S-au „pierdut iremediabil” 75 de DOCUMENTE SECRETE ale Regiei de Activități Nucleare

S-au pierdut iremediabil 75 de DOCUMENTE SECRETE ale Regiei de Activități Nucleare
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 21:11

UPDATE16:30 Corpul de Control al Ministrului Economiei,Ion Ariton, a început o anchetă pentru „clarificarea împrejurărilorîn care s-a produs incidentul de securitate în domeniul protecțieiinformațiilor clasificate de la SCN Pitești, Sucursală a RAAN”,conform unui comunicat de presă.

Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află RegiaAutonomă „Activități Nucleare” a confirmat faptul că cele 75 dedocumente clasificate, au fost emise în perioada 1974-2002.

UPDATE12:30 Oficiali ai Comisiei Naționale de Control alActivităților Nucleare (CNCAN) au declarat că cele mai multe dintredocumentele dispărute de la Pitești ar putea fi brevete de invențieși materiale de cercetare, clasificate ca secrete comerciale, carenu ar avea relevanță pentru securitatea națională sau pentru cea ainstalațiilor nucleare din România.

Lucian Biro, expert în siguranță nucleară al CNCAN și fostpreședinte al instituției, a declarat pentru gândul că disparițiadocumentelor „este un moment sensibil, care arată o vulnerabilitatea sistemului”, dar că acest lucru „nu poate furniza un pericol desecuritate pentru centrala de la Cernavodă sau pentru vreo altăinstalație nucleară din România”.

„Acele rapoarte pot fi secrete pentru a conserva drepturi deproprietate. În orice cercetare nucleară se investește masiv, iarrezultatele trebuie protejate. Poate fi vorba despre brevete, decidespre secrete comerciale. Fiind vorba și despre documente dinaintede 1989, este posibil să fi fost secretizate lucruri care nu ar fitrebuitclasificate așa. dar înainte de 1989, așa se întâmpla,foarte multe lucruri erau puse la secret”, a mai explicat LucianBiro pentru gândul.

Expertul a mai spus că, fiind vorba despre structura decercetare nucleară de la Pitești, aflată în subordinea RegieiAutonome „Activități Nucleare” de la Drobeta Turnu Severin,documentele pot să privească funcționarea centralei nucleare de laCernavodă.

Vajda Borbala, președinta CNCAN, a declarat că documentele „suntdin domeniul cercetării nucleare, propuneri de invenții care aufost sau nu au fost inventate”: „Nu pot afecta siguranța naționalăa României și nu cred că pot afecta protecția fizică ainstalațiilor nucleare”.


Regia Autonomă pentru „Activități Nucleare” – SucursalaCercetări Nucleare Pitești a semnalat dispariția a 75 de documenteclasificate „care sunt iremediabil pierdute”, cu date de emitere ainformațiilor secrete disparate care acoperă perioada 1979-2002,SRI derulând investigații, conform Mediafax.

Cu ocazia unui inventar de rutină, conducerea Regiei Automepentru „Activități Nucleare” – Sucursala Cercetari Nucleare Pitești(SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzând informațiiclasificate, din domeniul cercetării nucleare.

Marin Ciocănescu, șeful Structurii de Securitate și directoradjunct Securitate Nucleară, a confirmat, pentru HotNews, existențaanchetei, menționând însă că documentele pierdute nu prejudiciazăsiguranța națională.

„Vă înștiințez ca prin Decizia SCN nr. 55/27.05.2011 s-aconstituit o comisie care a stabilit cu certitudine că un număr de75 de poziții din Registrul de evidență a materialelor secrete destat din perioada 1974-2002 reprezinta informații clasificate caresunt iremediabil pierdute”, se arată într-o notă semnată deconducerea SCN.

Printre cele 75 de documente sunt propuneri de invenții, planuride testare a fabricației diferiților combustibili, propuneri decontracte de colaborare și o serie de documentații.

„Comisia a stabilit că împrejurările în care a avut loceventuala compromitere a informațiilor secrete de stat pot filegate de «reorganizările institutului, schimbările repetatereferitoare la subordonare prin trecerea de la un for superior laaltul, schimbarea conducerii, disponibilizările de personal înperioada 1990-2001». Prin adresele (…) s-a solicitat acordulemitenților privind declasificarea informațiilor secrete de statiremediabil pierdute”, se arată într-o altă notă a SCN.

Documentele dispărute se referă la „Specificație și condiții deprobare a pulberii sinterizabile de bioxid de uranium; Specificațiepentru pulbere de UO2; Cereri breveți invenție; Planul de testareși inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE;Propunere contract cercetare obtinere bioxid de uraniu nuclear purinterizabil; Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privindconcentratul chimic de uraniu tip R; Documentatie proiectareobiectiv E1.1; Propunere invenție «Fascicul combustibil nuclear»;Propunere inventie «Sistem de transfer»; Popunere invenție «Motortermic»; Proces verbal «Definitivarea fluxului tehnologic la UzinaE1»; Obiective de cercetare stiintifică dezvoltare tehnică și deintroducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990”.

Potrivit sursei citate, o echipă a SRI face verificări privinddispariția documentelor clasificate. Echipa de control s-aprezentat la SCN Pitești în data de 12 iulie 2011, fiindu-i pus ladispoziție un spațiu pentru efectuarea controlului. „Echipa decontrol a pus accentul pe lipsa de personalitate juridică a SCNPitesti, pe aspectele privind delegarea de competență adirectorului SCN față de problematica controlată”, spune sursacitată.

Echipa de control susține unilateral că trebuiau făcutepropuneri de încadrare în noi clase și niveluri de secretizare ainformațiilor secrete de stat stabilite, potrivit HCM 19/1972, șideținute, dar nu și emise de unitate, informații secrete de statemise de alte instituții care există și funcționează și la aceastadată.

„Li s-a explicat ca unitatea noastră nu poate face propuneri deîncadrare pentru astfel de informații emise de alte instituții, căeste obligația și atributul emitenților în conformitate cuprevederile HG 585/2002. De asemenea, nu a fost luată în calculîncadrarea făcută de unitatea noastră în cazul informațiilorsecrete de seviciu stabilite astfel potrivit HCM 19/1972, spunândcă este atributul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului deAfaceri, lucru ce nu este prevăzut de lege. În asemenea condiții,documentul de constatare a fost semnat cu mențiunea că «Măsuriledispuse sunt suplimentare Doc. de constatare nr. 2566800 din12.05.20011”, notează SCN.

Oficiali ai SNC, citați de HotNews, susțin că nu s-a constatatfaptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la acestedocumente. „Datele de emitere a documentelor acoperă o perioada decirca 30 ani, se referă la diferite categorii de informațiidisparate. Cel mai probabil acestea au fost predate, în baza unordispoziții administrative verbale interne, persoanelor responsabilepentru problemele respective din institut, fară a avea grijanecesară să completeze registrele și/sau să le recupereze. Nu segăsesc inventare din perioada 1979-2002, probabil că nu s-auefectuat acțiuni de inventariere. Nu se pot atribuiresponsabilități pentru persoane care au lucrat înaintea aparițieiLegii 182/2002”, au mai declarat oficiali ai SCN.

Departamentul Eveniment,[email protected]

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....