• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Se poate muri de inimă rea? CUM SUPORTĂ FEMEILE ȘI CUM SUPORTĂ BĂRBAȚII O DESPĂRȚIRE

Helen Fisher, o cercetătoare care a studiat mai bine de 30 de ani "chimia dragostei", susține că respingerea de către partener și privarea de afecțiune declanșează modificări în corpul și creierul nostru.

Acestea sunt numai câteva întrebărila care psihologii și antropologii au încercat să găsească unrăspuns. Helen Fisher, o cercetătoare care a studiat mai bine de 30de ani „chimia dragostei ,susține că respingerea de către partener și privarea de afecțiunedeclanșează modificări în creierul nostru.

Se poate muri de inimărea

Studiile ei arată că atunci cândsuntem părăsiți, durerea fizică se corelează cu cea emoțională,relatează Huffington Post. Tocmai de aceea, o despărțire poate luaproporții dramatice. Expresia „a muri de inimă rea” nu e doar ofigură de stil. În urma unei separări, oamenii sunt predispuși laatacuri de cord și accidente vasculare, cauzate de stările lordepresive.

Ce se întâmplă cu opersoană atunci când e părăsită

  • După scanarea creierului unor„persoane respinse”, s-a constatat că organismul lorsecretă dopamină și cortizol (n.r. hormonul stresului) înexces, explică Fisher, cercetătoare la Universitatea Rutgers dinNew Jersey. După o despărțire, oamenii încă manifestă trăiriintense față de foștii parteneri și nu pot accepta că au fostpărăsiți pentru totdeauna. De aceea, „părăsiții” apelează ladiverse metode pentru a restabili legătura cu „el” sau „ea”. Demulte ori, strategiile sunt de-a dreptul umilitoare și degenereazăîn hărțuire: de la trimiterea mai multor scrisori până lastrecurarea în casa fostului sau a fostei pentru a-l/ a o implorasă se răzgândească. La început, majoritatea trec prin multetransformări fizice care nu le fac bine: fumează în exces,sar peste mese, își găsesc refugiul în mâncare.

PSIHOLOGII: După despărțirefemeile devin mai frumoase

Psihologul Gabriela Niță a explicat pentrugândulce se întâmplă cu cineva după ce este abandonat de partenerul deviață. Experta susține că femeile reacționează diferit față debărbați. Cert e că „ambii se confruntă cu aceeași depresieca în cazul unui deces, fiind vorba de moartea uneirelații. Acceptarea faptului că am fost părăsiți nu espontană, ci se petrece în timp, prin terapie sau autoterapie.Dacă n-ar exista mecanismele de protecția eului, ne-amsinucide toți”, afirmă psihologul. După o separare,fiecare descoperă o serie de inadverențe întree ceea ce-și imaginadespre relația în care era implicat și ceea ce reprezenta aceastade fapt.

  • Femeile ies mai ușordintr-o relație decât bărbații, care sunt mult maiorgolioși, mai posesivi și mai agresivi prin natura lor.Depresia e însă o reacție de ordin personal, unii sunt mai afectațidecât alții „, afirmă Gabriela Niță. Terapia în cazul uneidespărțiri: femeile depășesc momentul prin schimbări deimagine și cu ajutorul prietenelor. Cu o coafură nouă și câtevakilograme în minus, acestea devin adeptele unei vieți sociale multmai active. Ele se îngrijesc și arată mult mai bine după ce au fostpărăsite și, în mod conștient sau nu, reprezentantele sexuluifrumos se pregătesc pentru o nouă relație. „E parte a unuiritual de împerechere”, ne lămurește specialista.
  • La polul opus, bărbații au nevoiede efort fizic pentru a înlătura frustrările. Aceștia se apucă desport sau se supun unor antrenamente mult mai istovitoare caînainte. Cei mai mulți își îneacă amarul în muncă.

Cum reacționează lumea la „Adio”

  • „Am plâns în fiecare zi, timp dedouă luni. Încă mai plâng și acum, deși au trecut doi ani deatunci. La început, am început să dau târcoale casei lor și să măascund în tufișuri pentru a nu-mi scăpa nimic din ceea ce sepetrecea acolo. Nu mai puteam merge nici măcar la muncă, am fostcopleșită de toate aceste schimbări ivite pe neașteptate. Mergeamla sală și alergam pe bandă cât puteam de repede plângând. Slăbisem14 kilograme într-un timp record, apoi am pus la loc cincikilograme, fără a mai lua în calcul nervozitatea, convulsiile sauhipertensiunea. Eram atât de tristă, încât e greu să redau încuvinte starea respectivă. Era bărbatul cu care fusesem împreună decând aveam 23 de ani și cu care îmi petrecusem mai mult de jumătatedin întreaga mea viață”, a declarat pentru Huffington Post o femeiede șaizeci și doi de ani, pe care soțul a părăsit-o după treizeciși trei ani de căsătorie.
  • Gabriela, o studentă în vârstă de23 de ani, își amintește cum a reacționat ea după o despărțire. „Laînceput, m-am iluzionat că despărțirea era cel mai bun lucru caremi s-ar fi putut întâmpla. Eram liberă să ies cu fetele, să fac cevreau, fără a da explicații. Nu mai eram îngrijorată de faptul cănu aș avea bateria la telefon încărcată. Apoi am început să-i simtlipsa. Cred că după vreo trei luni. Am reluat legăturile cuprietenii comuni doar pentru a fi conectată la ceea ce i seîntâmplă. Obsesia asta m-a ținut un an, după care m-am înscris la oaltă facultate în paralel și mi-am ocupat timpul cu studiul”,povestește tânăra pentru gândul.
  • „Lumea-i plină de femei. Care-iproblema că te lasă? Viitoarea cu siguranță va fi mai OK. Eu nu măcramponez de copilării din astea pentru că nu depind emoțional denimeni. Se duce? E liberă să o facă!”, spune cu dezinvolturăCostin, în vârstă de 25 de ani.
  • „Sunt independentă, sunt o femeiecu picioarele pe pământ. Tot ceea ce contează acum e realizareaprofesională, nu viața personală. După 30 de ani, cu un job foartebun și o gândire matură, poți începe selecția. Eu nu am fostpărăsită vreodată, eu sunt cea care spune la un moment dat, cândrelația se consumă«Bye, bye, baby». Unii mă caută, mă imploră să-iiert, deși nu știu pentru ce. Par pierduți în spațiu și tocmai astamă face să nu mai dau nici două cepe degerate pe ei. Alții înțelegdin prima, sunt indiferenți, e mai bine așa.”, se declarăîncrezătoare Claudia, o studentă din București.
  • Pe de altă parte, în cazul luiIoan, în vârstă de 27 de ani, despărțirea a lăsat urme adânci.”Sufăr foarte mult, îmi este greu să depășesc momentul, orice așface mă gândesc numai a ea. Ne-am despărțit de un an. De atunci îmipun întrebari de genul: «De ce m-a părăsit? De ce mi se întâmplămie?» E iubirea mea, voi lupta să o recâștig”.

De la iubire la ură nu-i decât un singurpas”, cel puțin așa afirmă oamenii de știință care austudiat cu atenție procesele implicate în tot acest amestec detrăiri care survin după o despărțire. Dragostea și ura suntconectate în creier. Scanarea creierelor persoanelorcărora li s-au arătat fotografiile unor oameni pe care îi urau aindicat o intensă activitate cerebrală într-o zonă a creieruluicunoscută drept responsabilă și cu sentimentele de dragoste, audeclarat Semir Zeki și John Paul Romaya de la University CollegeLondon. „Asta dovedește legătura strânsă care există întredragoste și ură în viața reală”, au spus cercetătoriibritanici. De aceea, după ce o persoană e părăsită, ea poatemanifesta față de fostul partener sentimente dnegative. Mai multdecât atât, se pare că la nivel cerebral sunt folosite aceleașiregiuni pentru a procesa durerea fizică și pe cea emoțională. Prinurmare, a fi respins de cineva nu este supărător doar la nivelcerebral, ci poate strica echilibrul interior al organismului.

Citește și..
Inchide