Senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub acuzare de procurorii DNA

Redactor:
Vlad Mironescu
Senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub acuzare de procurorii DNA
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au adus, luni, la cunoștință acuzațiile senatorul PDL Mircea Banias, învinuit în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reșița firmei lui Said Baaklini, achiziție ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au adus, luni, lacunoștință acuzațiile senatorul PDL Mircea Banias, învinuit îndosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reșițafirmei lui Said Baaklini, achiziție ce a condus la o restituire deTVA în valoare de 60 milioane euro.

Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că senatorulPDL Mircea Banias s-a prezentat, luni, la DNA, unde procurorii i-auadus la cunoștință faptul că este urmărit penal pentru favorizareainfractorului.

Totodată, sursele citate au precizat că parlamentarul a precizatanchetatorilor că nu l-a cunoscut pe Said Baaklini.

În 13 decembrie, procurorul anticorupție care anchetează vânzareaunor motoare industriale de la UCM Reșița firmei lui Said Baaklini,acesta din urmă cerând o restituire de TVA de 60 de milioane deeuro, a declarat, în instanță, că senatorul PDL Mircea Banias e”făptuitor” și că acesta este interceptat.

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a judecatatunci atât contestația Direcției Naționale Anticorupție (DNA)privind cercetarea în libertate a lui Adrian Chebuțiu, președinteal Consiliului de Administrație și director general al SC UCMReșița SA, cât și recursul lui Adrian Coriolan Preda, directorexecutiv al aceleiași societăți, față de măsura arestăriipreventive pentru 29 de zile, dispusă în 2 decembrie, de ÎnaltaCurte de Casație și Justiție.

Judecătorii au admis recursul procurorilor anticorupție și audispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 dezile pe numele lui Adrian Chebuțiu. Totodată, instanța a respinscontestațai lui Adrian Preda, astfel că acesta rămâne în continuareîn arest.

Procurorul Gheorghe Bocșan a precizat atunic că senatorul PDL deConstanța Mircea Banias are calitate de „făptuitor” în acest dosar,că „este implicat în aceste infracțiuni” și că „pe numele său s-auemis mandate de interceptare a convorbirilor telefonice”.

„Mircea Banias este implicat în aceste infracțiuni. Operează un cazde indivizibilitate între Mircea Banias și restul persoanelorcercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numelesău s-au emis mandate de interceptare a telefonului”, a explicatprocurorul DNA în fața celor cinci judecători.

Procurorul a mai susținut că în acest dosar ar fi implicat șidirectorul Agenției Naționale de Control al Exporturilor (ANCEX),secretarul de stat Călin Radu Ancuța, care în prezența lui Baakliniar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reșița, Adrian CoriolanPreda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă către ANCEX princare să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveau saunu dublă utilizare.

Totodată, procurorul Bocșan a arătat că în caz ar fi implicat șișeful Agenției Naționale de Administrare Fiscale (ANAF), SorinBlejnar, tot legat de o discuție a acestuia cu Adrian Preda, fără aoferi alte detalii.

În ce privește contestația față de decizia de cercetare înlibertate a lui Adrian Chebuțiu, procurorul DNA a arătat că primainstanță care a analizat propunerea de arestare în cazul acestuia asubevaluat implicarea sa în acest caz. Gheorghe Bocșan a spus căAdrian Chebuțiu „este de un tupeu infracțional nemaivăzut”.

Procurorul a acuzat că s-a încercat „jefuirea” bugetului de stat cusuma de 60 de milioane de euro de către omul de afaceri SaidBaaklini și că cei doi directori de la UCM Reșița „nu au făcutnimic să împiedice acest lucru”. Bocșan a adăugat că din uneleinterceptări telefonice desecretizate și depuse la dosar ar reieșiși modul în care Adrian Preda „punea la cale” mecanismulfraudei.

„Există interceptări telefonice la dosarul cauzei din care reieseclar că efectiv s-a pus la cale jefuirea bugetului de stat, chiaracum pe timp de criză, când ne împrumutăm de la FNI pentrurelansarea țării”, a menționat anchetatorul.

Procurorul a mai arătat că ceea ce ar fi trebuit să însemne patrumotoare industriale, reprezintă de fapt aproximativ o mie de tonede „fier vechi” și „mult cupru”, care odată evaluat nu s-ar ridicala o sumă mai mare de aproximativ 210.000 de euro. Bocșan aprecizat că cele patru motoare au fost „canibalizate”, în sensul căar fi fost în realitate create din numeroase piese vechi de la altemotoare, el arătând că, în opinia sa, nu erau menite să ajungăvreodată la destinație, respectiv în Republica Guineea, ci”probabil urmau să fie balastate în mare”, după plecarea vasuluidin Portul Constanța.

În încercarea de a prezenta cât mai simplu ingineria prin care sedorea prejudicierea bugetului de stat cu suma de 60 de milioane deeuro, procurorul a spus: „O marfă de aproximativ 210.000 de euro afost facturată pentru suma de 250 de milioane de euro prin semnareasuccesivă a mai multor acte privind aceeași marfă. Din suma finalfacturată se dorea recuperarea TVA-ului aferent acestei din urmăsume, respectiv 60 de milioane de euro”.

În finalul pledoariei, Bocșan a arătat că, din cauza funcțiilordeținute la UCM Reșița, Chebuțiu trebuie arestat preventiv peperioada cercetărilor, iar Preda menținut în stare de arest. El asolicitat astfel admiterea recursului DNA în cazul lui AdrianChebuțiu și respingerea recursului lui Preda.

Said Baaklini este cercetat de Direcția Națională Anticorupție(DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, dupăce UCM Reșița i-a vândut patru motoare nefuncționale, aflate pestoc de peste 20 de ani, la un preț de 50 de ori mai mare.

Said Baaklini, asociat unic și administrator al SC Libarom Agri SRLBucurești, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală înforma tentativei și asociere în vederea săvârșirii infracțiunii deevaziune fiscală, potrivit DNA.

În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală și față deAdrian Chebuțiu, președinte al Consiliului de Administrație șidirector general al SC UCM Reșița SA, și Adrian Preda Coriolan,director executiv al aceleiași societăți, pentru evaziune fiscală,asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală,complicitate la evaziune fiscală și două infracțiuni de falsintelectual.

Avocații lui Chebuțiu declarau, pentru MEDIAFAX, că la dosarulcauzei figurează numele unui senator, dar care nu ar avea niciolegătură cu clientul lor. În acest context, ei susțineau că ICCJ nuavea competență în acest dosar, deoarece nu s-a început urmărireapenală pentru nicio persoană având calitate de deputat sausenator.

Senatorul PDL Mircea Banias declara, în 2 decembrie, că nu areniciun fel de legătură cu persoanele implicate în dosarul decorupție privind UCM Reșița și avertiza că se va îndrepta împotrivacelor care folosesc numele său în acest context și îi aduc atingereimaginii publice.

„Am constatat cu surprindere că numele meu a fost asociat, fărăniciun fel de fundament, cu ale unor persoane din orașul Reșița,bănuite de acte de corupție. Doresc să precizez ferm că nu lecunosc, nu am auzit de persoanele respective și evident, nici nu amderulat activități comerciale împreună. Prin urmare, orice folosirea numelui meu într-un asemenea context mă face să mă îndreptîmpotriva celor care îmi aduc atingere imaginii publice”, se aratăîntr-un comunicat semnat de senatorul PDL Mircea Banias și remis în2 decembrie agenției MEDIAFAX.

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Said Baaklini a fugit din țară,pe numele lui, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casațieși Justiție emițând mandate de arestare național și european.

În baza mandatului de arestare european, Said Baaklini a fost prinsde autoritățile bulgare în 28 noiembrie. În prezent, autoritățilebulgare desfășoară procedurile necesare în vederea predării luiSaid Baaklini către autoritățile române. (CătălinLupășteanu, [email protected])

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide