Roșia Montană Gold Corporation îi răspunde lui Mărmureanu: Barajul este cel mai sigur din lume

Redactor:
Gândul
Roșia Montană Gold Corporation îi răspunde lui Mărmureanu: Barajul este cel mai sigur din lume
Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) îi prezintă seismologului Gheorghe Mărmureanu, marți, într-o scrisoare deschisă, caracteristicile de siguranță ale barajului ce ar urma să fie construit în cadrul proiectului minier, invitându-l totodată pe acesta la o întâlnire cu experții companiei.

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) îi prezintă seismologului Gheorghe Mărmureanu, marți, într-o scrisoare deschisă, caracteristicile de siguranță ale barajului ce ar urma să fie construit în cadrul proiectului minier, invitându-l totodată pe acesta la o întâlnire cu experții companiei.

Compania minieră i-a transmis profesorului scrisoarea și invitația la discuții după ce acesta l-a avertizat pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în legătură cu faptul că Roșia Montană este într-o zonă cu risc seismic, explicându-i ministrului de care în prezent depinde autorizarea proiectului care ar putea fi consecințele unui seism de o magnitudine considerabilă în zonă. Mărmureanu anunța că în zona Roșia Montană se pot produce cutremure de până la 5,7 grade pe scara Richter.

„Barajul de la Roșia Montană e de o sută de ori mai sigur decât alte baraje miniere din lume. Barajul a fost proiectat să reziste unui cutremur de 8 grade, concomitent cu o precipitație maximă probabilă în 24 de ore. Toate riscurile potențiale au fost analizate în detaliu. Așa cum a fost proiectat, barajul de la Roșia Montană este cel mai sigur baraj minier din lume. Respectarea legislației europene în vigoare în privința tehnologiei folosite garantează o funcționare perfect sigură a iazului de decantare”, afirmă compania minieră în replica transmisă profesorului Mărmureanu.

Compania citează din conținutul studiului de impact al proiectului asupra mediului prezentat Ministerului Mediului și afirmă că barajul „a fost evaluat în detaliu sub aspectul riscurilor, iar experții, atât români cât și internaționali, au confirmat că este de o sută de ori mai sigur decât barajele iazurilor de decantare existente în lume”.

„În raportul intitulat «Evaluarea riscurilor asociate barajului aferent sistemului Iazului de Decantare Corna», prestigioasa echipă de cercetători de la Institutul Norvegian de Geotehnică (Norwegian Geotechnical Institute) a luat în considerare toate riscurile posibile care ar putea avea un impact negativ asupra barajului de la Roșia Montană. Analizele au luat în considerare scenarii critice, inclusiv toate modalitățile posibile de nefuncționare a barajului Corna în condițiile unor factori declanșatori extremi, de tipul unui cutremur neobișnuit de mare – 8 grade pe scara Richter, deși chiar dumneavoastră admiteți că intensitatea maximă în zona Roșia Montană este de 5,7 grade – și un eveniment de precipitație extremă într-o perioadă de 24 de ore”, precizează reprezentanții companiei în răspunsul către profesorul Mărmureanu.

Roșia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roșia Montană, din Munții Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acțiuni, prin firma Minvest Deva, iar alți acționari cumulează 0,23% din titluri.

Departamentul Social, [email protected]

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
VIDEO. O femeie și-a folosit lenjeria intimă pe post de mască de protecție
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Eveniment astrologic important azi, 27 februarie. Ce nu ai voie să faci diseară, sub nicio...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide