ROMÂNIA VA ÎMPRUMUTA 460 DE EURO ÎN FIECARE SECUNDĂ DIN 2011. Pentru ce luăm mai mulți bani

Redactor:
Victor Rotariu
ROMÂNIA VA ÎMPRUMUTA 460 DE EURO ÎN FIECARE SECUNDĂ DIN 2011. Pentru ce luăm mai mulți bani
În 2011 România este obligată să împrumute cel puțin 14,2 miliarde de euro de la bănci, de la instituțiile financiare internaționale sau de la investitorii străini, cu 1,2 miliarde de euro mai mult decât anul acesta

În 2011 România este obligată să împrumute cel puțin 14,2miliarde de euro de la bănci, de la instituțiile financiareinternaționale sau de la investitorii străini, cu 1,2 miliarde deeuro mai mult decât anul acesta. Asta înseamnă că anul viitorstatul va împrumuta, în medie, 460 de euro pe secundă, față de doar420 de euro pe secundă în 2010. Nivelul record de îndatorare pesecundă, pe o perioadă mai mare de timp, a fost atins în primelecinci luni ale acestui an, când media a fost de 601 euro pesecundă.

Datoria publică va ajunge astfel de la 35 de miliarde de euro în2009, cât a raportat Ministerul Finanțelor, și 48 de miliarde deeuro în 2010 la 54 de miliarde de euro anul viitor, conformestimărilor economiștilor ING. Modul de calculare a datorieipublice folosit de ING este același cu cel folosit de cătreministerul de Finanțe.

Statul, de două ori mai îndatorat decât acum doiani

Deși ponderea datoriei publice în PIB, de 41% din PIB la fineleacestui an, este mică față de cât permite tratatul de aderare laUE, de 60% din PIB, economiștii susțin că gradul de îndatorare alstatului este deja destul de mare, o altă mare problemă fiindfaptul că ea s-a dublat în doar doi ani, de la 22% din PIB lafinele lui 2008 la cei 41% de anul acesta. Cel mai recentavertisment în acest sens a fost făcut miercuri de către MugurIsărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

„Sunt state din America Latină care au intrat în default cu odatorie publică de 20%. Există în literatura de specialitatelucrări care spun că o fi 60% plafon european privind pondereadatoriei publice în PIB, dar în cazul multor state, și România sesituează în această categorie, la o datorie de 40% din PIB, piețeledevin mult mai nervoase”, a declarat el cu ocazia unui seminar peteme economice.

Economiștii susțin că evoluția datoriei publice în România esteo problemă care ne privește pe toți, pentru simplu motiv că eatrebuie plătită, chiar și indirect, de către toți, fie prin mărireataxelor, fie prin diminuarea fondurilor alocate de stat diverselorservicii sociale sau investițiilor.

„Unul dintre lucrurile pentru care este rea o datorie publicămare este și acela că ea trebuie plătită de noi toți. Asta poateînsemna un nivel mai ridicat de taxare sau tăieri de cheltuieli dinpartea statului. Poate însemna că este nevoie de amândouă, așa cums-a putut observa și anul acesta”, a declarat pentru gândulNicolaie Alexandru-Chideșciuc, economist-șef al ING. O a doua mareproblemă este și felul în care sunt folosite aceste credite.”Contează foarte mult pe ce se duc banii. În cazul nostru aceștiaau fost folosiți pentru a plăti pensii și salarii și nu pentruinvestiții, ceea ce înseamnă că banii luați cu împrumut nu vor fiînmulțiți, că ei nu vor aduce creșteri viitoare de venituri labugetul de stat”, a adăugat el.

Nu deficitul bugetar va fi problema, ci creditele depână acum

Pentru a putea plăti pensiile și salariile dar și pentru a”rostogoli” datoriile mai vechi, respectiv pentru a le plăti prinnoi credite, statul se va îndatora, în numele tuturor românilor,într-un ritm de 460 de euro pe secundă. Anul acesta România vaîmprumuta, în total, cel puțin 13 miliarde de euro, dintre care 4,5miliarde de euro doar pentru a plăti creditele care au ajuns și vorajunge la scadență în 2010. Ritmul mediu de îndatorare anul acestaeste de 420 de euro pe secundă, cu mențiunea că în primele cinciluni ale acestui an, ritmul a fost de 601 euro pe secundă. De ce vafi nevoie de creditul suplimentar de 40 de euro în fiecare secundă?Pentru că statul se va împrumuta din ce în ce mai mult nu pentru aacoperi deficitul bugetar, adică diferența dintre cheltuieli șivenituri, ci pentru a plăti creditele mai vechi. Astfel, în 2011România are nevoie de împrumuturi totale de circa 5,5 miliarde deeuro pentru a acoperi deficitul bugetar, de 4,4% din PIB, în timpce anul acesta deficitul este limitat, de FMI, la 6,8% din PIB,respectiv la circa 8 miliarde de euro. Astfel, în timp ceîmprumturile necesare finanțării deficitului bugetar vor fi multmai mici anul viitor, cele legate de „rostogolirea” datorieipublice vor urca vertiginos de la 4,5 miliarde de euro anul acestala 8,8 miliarde de euro în 2011.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide