Sebastian Lăzăroiu: O revoluție sexuală este de așteptat la jumătatea acestui secol în România. „Miresele l-au dat jos pe Ceaușescu, bărbații frustrați – pe Mubarak”

Sebastian Lăzăroiu: O revoluție sexuală este de așteptat la jumătatea acestui secol în România. „Miresele l-au dat jos pe Ceaușescu, bărbații frustrați - pe Mubarak
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 18:43

Recomandat recent de Traian Băsescu drept „sociolog”,consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a revenit laprofesiunea sa de bază cu un studiu despre demografia din România,intitulat „Demografia iubirii: revoluție sau război”. Printreconcluziile sale: peste opt ani, vor fi mai mulți bărbați la vârstacăsătoriei decât femei, există riscul ca agresivitatea să creascăpe fondul frustărilor sexuale, soluția fiind legalizarea”obligatorie” a prostituției. „În anul 2019, în România vor fi maimulți bărbați la vârsta căsătoriei decât partenere disponibile. Unmilion de tineri își vor căuta perechea, iar aproximativ 160.000 debărbați vor rămâne necăsătoriți. În asemenea perioade dedezechilibru, cercetătorii arată că există riscul de avea revoluții(chiar de catifea) sau creșteri ale agresivității (războaie). Dacăîn 1989 aveam două partenere la un bărbat și s-a ajuns la orevoluție politică, în 2019 vom avea 1,3 parteneri la fiecareparteneră, iar efectele nu sunt încă foarte ușor de anticipat”,afirmă Lăzăroiu, în studiul publicat de Q Magazine.

„Prea multe mirese l-au dat jos pe Ceaușescu”(subtitlurile date în citat îi aparțin lui Lăzăroiu -n.red.)

Consilierul prezidențial afirmă că politica demografică”agresivă” a lui Nicolae Ceaușescu, de la sfârșitul anilor ’60 acontribuit semnificativ la căderea dictatorului: „Practic, lasfârșitul anilor ’80 erau aproximativ 800.000 de tineri (cu vârsteîntre 21 și 23 de ani) care își căutau perechea. Dintre aceștia, unsfert de milion erau fete, pentru ele existând riscul să rămânăsingure. (…) Fenomenul nu a fost probabil diferit de cel petrecutîn Statele Unite în anii ’60. Se creaseră premisele unei revoluțiisexuale, având în vedere că pentru patru cohorte de vârstă era unraport de două fete la un băiat. (…) În asemenea perioade, dincauza lipsei partenerilor, fetele lasă garda jos mai repede, iarbăieții încearcă să profite cât mai mult de acest trend libertin.Numai că, în 1989, frustrarea era de ambele părți. Fetele nu îșigăseau parteneri, iar băieții nu puteau profita de numărul mare depotențiale partenere din cauza regimului extrem de restrictiv. Unasemenea potențial de frustrare a contribuit, cu siguranță, larevoltele de la sfârșitul lunii decembrie. Mai ales că Revoluțiadin 1989 a fost una, în primul rând, a tinerilor ieșiți în stradă.Așadar, împiedicarea unei revoluții sexuale a dus la o revoluțiepolitică”. Lăzăroiu precizează că nu doar acest factor a condus lacăderea lui Ceaușescu: „Nu vreau să spun că doar acest fenomen alaglomerației de mirese a produs răsturnarea regimului din 1989, darsigur a fost un factor favorizant. Pe lângă frustrările alimentareși cele privind libertatea de exprimare, s-au adăugat frustrărileunei revoluții sexuale neîmplinite”.

„La Cairo erau prea mulți bărbațifrustrați”

În opinia sociologului de la Cotroceni, o situație similară s-apetrecut și la Cairo, unde revoluția l-a măturat pe Hosni Mubarak:”Multe dintre țările arabe în care au izbucnit revoltele de stradădin ultima perioadă s-au confruntat cu fenomenul aglomerației demirese. Tineri întrebați pe străzile din Cairo de ce au ieșit înstradă invocau repetat ca motiv imposibilitatea de a-și întemeia ofamilie din cauza sărăciei. (…) Din cauza polarizării sociale și aregulilor specifice societăților tradiționaliste (legate de zestreși statut social la căsătorie), tinerii bărbați din Egipt s-auconfruntat cu oportunități maritale mai mari (pentru că erau maimulte potențiale partenere), în condițiile unor constrângerimateriale serioase, ceea ce nu poate duce decât la frustrare și,implicit, la protest”.

Agresivitatea bărbaților singuri: violuri, crime șigăști de cartier

Plecând de la statistici privind natalitatea lui SUA, China șiIndia, ultimele două state confruntându-se cu un excedent depopulație masculină matură, Lăzăroiu spune că, în România, dincauza surplusului de bărbați previzibil în 2019 există pericolulcreșterii agresivității: „Cercetătorii arată că, în asemeneaperioade în care apare o aglomerație de miri, este foarte probabilăo creștere a violenței sexuale. Ceea ce poate să însemne o creșterea numărului de violuri, de cazuri de violență domestică inițiată debărbați sau chiar crime care au la bază motivații și impulsurisexuale. Deși nu este o condiție esențială pentru creștereaagresivității și a violenței, numărul mare de bărbați fărăpartenere este, fără îndoială, un factor favorizant pentruinstabilitate socială, pentru formarea găștilor de cartier șicreșterea crimelor cu violență.

„Legalizarea prostituției – obligatorie”

Lăzăroiu afirmă că, în mod normal, nu există metodeguvernamentale pentru a corecta deficitele pe piața matrimonială, osoluție pentru bărbații singuri din România ar fi să-și caute soțiiîn afara țării, în societăți cu excedent de populație feminină, darnu este o variantă la îndemână. „În orice caz, în asemenea perioadene putem aștepta la o înflorire a industriilor sexuale, în speciala prostituției. De altfel, statul trebuie să ia în calcullegalizarea prostituției pentru a rezolva măcar o parte dinproblemă. Chiar dacă mulți dintre acești bărbați nu își vor găsi opereche stabilă, va trebui ca ei să își satisfacă pulsiunilesexuale. În condițiile în care numărul de prostituate este mic, iarfenomenul clandestin, vor crește agresivitatea și violența sexuală,dar și conflictele între bărbați generate de o parteneră”.

„Bărbații mai puțin dotați sunt de două orifrustrați”

Sebastian Lăzăroiu crede că un alt potențial pericol vine dinpartea bărbaților „fără resurse”, care vor avea greutăți mai mariîn a-și găsi o parteneră: „Chiar și atunci când perechile maritalese vor fi format, este de așteptat ca bărbații cu resurse mai mari(mai bogați, mai educați, mai frumoși) să se căsătorească mairepede, iar cei cu resurse limitate să fie și cei care rămânsinguri. Atunci, potențialul de frustrare va fi cu atât mai mare lacei care rămân «pe dinafară», cu cât el este accentuat de lipsaresurselor materiale. Ne așteptăm să avem mai multe «spițe sterpe»(bărbați care nu își găsesc partenere de viață, conformterminologiei sociologice – n.red.) la marginea societății, înmediile sărace și cu o educație mai scăzută, zone care, de altfel,au deja un potențial ridicat de protest și instabilitatesocială”.

„Femei mai fericite, bărbați mai romantici”

Pentru femei, situația este ideală. Din cauza competițieiacerbe, bărbații care-și vor găsi o parteneră vor deveni maiatenți, mai romantici și mai preocupați de căsnicie și de creștereacopiilor. Plecând de la situația SUA în anii ’60, unde excesul defemei de după război a condus la revoluția sexuală din anii ’70,Lăzăroiu prognozează că același lucru se va întâmpla și în România,la jumătatea acestui secol.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021