Scurt curs de istorie pentru Traian Băsescu. Cum l-a „trădat” președintele pe Rege – în raportul Tismăneanu, Băsescu spunea că abdicarea „este unul din marile abuzuri ale comunismului”

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Redactor:
Cristian Andrei
Scurt curs de istorie pentru Traian Băsescu. Cum l-a „trădat” președintele pe Rege – în raportul Tismăneanu, Băsescu spunea că abdicarea „este unul din marile abuzuri ale comunismului”
În urmă cu cinci ani, președintele Traian Băsescu era de o cu totul altă părere. În Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste, asumat de președinte în 2006, abdicarea din 1947 a Regelui este descrisă ca fiind "unul din marile abuzuri ale comunismului în România".

Declarațiile președintelui României privind abdicarea RegeluiMihai, care ar fi „un act de trădare”, precum și ecuația de putereîntre Rege și mareșalul Ion Antonescu – „doar un prim-ministru”, înperioada în care în România s-au comis crime împotriva evreilor, seaflă în totală contradicție cu Raportul privind dictatura comunistădin România, pe care Traian Băsescu și l-a asumat în fațaParlamentului. Mai mult, istoricii contactați degândul spun că fapteledin acea perioadă au stat exact invers.

Casa Regală a anunțat că nu comentează în niciun fel afirmațiilepreședintelui Traian Băsescu și nici nu intenționează să ofacă.

„Abdicarea Regelui a fost un act de trădare al interesuluinațional al României. Un act de trădare din partea Regelui. Ăsta epunctul meu de vedere”, a declarat șeful statului, miercuri seara,la B1 TV. Președintele a încercat să acrediteze ideea că RegeleMihai ar trebui tras la răspundere și pentru Holocaust. „Pentrumajoritatea dintre noi, Antonescu rămâne responsabil de Holocaustîmpotriva evreilor și țiganilor. Nimeni nu spune că România avea unșef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru căunul a fost slugă la ruși îl iertăm de toate păcatele?”, și-aprezentat propria teorie președintele Băsescu.

În urmă cu cinci ani, președintele Traian Băsescu era de o cutotul altă părere. În Raportul Comisiei Prezidențiale pentruanaliza dictaturii comuniste, asumat de președinte în 2006,abdicarea din 1947 a Regelui este descrisă ca fiind „unuldin marile abuzuri ale comunismului în România”. IstoriciiComisiei care a elaborat Raportul, coordonată de istoricul VladimirTismăneanu, au scris atunci că „la Ialta, România fusese abandonatăcu cinism în ghearele sovieticilor. Cele mai dramatice evenimenteale anului 1947 au fost începerea proceselor politice împotrivaopoziției, culminând cu judecarea și aruncarea în temniță a celormai populari oameni politici români, Iuliu Maniu și Ion Mihalache,liderii PNȚ, precum și abdicarea impusă Regelui. Totul era pregătitpentru ca, începând cu anul 1948, România să devină o „republicăpopulară”, în realitate – un satelit al Moscovei”.

Abdicarea Regelui este descrisă în Raport ca fiind una „forțată”și drept unul din marile abuzuri ale comunismului în România. Esteprecizat și aportul Moscovei care „l-a obligat pe tânărul regeMihai I să accepte transferul de putere către un guvern care, dintoate punctele de vedere, întruchipa dictatura comunistă înascensiune”. Istoricii au demonstrat că puterea Regelui era una”formală” și că se pregătea instalarea regimului comunist. „Maimult, aceste campanii de arestări ( n.r. – ale conducerii PNȚ) aupregătit terenul îndepărtării ultimei instituții ce mai legaRomânia de democrație, monarhia”, mai scrie în documentul elaboratde istorici la Palatul Cotroceni și asumat în fața Parlamentului decătre președinte.

În fața Parlamentului, Traian Băsescu a citit în decembrie 2006acest document și a afirmat că principalele acțiuni criminale aledictaturii comuniste au fost „distrugerea partidelor politice și acontinuității constituționale a statului român prin abdicareaforțată a Regelui Mihai”.

„Nici măcar cele mairadicale comunități evreiești nu i-au reproșat cevaRegelui”

Președintele GDS, Radu Filipescu, a declarat pentru gândul căexistă o „mică contradicție” între Raportul asumat de președinte în2006 și declarațiile de acum. „Nu știu pe ce studii istorice s-abazat președintele Băsescu”, a precizat fostul membru al ComisieiPrezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.Acesta a pledat pentru un respect mai mare față de conducători:”Poate îi criticăm prea ușor și situațiile în care sunt puși să iadecizii sunt mult mai complexe și de multe ori nu depind numai deei. Aș fi mai prudent în a-l critica pe Regele Mihai și rolul luiAntonescu poate fi nuanțat”.

Filipescu crede că președintele face un „joc politic” prinaceste acuze aduse Casei Regale. „Cred că există și în prezentanumite afinități sau antipatii. La noi, jocul politic are maipuține reguli, este și un joc al prezentului nu numai un joc altrecutului”, a subliniat Filipescu.

„Declarațiile președintelui Băsescu sunt absolut incorecte. Dinanimal politic, domnul Băsescu s-a transformat în bestie politică”,a declarat pentru gândul istoricul MariusOprea, fost membru al Comisiei prezidențiale pentru AnalizaDictaturii Comuniste din România. Istoricul a explicat că RegeluiMihai „i s-a forțat mâna într-un mod teribil: a fost amenințat căpersoana sa nu va mai fi în siguranță dacă nu semnează abdicarea,dar și că sute de studenți care fuseseră arestați pentru omanifestație de susținere a monarhiei vor fi uciși”.

În legătură cu declarația președintelui că mareșalul IonAntonescu era doar premier, iar Regele era de fapt șeful statuluiîn perioada în care s-au petrecut crimele împotriva evreilor șiromilor, Marius Oprea a explicat că nici în acest caz președintelenu are dreptate: „Regele era izolat în acel moment, totul eracondus de Antonescu. Niciodată nu i s-a reproșat așa ceva RegeluiMihai. Niciodată nu a existat o luare de poziție a comunitățiievreiești din România sau din lume, nici măcar din partea celor mairadicale dintre ele, care să pună persoana Regelui Mihai înlegătură cu acțiunile antisemite de atunci”.

Istoricul Marius Oprea, membru PNL, consideră că gestulpreședintelui Băsescu este „o retorică de tipnaționalisto-comunistoid, de genul celei din anii 80, când începusespălarea mareșalului Antonescu și se miza pe carteanaționalismului. Probabil că așa a învățat dumnealui la cursurilede ideologie politică”.

Istoricii cu funcțiioficiale se abțin de la comentarii

Directorul Arhivelor Naționale, Dorin Dobrincu, a fost mairezervat în declarații. „Nu pot decât să fiu consecvent cu ceea cescrie în Raportul Comisiei Prezidențiale. Nu l-am văzut pepreședinte aseară, dar repet, nu pot fi decât consecvent cu pozițiape care am avut-o la elaborarea Raportului”, a precizat pentrugândul Dorin Dobrincu,care a făcut parte din echipa de experți a Comisiei de analizăasupra dictaturii comuniste.

Și președintele CNSAS, Dragoș Petrescu, membru în Comisiaprezidențială, a evitat să discute pe marginea acestui subiect: „Nuam văzut declarațiile președintelui, vă rog să vă adresați în scrisBiroului de presă”.

Vicepreședintele PDL, Theodor Paleologu, a avut o reacțiesuccintă la întrebarea cum comentează afirmațiile președinteluiTraian Băsescu: „Trăiască Regele!”, a spus el pentru Mediafax.

Istoricul Zoe Petre, fostă consilieră prezidențială în mandatullui Emil Constantinescu, a declarat pentru Mediafax că elogiulmareșalului Ion Antonescu este interzis prin lege și că afirmațiileșefului statului reprezintă „urme ale educației din Armată”: „Defapt, sunt repetări ale unor teze legionare și antonesciene.Elogiul lui Antonescu, din câte știu eu, e prohibit prin lege înRomânia”, a precizat Zoe Petre.

Contactat telefonic de gândul, istoriculVladimir Tismăneanu, fostul președinte al Comisiei Prezidențialepentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a declarat că nucomentează afirmațiile președintelui.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide