SAAB și Eurofighter renunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privind F-16

SAAB și Eurofighter renunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privind F-16
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 30/04/2012, 16:26

Grupul suedez Saab a anunțat că nu va mai participa la expozițiaBlack Sea Defence & Aerospace (BSDA), de luna aceasta, cuavioane multirol Gripen și că își amână planurile de a sponsorizaparticiparea unor forțe aeriene din NATO cu astfel de avioane laspectacolele aeriene din România, decizia fiind luată după cecompania a luat notă de „recomandarea CSAT către Parlament de a seachiziționa 24 de avioane F-16 vechi”.

„Grupul suedez Saab își anulează participarea cu avioanemultirol Gripen la expoziția Black Sea Defence & Aerospace(BSDA) de luna aceasta, după ce a luat notă de recomandarea făcutăde Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) către Parlament, de ase achiziționa 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fostsurprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate șiadopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioaneF-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesareachiziționării de avioane de luptă noi». Compania suedeză speră căRomânia va lua totuși în considerare toate ofertele primite și îșiva alege noul avion multirol printr-un proces concurențial șitransparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasăeste cea mai bună posibilă”, se arată într-un comunicat, citat deMediafax.

„Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentateParlamentului, care este cel care va dezbate și va decide achizițianoului avion multirol. Fără ca Parlamentul să vadă toate oferteleși să poată face o comparație, este clar că nu poate lua cea maibună decizie, în interesul publicului român și al forțelor salearmate”, a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saabpentru România.

Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar puteaaduce din nou avioanele Gripen la expozițiile aeriene din România,dacă țara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-unproces concurențial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentruTransparența în Achizițiile Militare și Offset, se arată încomunicat.

UPDATE Șiconsorțiul Eurofoghter se retrage din expozițiileromânești

Consorțiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expozițiaBSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc laBucurești în perioada 13 – 15 aprilie, ca urmare a deciziei CSAT dea recomanda achiziționarea de avioane F-16 la mâna a doua, potrivitunui comunicat al consorțiului citat de Mediafax.

„Consorțiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expozițiaBSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc laBucurești în perioada 13 – 15 aprilie. Această decizie vine caurmare a recomandării Consiliului de Apărare a Țării ca Parlamentulsă aprobe achiziția a 24 de avioane de luptă americane F-16 la mânaa doua. Eurofighter și-a exprimat deja dezamăgirea că nu a avut loco licitație competitivă internațională care să permită evaluareaadecvată a tuturor avioanelor candidate”, precizeazăcomunicatul.

Eurofighter își menține speranța că Parlamentul României vaorganiza un astfel de proces competitiv și transparent de achizițiipublice. „Aceasta va permite dotarea Forțelor Aeriene Române cu celmai bun avion posibil, dar și asigurarea celui mai bun pachet deoffset pentru industria românească, creându-se astfel numeroaselocuri de muncă pe termen lung în domenii de înaltă tehnologie,precum și oportunități de extindere a expertizei tehnologice,datorită unui program precum Eurofighter, care reunește cele maiînalte tehnologii disponibile în Europa”, se arată încomunicat.

Comunicatul precizează că în cele patru țări partenere aleprogramului Eurofighter, au fost create 100.000 de locuri de muncădirecte sau indirecte, în cadrul a peste 400 de companii. Impactuleconomic pozitiv al programului Eurofighter în cele patru țăripartenere a fost estimat la peste 60 de miliarde de euro. „DeciziaRomâniei o împiedică să genereze un impact comparabil în interiorulpropriilor sale granițe, și va obliga țara, pe termen scurt șimediu, să întreprindă un nou program costisitor de modernizare aflotei de avioane de luptă a forțelor aeriene române – o situațiecare ar fi evitată dacă s-ar alege Eurofighter”, se mai arată încomunicat.

„Eurofighter este surprins și dezamăgit că nu a fost organizatăo licitație pentru achiziționarea de avioane multirol. O licitațiene-ar fi permis să ne prezentăm oferta, ceea ce nu s-a putut tocmaipentru că nu a existat această licitație”, a declarat, miercuri,pentru Mediafax, Marco Valerio Bonelli, șeful Departamentului deComunicare al Eurofighter.

El a spus că ar dori ca Parlamentul să ceară o licitație publicăpentru achiziționarea de avioane multirol.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021