Salariile bugetarilor vor crește din iunie

Redactor:
Clarice Dinu
Salariile bugetarilor vor crește din iunie
În urmă cu câteva minute s-a hotărât ca...

După ce președintele Traian Băsescu a anunțat în Parlament „reîntregirea” salariilor bugetarilor, Coaliția a decis astăzi să oficializeze acest lucru. Liderii PDL, UDMR, UNPR și ai minorităților au căzut de acord ca din iunie salariile bugetarilor să crească cu 15 la sută începând cu luna iunie.

„S-a discutat că e nevoie de o majorare. În principiu, toată lumea a fost de acord. Cred că va fi vorba de 15 la sută”, a declarat, pentru gândul, deputatul UDMR Mate Andras Levente.

Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax, că membrii coaliției au susținut de la început această majorare, iar premierul are cuprins în programul de guvernare, la punctul 1, creșterea salariilor.

Mircea Toader a arătat că Guvernul urmează să calculeze și să găsească soluții pentru majorarea salariilor.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că declarația privind revenirea salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost făcută din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condițiile stabilite.

Traian Băsescu a prezentat și argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Președintele a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, numărul salariaților în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat că, în 2009, „anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB”.

„Am atins 7%, de fapt, cu acuratețe 6,94%, la sfârșitul anului trecut. Deci condițiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenței, și Guvernul Boc și Guvernul Ungureanu au zis: «Discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă». Dar parametrii conveniți cu fondul s-au atins”, a spus președintele.

„Ca șef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condițiile de revenire a salariilor. Și eu cred că niciun guvernant nu își permite”, a spus președintele.

Totodată, el a subliniat că nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului și Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluții ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor inițiale ar urma să mai beneficieze de o creștere cu circa 16%.

Inchide