Școlile din România – locul doi în lume în privința violenței. Șapte din zece elevi se tem de colegii lor

Redactor:
Raul Florea
Școlile din România – locul doi în lume în privința violenței.  Șapte din zece elevi se tem de colegii lor
Școlile românești au devenit unele dintre cele mai periculoase locuri pentru copii, în care agresivitatea verbală, fizică și emoțională sunt la cote alarmante.

Școlile românești au devenit unele dintre cele mai periculoaselocuri pentru copii, în care agresivitatea verbală, fizică șiemoțională sunt la cote alarmante. Al-tercațiile, bătăile șiclimatul general din unitățile de învățământ fac ca mareamajoritate a elevilor să meargă cu teamă la ore.

Statisticile vorbesc de la sine. Cel mai recent studiu alOrganizației Mondiale a Sănătății situează școlile din România pelocul doi în lume , într-un clasament ce cuprinde 37 de țări, înceea ce privește percepția violenței. 70% dintre elevii români spuncă le e teamă de comportamentul agresiv al colegilor, procentîntrecut doar de cel înregistrat în cazul Ungariei, unde 75% dintreelevi au o asemenea percepție. Pe locul trei se situează Filipine,în timp ce, la polul opus, cu cele mai sigure medii de învățarefigurează Olanda, Danemarca și Singapore.

Datele prelucrate de autoritățile române sunt cel puțin la felde alarmante. Conform unui sondaj de opinie realizat, anul trecut,de Poliția Capitalei, 54% din-tre elevi consideră că violența înșcoli e o problemă permanentă, iar 44% că e una care aparesporadic. Doar 17% dintre ei au încercat să intervină în ca-zulunei violențe, iar 20% susțin că au fost victimele unui act deviolență în școa-lă. Relevantă e și percepția elevilor cum căviolențele se produc mai ales în zone periferice și „de mijloc”. Dealtfel, cele mai multe acte de violență în școli se înregistreazăîn Capitală. Pe parcursul anului școlar 2009-2010, în București aufost raportate oficial 55 de astfel de cazuri, în condițiile încare un studiu al Institutului Național de Criminologie relevăfaptul că majoritatea minorilor care au ajuns în instanță erauelevi la data comiterii de infracțiuni (60,34%). 84,3% dintreaceștia erau de etnie română, 10,69% fiind romi.

Din totalul celor 423 de elevi inculpați, 13,26% aveau relațiinormale în mediul școlar, iar 47,64% re-lații conflictuale cucolegii și profesorii, dificultăți de comunicare și integrare încolectivitate.

Cauzele violenței: atitudinea părinților și „modelulpedagogic rudimentar”

În ce anume constau actele de violență ne lămurește studiulrealizat, anul trecut, de Centrul de Resurse și AsistențăEducațională din București. Cea mai frecventă e cea verbală, urmatăde violența fizică și de agresivitatea emo-țională, ce se traduceprin marginalizare, umilire și etichetare. Cum văd, însă, eleviipedepsele pentru actele de violență? 55% sunt de acord cu scădereanotei la purtare pentru cei care amenință cu forța, iar 40%, cuaceeași pedeapsă pentru absenteism școlar.

De asemenea, 47% cred că exmatri-cularea este soluția pentru ceicare agresează profesorii, iar 15% pentru cei care lovesc alțielevi. Organizația „Salvați Copiii” a identificat și cauzeleviolenței din mediul școlar, stabilind că acestea pot fi familiale(atitudini violente ale părinților unul față de celălalt sau fațăde copii, limbaj agresiv, aplicarea pedepselor corporale), sociale(modelele culturale diseminate în spațiul public: expunereacopiilor la violența stradală, mediatică, culturală în sens larg)sau interne (modelul pedagogic rudimentar, bazat pe coerciție șipedeapsă).

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide