• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

SCRISOAREA DE INTENȚIE cu FMI. Guvernul a promis că elimină subvențiile la încălzire până la sfârșitul lui august. PLUS: mii de posturi desființate la CFR, energie, Poștă

SCRISOAREA DE INTENȚIE cu FMI. Guvernul a promis că elimină subvențiile la încălzire până la sfârșitul lui august. PLUS: mii de posturi desființate la CFR, energie, Poștă
Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) că va elimina subvențiile la energia termică cel târziu până la sfârșitul lunii august, alocațiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenție convenită cu FMI

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul MonetarInternațional (FMI) că va elimina subvențiile la energia termicăcel târziu până la sfârșitul lunii august, alocațiile pentruîncălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoaneledefavorizate, relevă scrisoarea de intenție convenită cu FMI

„Până la sfârșitul lunii august, vom îmbunătăți legislațiaastfel încât alocațiile de încălzire să fie orientate cătrepersoanele vulnerabile ale societății, generând economiisemnificative la buget”, se arată în documentul obținut deMEDIAFAX.

Agenția MEDIAFAX a anunțat, marți, că Guvernul s-a angajat înultimele discuții cu Fondul Monetar Internațional să eliminesubvenția la energia termică în perioada imediată astfel că facturapopulației pentru încălzire și apă caldă ar putea crește cu până la60% până la finele anului, în funcție de capacitatea primarilor dea acoperi diferența din surse proprii

Subvenția pentru producerea energiei termice este acordată înprezent atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetelelocale.

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat atunciagenției MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenția acordată de lanivel central până la finele anului, dar va menține la acelașinivel sau chiar va crește ajutoarele pentru încălzire acordatepersoanelor defavorizate.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a precizat,miercuri seara, că problema subvenției la încălzire a fostdiscutată în ședința Guvernului, stabilindu-se ca ministereleFinanțelor, Administrației și Muncii să prezinte, în următoarelesăptămâni, variante de lucru privind subvențiile la energiatermică, având în vedere că principiul subvenționării nu va mai fiaplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45%din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energietermică, iar prețul de facturare la populație diferă mult de la olocalitate la alta, în funcție de prețul de referință stabilit decătre consiliul local și subvenția acordată de fiecareprimărie.

7.000 de posturi desființare la CFR, companiile deenergie și Poșta Română

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional(FMI) că va desființa în vara acestui an peste 7.000 de posturi dinsocietățile feroviare, companiile energetice și Poșta Română și căva reduce costurile de funcționare ale acestora prin renegociereacontractelor aflate în derulare

Posturile vor fi desființate până la sfârșitul luniloriunie-septembrie, mizându-se în același timp și pe „plecărivoluntare” din companiile de stat, relevă scrisoarea de intențieconvenită de Guvern cu FMI, obținută de MEDIAFAX.

Lista defalcată a companiilor care vor fi obligate să reducănumărul de posturi și termenul maxim până la care trebuie efectuatăaceastă operațiune a fost inclusă în memorandumul tehnic alscrisorii de intenție.

Pe listă au fost introduse Compania Națională de Autostrăzi șiDrumuri Naționale (unde vor fi desființate cel puțin 600 posturipână la jumătatea lunii iulie), CFR Marfă (3.000 posturi până lasfârșitul lunii iunie simultan cu reducerea la jumătate a număruluide centre regionale, de la 8 la 4 unități), CFR Călători (cel puțin1.000 posturi până la sfârșitul lunii iunie), CFR (minimum 1.500posturi până la sfârșitul lunii iunie), Intervenții Feroviare (celpuțin 30 posturi până la sfârșitul lunii august), Electrificare CFR(cel puțin 250 posturi până la sfârșitul lunii august),Telecomunicații CFR (cel puțin 100 posturi până la sfârșitul luniiaugust), Poșta Română (cel puțin 70 posturi administrativedesființate și reducerea numărului de oficii poștale cu mai mult de900 unități până la sfârșitul lunii iulie), Termoelectrica (celpuțin 300 posturi până la sfârșitul lunii iunie) și complexulenergetic Turceni (200 posturi până la sfârșitul luniiseptembrie).

Costurile de funcționare ale companiilor vor fi reduse în acelașitimp prin renegocierea sau terminarea contractelor considerate”neperformante” (la CNADNR și Tarom), dar și prin „reduceri depersonal voluntare” (Tarom).

Thomas Dinca, [email protected]

Inchide