SALARIU – VARIABIL. CE LE PREGĂTEȘTE GUVERNUL ÎN SECRET BUGETARILOR

SALARIU - VARIABIL. CE LE PREGĂTEȘTE GUVERNUL ÎN SECRET BUGETARILOR
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 19:54

În urma discuțiilor dintre sindicatele bugetare șireprezentanții Guvernului, care au avut loc vineri, la oreleprânzului, niciuna dintre părți nu a putut trage vreo concluzie.Oficialii guvernamentali doar au prezentat sindicaliștilor câtevascenarii privind situația salariilor bugetarilor în aniiviitori.

„Nu au fost concluzii. Doar afirmații. Au fost două mari punctede discuție: faptul că Guvernul vrea să facă o nouă lege- cadru asalarizării unitare în sistemul bugetar și că se dorește renunțareala principiul conform căruia salariile nu vor fi afectate deaceastă lege”, a declarat pentru Gândul BogdanHossu, președintele Cartel Alfa.

Principalele modificări în noua lege a salarizării ar urma săfie schimbarea raportului dintre cel mai mic și cel mai maresalariu din sistemul de stat de la 1/12 la 1/15, precum șirenunțarea la principiul că baza de raportare a salariilor estenivelul din decembrie 2009.

Guvernul vrea ca salariile să fie variabile, de la an laan, în funcție de PIB

O altă temă de discuții a fost și propunerea Guvernului cabugetul alocat lefurilor bugetarilor să fie variabil, respectiv săfie modificat de la un an la altul în funcție de mărimea economiei(PIB). „S-a vorbit despre posibilitatea ca salarizarea să fiecalculată în funcție de un procent fix din PIB.

„Estimez că, dacă se va decide o astfel de măsură, procentul arputea fi în jur de 6,8% – 7% din PIB”, spune Hossu.
Altfel spus, pentru că bugetul alocat salariilor din aparatul destat va fi un procent fix din PIB, evoluția acestuia, implicit alefurilor sau a numărului de disponibilizări sau de angajari, vadepinde exclusiv de mersul economiei.

Șeitan anunță majorări de 10% fără acoperirea celor 25%luați în iulie

Salariile bugetarilor ar putea crește anul viitor, în medie, cucirca 10%. Creșterea se aplică însă nivelului salarial actual, careeste cu 25% mai mic începând din luna iulie și reprezintă o mediela nivelul întregului sistem, ceea ce ar putea însemna, cel maiprobabil, că bugetarii cu salarii mai mari nu vor primi înapoi anulviitor cei 25% luați de Guvern la începutul lui iulie.

Anunțul a fost făcut de Guvernul Boc prin ministrul Muncii,Mihai Șeitan, care a explicat și cum va face rost de banii necesarinu revenirii salariilor la nivelul de dinainte de iulie, cimajorării lor, în medie, cu a zecea parte: disponibilizările șiredistribuirea celui de-al 13-lea salariu.

Cele mai mari șanse de a-și vedea lefurile din nou „întregi”,cum erau înainte de micșorarea lor cu un sfert, le vor aveasalariații care au cele mai mici venituri. „Dacă anul viitor vomrestricționa în continuare al 13-lea salariu și primele de vacanță,vom avea încă 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea adăuga ocreștere datorată reducerii de personal pe care o facem acum. Decio să fie mult peste 10%. Salariile mici care sunt în jurulsalariului minim pe economie sau peste salariul minim vor aveacreșteri peste 25%”, a explicat ministrul.

Colegul său de Guvern însă, ministrul de Interne Vasile Blaga,nu este la fel de optimist. Șeful Internelor și Administrației adeclarat, la scurt timp după explicația ministrului Muncii, că „Laaceastă întrebare și cineva mult mai pregătit decât mine și cu oinfluență mondială, președintele Obama, nu va putea răspunde”.

Singura sursă de majorări salariale suntdisponibilizările

Anul acesta, fără a lua în calcul micșorarea cu 25% a salariilorbugetarilor de la 1 iulie dar incluzând banii alocați plății celuide-al 13-lea salariu pe anul trecut, bugetul total de salarii alstatului ar fi fost de circa 47,6 miliarde de lei (11,3 miliarde deeuro), conform execuției bugetare pe primele șase luni ale acestuian. Anul viitor bugetul total al salariilor bugetarilor nu poatedepăși 39 de miliarde de lei, conform datelor oficiale.

Prin reducerea salariilor cu 25% timp de șase luni se obține oeconomie de șase miliarde de lei la buget (1,4 miliarde de euro,circa 1,2% din PIB), rămânând astfel un buget de 41,6 miliarde delei pentru salarii.
Prin disponibilizarea a 70.000 de bugetari, așa cum s-a angajatGuvernul în fața FMI, statul ar putea obține o economie de circa 5%din bugetul de salarii, calculat la nivelul unui an întreg,respectiv de aproape 2 miliarde de lei.

Decizia de neplată a celui de-al 13-lea salariu ar echivala, larândul ei, cu o economie de încă circa 5%. În cazul renunțării laplata celui de-al 13-lea salariu nu se poate vorbi propriu-zisdespre o economie, ci, mai degrabă, despre o redistribuire defonduri, urmând ca acești bani să fie realocați tot în interiorulsistemului.

Majorarea, în medie, a salariilor bugetarilor anul viitor cu 10%este posibilă doar dacă se renunță la cel de-al 13-lea salariu șidacă sunt disponibilizați cel puțin 70.000 de bugetari. MinistrulFinanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat la finele lunii iunie căsalariile bugetarilor ar putea crește cu circa 7% în 2011 în cazulîn care ar fi disponibilizați 100.000 de bugetari, fără a serenunța la cel de-al 13-lea salariu.

Sindicaliștii: „E o glumă proastă. Păi cum dacă ieimărești?”

Contactat de Gândul, VasileMarica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor BugetarilorSED LEX, a declarat că nu este vorba decât despre o „pritoceală”.”Ne fură din bani. Ce să zic? E un non-sens. E o glumă proastă. Păicum dacă iei mărești?. Mai întâi trebuie să ne aducă la nivelul dedinaintea tăierii și abia apoi putem vorbi despre majorări”, ne-adeclarat Marica.

Procesul de restructurare a aparatului de stat estehaotic

El a precizat că în ceea ce privește procesul de disponibilizarea bugetarilor (minimul de disponibilizări ar trebui să fie de70.000 de angajați, conform țintelor negociate cu FMI) este”haotic” și că, în lipsa unor analize concrete, în general, ceicare sunt dați afară sunt cei care își fac treaba sau cei care nuau susținere politică. „De la Primăria sectorului 1 din Capitalăvor fi dați afară circa 700 de oameni, la sectorul 4 încă 300 șilista continuă. Cum se dă afară? Cum să se dea.. unii directori sefolosesc de moment pentru a plăti polițe…e haotic”, susțineliderul sindical.

CITEȘTEȘI Bugetarii săraci ar putea primi,în 2011, 10-15% la salariu. Dumitru Costin, BNS:” Abia în 4 ani,celor de la stat li se va reîntregi salariul cu25%”

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...