SCRISOAREA LUI PONTA către președinții ICCJ și CSM. Ce le cere premierul

SCRISOAREA LUI PONTA către președinții ICCJ și CSM. Ce le cere premierul
Publicat: 08/08/2012, 18:09
Actualizat: 15/08/2012, 18:55

Premierul Victor Ponta a transmis președinților ICCJ și CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detașată la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru, durata detașării fiind apreciată la un an, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.Scrisorile au fost transmise în cursul zilei de miercuri.

„După cum știți, Ministerul Justiției nu are în prezent un ministru numit. Prin revocarea din funcția de ministru al justiției a domnului Titus Corlățean, asigur interimatul acestui minister. Am considerat că titular al Ministerului Justiției ar putea fi desemnată doamna judecător Mona-Maria Pivniceru, în prezent judecător la Secția civilă și de proprietate intelectuală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În confonnitate cu prevederile articolului 58 alin. (1) din Legea 30312004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, astfel cum a fost modificată prin OU 50/2006, vă solicităm sprijinul în vederea detășarii doamnei judecător la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru. Durata detașării o apreciem ca fiind de un an”, au citat sursele din scrisoarea transmisă de către premier președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Doina Stanciu.

Ponta asigură că Mona Pivniceru nu se va afla în stare de incompatibilitate, având în vedere că prevederile articolului 9 din Legea 303/2004 interzic judecătorilor să facă parte din partide ori formațiuni politice, să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic, iar Legea 161/2003 stabilește că regimul incompatibilităților ce poate interveni în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice este identic pentru ministru, secretar de stat și subsecretar de stat.

„Având în vedere că, până în prezent, s-a considerat că ocuparea funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat în cadrul Ministerului Justiției de către judecători nu reprezintă o incompatibilitate și nici nu încalcă prevederile articolului 9 din Legea 303/2004, vă rugăm să vă dați acordul și să dispuneți înaintarea acestei solicitări către secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care să dispună detașarea doamnei judecător la Ministerul Justiției, în vederea ocupării funcției de ministru al Justiției. Precizăm că doamna judecător va avea în cadrul Guvernului calitatea de ministru independent”, spune premierul Ponta în scrisoare.

Șeful Guvernului adaugă că Mona Pivniceru și-a exprimat acordul privind numirea în funcția de ministru al Justiției și își exprimă speranța că cererea sa va fi soluționată cu celeritate.

Aceleași puncte de vedere sunt prezentate și în scrisoarea transmisă președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, cu rugămintea de a dispune detașarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiției în vederea ocupării funcției de ministru, pe o perioadă de un an.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – și-a dat demisia, miercuri, din funcția de membru ales al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi în funcția de ministru al Justiției.

Plenul CSM urmează să ia în discuție demisia lui Pivniceru în ședința stabilită deja pentru data de 20 august.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde ar putea fi detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

Mona Pivniceru a declarat, miercuri, la intrarea în sediul CSM, că activitatea Guvernului este exclusiv administrativă, precizând că puterea judecătorească și cea executivă sunt separate constituțional.

„Constituțional sunt separate, dar ca efect al detașării și ca efect al independenței calității mele de ministru, nu se pot intruziona unele în altele”, a spus Mona Pivniceru.

Întrebată dacă CSM s-ar putera reuni mai devreme de 20 august, data ședinței Plenului, Mona Pivniceru a răspuns că orice este posibil, arătând totodată că demisia este un act unilateral.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins în ședința de luni, cu unanimitate de voturi, detașarea în funcția de ministru a Monei Pivniceru – propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiției.

„În ședința din data de 6 august 2012, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea privind detașarea la Ministerul Justiției, pe o perioadă de 6 luni, în vederea numirii în funcția de ministru al Justiției, a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM”, informează Biroul de presă al Consiliului.

Sursa citată arată că, în conformitate cu prevederile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi, Secția pentru judecători a hotărât că este inadmisibilă detașarea unui membru ales al CSM în orice funcții, inclusiv în cele de demnitate publică numite și, în consecință, a respins cererea de detașare la Ministerul Justiției a Monei Pivniceru.

Potrivit articolului 51, din Legea 317/2004 privind CSM, „(4) calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcție”.

Luni, premierul Victor Ponta a anunțat că Mona Pivniceru, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins detașarea în funcția de ministru al Justiției, i-a transmis că va demisiona din funcția de membru al CSM, procedurile urmând să fie încheiate în câteva zile.

„Am discutat cu ea și mi-a spus că este dispusă să demisioneze din funcția de membru al CSM, că a luat deja această decizie și că în zilele următoare va face demersurile necesare. Amânarea depunerii jurământului de ministru este doar de câteva zile”, a spus Ponta la Antena 3.

Conducerea PNL a aprobat luni ca Mona Pivniceru să fie susținută pentru portofoliul Justiției în calitate de independent.

Președintele interimar, Crin Antonescu, l-a desemnat marți pe premierul Victor Ponta ca ministru interimar al Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația