Românii au cheltuit în al doilea trimestru din acest an mai multpe băuturi alcoolice și tutun, dar și pe hoteluri, cafenele șirestaurante comparativ cu cât plăteau pentru acestea în urmă cutrei ani. gândul a comparatdatele statistice de la INS privind structura cheltuielilor deconsum din acest an cu cele de la nivelul anului 2007.
Cea mai mare creștere a nivelului cheltuielilor se înregistreazăla băuturi alcoolice și tutun, pentru care ponderea cheltuielilor aurcat la aproape 8%, cu 1,2% mai mult față de 2007, urmată decapitolul sănătate, unde cheltuielile gospodăriilor s-au majorat cu1%, ajungând la 4,9% în 2010. Astfel, în 2010 românii au cheltuitlunar pe tutun și băuturi alcoolice cu 56 milioane euro mai multfață de 2007, adică 198 milioane euro.
Cheltuim pe mâncare 42% din banii alocați pentruconsum
Per totalul cheltuielilor de consum, populația alocă cea mai mareparte, de 41,4%, produselor agroalimentare și băuturilornealcoolice. Calculele gândul indică faptul că pe mâncare celecirca 7,5 milioane de gospodării au cheltuit lunar, în 2007, circa914 milioane euro, având în vedere cheltuieli lunare de consum de974 de lei și o pondere de 41,7% a acestor cheltuieli în totalcheltuieli de consum. În schimb, în 2010 românii au cheltuit lunarmai mult pe mâncare, adică 1,06 miliarde euro.
Și pentru sănătate românii au cheltuit în 2010 mai mult decât în2007, suma lunară plătită de populație fiind estimată, potrivitcalculelor gândul, la 126 milioane euro în acest an, față de 85milioane euro lunar în urmă cu trei ani. Analiștii economici suntde părere că românii au făcut un pas înapoi, având tot mai mult ostructură de cheltuieli specifică unui om sărac.
CLICK PENTRU AMĂRI
„Faptul că s-au prăbușit cheltuielile pentru pantofi sauîmbrăcăminte și au crescut altele, precum cele cu băutura, nuînseamnă că românii beau mai mult. Înseamnă că românii au devenitmai săraci și au făcut un pas înapoi pe structura cheltuielilor. Înțările bogate, ponderea cheltuielior cu mâncarea este foartescăzută în total cheltuieli, iar aceasta nu înseamnă că ei mănâncăprost, ci că cheltuielile lor se îndreaptă către altceva”, aexplicat pentru gândul analistulIlie Șerbănescu.
2.000 lei pe lună, venitul „bănesc” mediu al uneifamilii
La polul opus se află cheltuielile de consum care au scăzut înacest an, față de acum trei ani. Cel mai mult s-a diminuat în 2010ponderea cheltuielilor cu îmbrăcămintea și încălțămintea, de la6,8% în 2007 la 5,4% în acest an, urmată de cheltuielile curecreerea și cultura, care s-au diminuat cu 1%.
Potrivit statisticilor INS, peste 70 la sută din veniturile pecare le obține o familie de români sunt destinate consumului, adicăsunt cheltuite, printre altele, pe mâncare și băutură, transport,sănătate, comunicații, educație și întreținere. Lunar, pe impoziteși taxe, o familie cheltuie peste 16 la sută din venituri, iarpentru investiții familiile alocă mai puțin de 2% din baniicâștigați. În al doilea trimestru din acest an, fiecare familie aavut un venit mediu puțin peste 2.300 de lei, veniturile băneștifiind de 2.005 lei pe gospodărie, potrivit datelor INS.
Cheltuielile unei gospodării au depășit două mii de lei, adică87 la sută din totalul veniturilor, potrivit datelor INS. Astfel, opersoană a câștigat, în medie, 806 lei, dar după plata tuturorcheltuielilor lunare a mai rămas cu doar 100 de lei.
Mai mult de jumătate din veniturile românilor sunt obținute dinsalarii, un sfert din prestații sociale, iar 3,3 la sută dinveniturile gospodăriilor pro-vin din agricultură. Sub 3% din baniiromânilor sunt câștigați din activități independente.
Sume cheltuitelunar de români
1,06 miliarde euro pe produse agroalimentare și băuturinealcoolice
198 milioane euro pe tutun și băuturi alcoolice
139 milioane euro pe haine și încălțăminte
38,5 milioane euro pe hoteluri, restaurante și cafenele
126 milioane euro pe sănătate
20,6 milioane euro pe educație