Școlile românești au devenit unele dintre cele mai periculoaselocuri pentru copii, în care agresivitatea verbală, fizică șiemoțională sunt la cote alarmante. Al-tercațiile, bătăile șiclimatul general din unitățile de învățământ fac ca mareamajoritate a elevilor să meargă cu teamă la ore.
Statisticile vorbesc de la sine. Cel mai recent studiu alOrganizației Mondiale a Sănătății situează școlile din România pelocul doi în lume , într-un clasament ce cuprinde 37 de țări, înceea ce privește percepția violenței. 70% dintre elevii români spuncă le e teamă de comportamentul agresiv al colegilor, procentîntrecut doar de cel înregistrat în cazul Ungariei, unde 75% dintreelevi au o asemenea percepție. Pe locul trei se situează Filipine,în timp ce, la polul opus, cu cele mai sigure medii de învățarefigurează Olanda, Danemarca și Singapore.
Datele prelucrate de autoritățile române sunt cel puțin la felde alarmante. Conform unui sondaj de opinie realizat, anul trecut,de Poliția Capitalei, 54% din-tre elevi consideră că violența înșcoli e o problemă permanentă, iar 44% că e una care aparesporadic. Doar 17% dintre ei au încercat să intervină în ca-zulunei violențe, iar 20% susțin că au fost victimele unui act deviolență în școa-lă. Relevantă e și percepția elevilor cum căviolențele se produc mai ales în zone periferice și „de mijloc”. Dealtfel, cele mai multe acte de violență în școli se înregistreazăîn Capitală. Pe parcursul anului școlar 2009-2010, în București aufost raportate oficial 55 de astfel de cazuri, în condițiile încare un studiu al Institutului Național de Criminologie relevăfaptul că majoritatea minorilor care au ajuns în instanță erauelevi la data comiterii de infracțiuni (60,34%). 84,3% dintreaceștia erau de etnie română, 10,69% fiind romi.
Din totalul celor 423 de elevi inculpați, 13,26% aveau relațiinormale în mediul școlar, iar 47,64% re-lații conflictuale cucolegii și profesorii, dificultăți de comunicare și integrare încolectivitate.
Cauzele violenței: atitudinea părinților și „modelulpedagogic rudimentar”
În ce anume constau actele de violență ne lămurește studiulrealizat, anul trecut, de Centrul de Resurse și AsistențăEducațională din București. Cea mai frecventă e cea verbală, urmatăde violența fizică și de agresivitatea emo-țională, ce se traduceprin marginalizare, umilire și etichetare. Cum văd, însă, eleviipedepsele pentru actele de violență? 55% sunt de acord cu scădereanotei la purtare pentru cei care amenință cu forța, iar 40%, cuaceeași pedeapsă pentru absenteism școlar.
De asemenea, 47% cred că exmatri-cularea este soluția pentru ceicare agresează profesorii, iar 15% pentru cei care lovesc alțielevi. Organizația „Salvați Copiii” a identificat și cauzeleviolenței din mediul școlar, stabilind că acestea pot fi familiale(atitudini violente ale părinților unul față de celălalt sau fațăde copii, limbaj agresiv, aplicarea pedepselor corporale), sociale(modelele culturale diseminate în spațiul public: expunereacopiilor la violența stradală, mediatică, culturală în sens larg)sau interne (modelul pedagogic rudimentar, bazat pe coerciție șipedeapsă).