Românii care au credite ar putea fi chemați din nou la bancă pentru a semna acte adiționale la acte adiționale

Românii care au credite ar putea fi chemați din nou la bancă pentru a semna acte adiționale la acte adiționale
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 18:00

Românii cu credite ar putea fi puși din nou pe drumuri pentru asemna la sediul băncilor acte adiționale la actele adiționale abiasemnate, în cazul în care parlamentarii vor aduce modificări laordonanța 50/2010 privind contractele de credit. Pe de altă parte,băncile ar fi puse la cheltuială pentru a modifica softurile pecare abia le-au introdus. „Depinde de modificare.

E cert că, dacă se vor scoate din or-donanță crediteleipotecare, chiar băncile vor avea probleme foarte mari, pentru căsofturile vor trebui refăcute. Oricum, oamenii vor fi puși din noupe drumuri, se va crea din nou panică și tensiune”, a declaratpentru gândul avocatul Gheorghe Piperea, la întrebarea dacă oeventuală modificare în Parlament a Ordonanței 50 ar putea implicasemnarea altor acte adiționale la actele adiționale semnate.Piperea a semnat con­tracte de asistență juridică cu sute declienți ai Volks­bank și ai BCR. În total ar putea fi nevoie demodificarea din nou a celor 7,7 milioane de contracte pe careromânii le au cu băncile, societățile de leasing și instituțiifinanciare nebancare. Până la începutul săptămânii trecute, băncileau fost obligate să modifice contractele de creditare aleclienților, în conformitate cu noua legislație în vigoare.

Amenzi de 850.000 de euro

Aproximativ 1.900 de români au reclamat până marți băncile laAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC),nemulțumiți de condițiile din contractele de creditare, potrivitunor statistici obținute de gândul. Până în prezent, ANPC a aplicatbăncilor 414 amenzi în valoare de peste 850.000 de euro, pentrunerespectarea prevederilor ordonanței. Legislația prevede că ANPCpoate dispune chiar și suspendarea pentru o perioadă a activitățiide creditare a băncilor care nu respectă condițiile legii. Cliențiibăncilor s-au plâns la ANPC, printre altele, de refuzul suspendăriicomisionului de risc, majorarea nejustificată a dobânzii sauperceperea unui comision de analiză de dosar, fără să se fi acordatcreditul. Unii dintre cei cu credite la bănci s-au plâns că, înactele adiționale pe care au fost chemați să le semneze, băncile arfi introdus clauze abuzive cu privire la majorarea marjei fixe adobânzii și a comisionului de administrare.

Ce zic băncile

Reprezentanții unor bănci spun că numărul celor care au refuzatsă sem-neze noile acte adiționale e „mult mai mic decâtașteptările”. În plus, aceștia au declarat pentru gândul că uniidintre clienți le-au cerut să nu schimbe modalitatea inițială decalcul al dobânzii și să nu se facă o corelare directă cu un indiceconvenit, cum ar fi Euribor sau Libor. ”Ei sunt clienții ca-re auobservat de-a lungul relației cu banca noastră faptul că amabsorbit în mai multe rânduri impactul variațiilor bruște aleindicatorilor respectivi sau nu l-am transferat în întregime asupraclienților. Din păcate, din punct de vede-re legal ne aflam înimposibilitatea de a da curs acestui tip de solicitări dinmoment ce OUG 50 nu reglementează în niciun fel aceastăposibilitate”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Bancpost.Pe de altă parte, Mihai Bogza, președintele Bancpost, a declaratrecent, într-o discuție cu Ziarul Financiar, că e puțin probabil cacei care dau în judecată banca și îi fac publicitate negativă săfie ajutați de aceasta în cazul în care vor avea nevoie în viitorde restructurare de credit. La rândul lor, și oficiali aiRaiffeisen Bank ne-au precizat că până acum au semnat acteleadiționale doar aproximativ 1% din cei un milion de clienți cucredite în derulare. „Din aceștia, foarte puțini au depusnotificări că nu semnează actele adiționale, iar banca va discutacu fiecare client pentru a-i explica în ce constă alinierea lanoile reglementări”, a declarat pentru gândul Mitică Tararache,director Credite persoane fizice la Raiffeisen Bank. Pe de altăparte, avocații spun că, dacă reclamantul nu are câștig de cauză,un proces cu o bancă ar putea echivala cu o cheltuială de la 200până la câteva mii de euro.

Șefii comisiilor Economică și de Buget au dureri decap

Ordonanța privind contractele de credite dă mari bătăi de capdeputaților. După ce a trecut de Senat, OUG s-a împot-molit laComisia Economică a Camerei. „Îmi sparg capul cu ea. Sunt o mulțimede amendamente și am fost nevoiți să amânăm cu o săptămânătrimiterea raportului la comisia de Buget”, a declarat pentrugândul șeful acestei comisii, Mihai Tudose (PSD). El spune că nu aputut da încă aviz pentru că lucrurile sunt complicate. „Una estevotul politic, care se va da în plen, și alta este să punemlucrurile în ordine din punct de vedere tehnic. Cine vrea să facăasta, la plesneală, în două zile, nu are decât”, a mai spussocial-democratul. Comisia de Buget a amânat și ea începutuldezbaterilor pe textul OUG până la primirea avizului de la comisiaEconomică. „Așteptăm. Înțeleg că sunt o mulțime de amendamente,ceea ce va întârzia transmiterea către noi a avizului. Probabil,săptămâna viitoare ne vom apuca de treabă”, ne-a declarat șefulcomisiei, Viorel Ștefan (PSD). Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmatla rândul său că PSD va vota Ordonanța în forma transmisă deGuvern. „Noi am votat-o la Senat și o vom face și la Cameră,indiferent de cum vor vota ceilalți”, a spus Ponta.

Ce reclamă clienții băncilor

• Refuzul suspendăriicomisionului de risc
• Refuzul restituiriicomisionului de risc încasat după intrarea în vigoare a OUG50/2010
• Majorarea nejustificată adobânzii
• Introducerea de comisioanedespre care clienții băncilor nu au fost informați
• Perceperea unui comisionde analiză a dosarului, fără să se fi acordat creditul
• Banca nu a comunicatnivelul comisionului de administrare
• Actul adițional lacontract conține clauze abuzive cu privire la majorarea marjei fixea dobânzii și a comisionului de administrare
• Cumularea comisionului derisc cu comisionul de administrare care era prevăzut încontract

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021