Românii ar vota, în majoritate, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă sau pentru retragerea cetățeniei romilor infractori

Românii ar vota, în majoritate, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă sau pentru retragerea cetățeniei romilor infractori
Românii ar vota, în majoritate, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă sau pentru retragerea cetățeniei romilor infractori și a cetățenilor care cer autonomia ținutului secuiesc, relevă un studiu al Asociației ProDemocrația (APD)

Românii ar vota, în majoritate, pentru pedeapsa cu moartea,pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă saupentru retragerea cetățeniei romilor infractori și a cetățenilorcare cer autonomia ținutului secuiesc, relevă un studiu alAsociației ProDemocrația (APD)

68% dintre respondenți vor referendum pentru retragereacetățeniei romilor infractori

• 68% dintre respondenți lastudiu au susținut organizarea unui referendum privind retragereacetățeniei țiganilor infractori (termenul de țigan aparțineautorilor sondajului, n.r.), 27% s-au opus, iar 6% nu știu sau nuau răspuns.

Jumătate dintre români vor referendum pentrureintroducerea pedepsei cu moartea

• La întrebarea privindoportunitatea unui referendum privind reintroducerea pedepsei cumoartea, 50% dintre răspunsuri au fost favorabile, iar 44%negative.

• Mai echilibrat a fost scorul lareferitor la plebiscitul privind pedepsirea penală a celor cuatitudini critice la adresa religiei ortodoxe, 47% exprimându-sepentru o asemenea consultare populară și 46% contra, dar și încazul celui privind retragerea cetățeniei celor care cer autonomiaȚinutului Secuiesc, 44% pentru sancționarea respectivilor și 45%contra.

88% dintre cei care își doresc referendum vor pedepsireapenală a celor cu atitudini critice la adresa religieiortodoxe

Celor care susțin organizarea acestor consultări populare, lis-a adresat o întrebare suplimentară privind intenția lor devot.

• 94% dintre aceștia susțin cațiganilor care comit infracțiuni să li se retragă cetățenia.
• 91% susțin reintroducereapedepsei cu moartea,
• 88% dintre cei care își dorescun referendum pe această temă se pronunță pentru pedepsirea penalăa celor cu atitudini critice la adresa religiei ortodoxe
• 89% dintre cei care vor oconsultare populară pe marginea retragerii cetățeniei celor carevor cer autonomia Ținutului Secuiesc și-ar dori ca acest lucru săprimească validarea populară.
• Din totalul celor chestionați,14% nu ar vota „pentru” la niciun referendum dintre cele patrusupuse sondării, 23% ar spune „da” la unul dintre ele, 27% ar votafavorabil la două referendumuri. La trei din cele patru consultăripopulare, ar vota pentru 25% dintre cei chestionați, în timp ceprocentajul celor care ar vota „da” la toate se ridică la 12.

„Patimile justițiare” duc la punerea sub semnulîntrebării a unui valori fundamentale ale democrației – susținautorii sondajului

Studiul APD a avut drept scop aflarea modului în care votul laun referendum ar putea fi influențat de o retorică justițiară și arputea genera, în final, efecte nedemocratice în societate, prinluarea unor decizii care să încalce drepturile omului.

„Propunerea de teme ce contravin valorilor majorității – români,ortodocși – stârnește patimi justițiare în rândul acestora șipredispune la luarea de decizii ce pot încălca drepturi ale omului,precum acela la liberă exprimare, de exemplu”, a spus liderul APD,Cristian Pârvulescu, în deschiderea unei dezbateri pe tema reformeisistemului constituțional prin mijloace precum referendumurile lanivel național.

Studiul prezentat luni a fost realizat de CCSB, la cererea APD.Metoda de sondare folosită a fost aceea a interviurilor telefonice,care s-au desfășurat în perioada 24-27 martie 2010.

Eșantionul folosit, cuprinzând 1.060 de persoane, a fost unulreprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată aRomâniei. Studiul are un grad maxim de eroare de plus sau minus 3,1la sută.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide