Românii beau și fumează de 198 mil. euro pe lună. Cu 56 mil. euro mai mult decât în 2007

Românii beau și fumează de 198 mil. euro pe lună. Cu 56 mil. euro mai mult decât în 2007
Românii au cheltuit în al doilea trimestru din acest an mai mult pe băuturi alcoolice și tutun, dar și pe hoteluri, cafenele și restaurante comparativ cu cât plăteau pentru acestea în urmă cu trei ani.

Românii au cheltuit în al doilea trimestru din acest an mai multpe băuturi alcoolice și tutun, dar și pe hoteluri, cafenele șirestaurante comparativ cu cât plăteau pentru acestea în urmă cutrei ani. gândul a comparatdatele statistice de la INS privind structura cheltuielilor deconsum din acest an cu cele de la nivelul anului 2007.

Cea mai mare creștere a nivelului cheltuielilor se înregistreazăla băuturi alcoolice și tutun, pentru care ponderea cheltuielilor aurcat la aproape 8%, cu 1,2% mai mult față de 2007, urmată decapitolul sănătate, unde cheltuielile gospodăriilor s-au majorat cu1%, ajungând la 4,9% în 2010. Astfel, în 2010 românii au cheltuitlunar pe tutun și băuturi alcoolice cu 56 milioane euro mai multfață de 2007, adică 198 milioane euro.

Cheltuim pe mâncare 42% din banii alocați pentruconsum

Per totalul cheltuielilor de consum, populația alocă cea mai mareparte, de 41,4%, produselor agroalimentare și băuturilornealcoolice. Calculele gândul indică faptul că pe mâncare celecirca 7,5 milioane de gospodării au cheltuit lunar, în 2007, circa914 milioane euro, având în vedere cheltuieli lunare de consum de974 de lei și o pondere de 41,7% a acestor cheltuieli în totalcheltuieli de consum. În schimb, în 2010 românii au cheltuit lunarmai mult pe mâncare, adică 1,06 miliarde euro.

Și pentru sănătate românii au cheltuit în 2010 mai mult decât în2007, suma lunară plătită de populație fiind estimată, potrivitcalculelor gândul, la 126 milioane euro în acest an, față de 85milioane euro lunar în urmă cu trei ani. Analiștii economici suntde părere că românii au făcut un pas înapoi, având tot mai mult ostructură de cheltuieli specifică unui om sărac.

CLICK PENTRU AMĂRI

„Faptul că s-au prăbușit cheltuielile pentru pantofi sauîmbrăcăminte și au crescut altele, precum cele cu băutura, nuînseamnă că românii beau mai mult. Înseamnă că românii au devenitmai săraci și au făcut un pas înapoi pe structura cheltuielilor. Înțările bogate, ponderea cheltuielior cu mâncarea este foartescăzută în total cheltuieli, iar aceasta nu înseamnă că ei mănâncăprost, ci că cheltuielile lor se îndreaptă către altceva”, aexplicat pentru gândul analistulIlie Șerbănescu.

2.000 lei pe lună, venitul „bănesc” mediu al uneifamilii

La polul opus se află cheltuielile de consum care au scăzut înacest an, față de acum trei ani. Cel mai mult s-a diminuat în 2010ponderea cheltuielilor cu îmbrăcămintea și încălțămintea, de la6,8% în 2007 la 5,4% în acest an, urmată de cheltuielile curecreerea și cultura, care s-au diminuat cu 1%.

Potrivit statisticilor INS, peste 70 la sută din veniturile pecare le obține o familie de români sunt destinate consumului, adicăsunt cheltuite, printre altele, pe mâncare și băutură, transport,sănătate, comunicații, educație și întreținere. Lunar, pe impoziteși taxe, o familie cheltuie peste 16 la sută din venituri, iarpentru investiții familiile alocă mai puțin de 2% din baniicâștigați. În al doilea trimestru din acest an, fiecare familie aavut un venit mediu puțin peste 2.300 de lei, veniturile băneștifiind de 2.005 lei pe gospodărie, potrivit datelor INS.

Cheltuielile unei gospodării au depășit două mii de lei, adică87 la sută din totalul veniturilor, potrivit datelor INS. Astfel, opersoană a câștigat, în medie, 806 lei, dar după plata tuturorcheltuielilor lunare a mai rămas cu doar 100 de lei.

Mai mult de jumătate din veniturile românilor sunt obținute dinsalarii, un sfert din prestații sociale, iar 3,3 la sută dinveniturile gospodăriilor pro-vin din agricultură. Sub 3% din baniiromânilor sunt câștigați din activități independente.

Sume cheltuitelunar de români

1,06 miliarde euro pe produse agroalimentare și băuturinealcoolice

198 milioane euro pe tutun și băuturi alcoolice

139 milioane euro pe haine și încălțăminte

38,5 milioane euro pe hoteluri, restaurante și cafenele

126 milioane euro pe sănătate

20,6 milioane euro pe educație

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide