• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Sănătatea e în comă financiară. Soluțiile: programarea bolnavilor și trimiterea lor „la cumpărături” la farmacie

Sănătatea e în comă financiară. Soluțiile: programarea bolnavilor și trimiterea lor  „la cumpărături” la farmacie
Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat pentru Gândul că majoritatea unităților spitalicești nu mai au bani pentru a asigura servicii medicale

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr.Vasile Astărăstoaie, a declarat pentru Gândul cămajoritatea unităților spitalicești nu mai au bani pentru a asiguraservicii medicale. „Majoritatea spitalelor au epuizat dejafondurile alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS). Materialele spitalicești (ața chirurgicală, seringi,pansamente – n.red.) și medicamentele vor mai ajunge cel mult osăptămână – două pentru tratarea pacienților, deoarece baniialocați de buget pentru sănătate ajungeau până în luna iulie, dupăpreconizările făcute”, spune prof. dr. Astărăstoaie. Acestacompletează că centrele universitare sunt singurele care mai dispunatât de materiale sanitare, cât și de medicamente, deoarece acestespitale au un regim mai privilegiat.

În această situație, președintele CMR vede o singură soluție, șianume aceea că pacientul va trebui să vină de acasă cu tot ce îitrebuie. „Pacientul își va cumpăra de la farmacie ce îi trebuie șiapoi va aștepta ca CNAS să îi deconteze, deși, din câte știu eu,foarte puțini pacienți își mai recuperează banii”, menționeazășeful CMR.

O altă problemă a sistemului sanitar este cea a plățiisalariilor medicilor. „Există zone unde medicii primesc cuîntârziere salariile, de regulă în spitalele trecute în subordineaconsiliului județean. Un bun exemplu este Târgoviște, unde mediciinu și-au primit salariile de două luni. În aceeași situație se aflăși cadrele medicale de la creșe și școli”, mai spune prof. dr.Astărăstoaie. Președintele CMR spune că acest lucru se întâmplădeoarece sistemul sanitar a primit foarte puțini bani de la bugetulde stat.

Programarea pacientului – soluția pentru compensareabugetului redus

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța,Dănuț Căpățână, a declarat pentru Gândul că 90 la sută din baniialocați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) suntcheltuiți pe salarii și doar 10 la sută pentru medicamente, platautilităților și a materialelor sanitare. „Pentru ca banii să ajungăpână pe data de 31 decembrie, anul în curs, am decis să reorganizezspitalul. Astfel, vom concedia 160 de asistenți medicali, dintreaceștia jumătate ies la pensie anul acesta, medicii care trebuie săiasă la pensie nu își vor mai presta serviciile în cadrulspitalului. În plus, din 44 de secții am redus până la 21 desecții, în felul acesta vor scădea sporurile pentru gărzi”, aexemplificat managerul.

Potrivit acestuia, pentru anul în curs, CJAS a alocat SpitaluluiJudețean Constanța 84 de milioane de lei. „Deși aveam nevoie de 120de milioane, am primit doar această sumă și ni s-a spus să nedescurcăm. Așa că am început să reorganizez în așa fel încâtpacientul să aibă cât mai puțin de suferit și cu toate acestea, înmomentul de față, Spitalul Județean Constanța poate oferi doarservicii de urgență. Astfel, suntem nevoiți să punem pacientul pe olistă de așteptare”, precizează Dănuț Căpățână.

CNAS acuză managerii de spitale că nu știu să distribuiebanii

Pe de altă parte, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări deSănătate ne-au declarat că spitalele au primit banii pentru acumpăra tot ce trebuie, în așa fel încât actul medical să nu punăviața pacientului în pericol. „Din câte știu, plățile către spitales-au făcut, banii s-au dat. Dacă o astfel de situație există,atunci înseamnă că este problema spitalului, a managerului, cumgestionează banii primiți”, a declarat pentru Gândul NicoletaȘtefănescu, de la Biroul Relații cu Mass-Media al CNAS.

Inchide