de presă din 8 aprilie 2010, europarlamentarul Gigi Becali a rupt atenționarile primite din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind declarațiile lui din februarie, când a spus că nu va accepta transferul fotbalistului Ivan Ivanov dacă este homosexual.

„Am primit o hârtie de la CNCD, de la Asociația Accept, că am spus eu că «jucătorul Ivanov, pentru că am auzit că e homosexual, nu va veni niciodată la Steaua». Eu am dreptul să angajez pe cine vreau, cum au și ei, homosexualii drepturi. Vă jur că îi iubesc pe toți oamenii la fel, indiferent de înclinațiile sexuale. Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine. Care e problema lor? Să nu-mi mai trimită mie cu discriminarea. Nu am nimic cu ei, îi respect ca pe toți oamenii numai că nu vreau să lucrez cu ei, am ghinion, asta cred eu”, declara finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, moment în care a rupt hârtia primită din partea CNCD.

Finanțatorul grupării steliste preciza că se ghidează „după Sfânta Scriptură și apoi după legile omenești”. „Dacă era angajat și îl dădeam afară când aflam că era homosexual, da, aveau dreptate. Eu pot să angajez oameni de numai 1.90, e discriminare pentru ceilalți? Eu pun ce reguli vreau. Și eu la Steaua nu angajez homosexuali. Dacă se strecoară vreunul, fără să știu eu, nu-l mai dau afară, dar îl trimit la echipa a IV-a, că și acolo avem nevoie. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură, nu după legile omenești. Alea ale lui Dumnezeu le respect mai întâi și pe urmă pe cele omenești”, a concluzionat Becali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația