Senatorul Voicu rămâne în arest. Instanța supremă i-a respins cererea de eliberare. Voicu: „De ce nu anchetează procurorii cum au plecat zeci de milioane de euro în Irak”

Redactor:
Gândul
Senatorul Voicu rămâne în arest. Instanța supremă i-a respins cererea de eliberare. Voicu: „De ce nu anchetează procurorii cum au plecat zeci de milioane de euro în Irak”
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, luni, cererea denatorului PSD Cătălin Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar, în dosarul în care a fost arestat preventiv pentru corupție. Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanței supreme.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, luni,cererea denatorului PSD Cătălin Voicu de eliberare provizorie subcontrol judiciar, în dosarul în care a fost arestat preventivpentru corupție. Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul denouă judecători al instanței supreme.

Potrivit Mediafax, în timpul dezbaterilor,Voicu a contestat interceptările din dosar și înregistrărileambientale și a invocat presiunea mediatică privind cazul său.

Senatorul a susținut că are cunoștință despre existența înRomânia „a unui program american care poate contraface tot ceînseamnă audio și video”.

Voicu a mai precizat că anchetatorii nu ar fi lăsat ordineafirească a interceptările și ar fi pus pasaje dintr-o anumitădiscuție într-o altă discuție.

„Contest acele discuții purtate între mine și generalii Matei șiIsac, precum și cu alți doi polițiști, pe motiv că inclusiv celepatru persoane, audiate fiind în fața procurorilor, nu își recunoscvocile de pe acele înregistrări, nu recunosc ordinea discuțiilor,precum nici pasaje întregi din acele discuții”, a explicatVoicu.

Senatorul a susținut că momentul în care a fost „săltat de pestradă” în 11 decembrie 2009 a survenit celui în care el și alțicolegi au semnat în numele PSD o cerere pe care ar fi înaintat-oinstanței Curții de Apel București prin care contestau decizia BECde validare a alegerilor prezidențiale.

Referitor la discuțiile pe care le-a purtat cu senatorul PSDAlexandru Mazăre, fratele primarului Constanței Radu Mazăre,senatorul Voicu a arătat că acestea au avut loc „într-o cârciumă,la un pahar”.

„Toate discuțiile dintre mine și Mazăre au avut loc într-ocârciumă. În acea cârciumă, trebuie să înțelegeți, veneaureprezentanți de la toate partidele politice; la parter un partid,la etaj alt partid. Acolo toate discuțiile erau libere, eraudiscuții la un pahar ca să mă înțelegeți, ca între bărbați,colegiale, era normal să fiu interesat care este gradul meu desusținere”, a afirmat senatorul.

Voicu recunoaște că a intervenit în favoarea luiLocic

Cătălin Voicu a recunoscut că a intervenit în favoareaafaceristului Marius Locic la poliție dar ar fi făcut acest lucrupentru că dosarul acestuia ar fi fost făcut la comanda unui alt omde afaceri.

„Nu am găsit niciunde înregistrarea în care Marius Locic a fostamenințat de un om de afaceri care oferise mulți bani în polițiepentru a i se întocmi dosar în vederea arestării. Am intervenitpentru că Marius Locic este bucureștean din sectorul 5, acolo undeși eu sunt senator. Poate că am exagerat că am pus imediat mâna petelefon și în schimb trebuia să fac o adresă prin biroulsenatorial. Dar trebuie să înțelegi că în calitatea mea depolitician trebuie să mă implic pentru că altfel nu te alegelumea”, a motivat Voicu convorbirile referitoare la Locic.

Ultimul la care Cătălin Voicu a făcut referire în declarația saa fost omul de afaceri Costel Cășuneanu despre care a arătat că îlcunoaște de pe vremea când era senator de Bacău. Voicu a contrazisacuzațiile DNA cum că ar fi luat de la Cășuneanu 260.000 de europrecizând că suma împrumutată de la Cășuneanu pentru finul său DanFloarea Radu a fost de 200.000 de euro.

„În iunie 2009 i-am cerut lui Costel Cășuneanu 60.000 de euro,bani pe care el nu i-a putut da, la acel moment, pentru că firmelesale erau într-o situație grea. Pentru că nu am reușit la acelmoment să iau de la Cășuneanu acei bani am apelat la omul deafaceri Ion Zburlea care a putut să-mi dea acești bani. Deci nueste adevărat că aș fi luat de la Cășuneanu 260.000 de euro,singurii bani luați de la el fiind cei 200.000 de euro pe care DanForea trebuia să-i returneze în luna decembrie 2009”, a mai arătatVoicu.

Întrebat de instanță dacă acești bani împrumutați au fostreturnați omului de afaceri Costel Cășuneanu, Voicu a precizat cănu poate răspunde cu exactitate acest lucru, pe motiv că nu a maiputut lua legătura cu Dan Floarea după izbucnirea scandalului odatăcu reținerea sa în luna decembrie.

Pe de altă parte, Voicu a mai precizat că Dan Florea nu estefinul său de drept, ci un foarte bun prieten căruia trebuia să-icunune fiul, motiv pentru care și expresiile „nașule, finule”.

Senatorul a mai reclamat „presiunea mediatică uriașă” asupracazului lui, el arătând că s-a ajuns până la situații de genul încare presa a așteptat în fața casei sale, copiii săi au fostșicanați la școală, iar starea de sănătate a părinților săi s-aagravat.

Voicu: De ce procurorii nu anchetează cum au plecat zecide milioane de euro în Irak, în cazul răpirii

În ultimul cuvânt în fața judecătorului Înaltei Curți de CasațieșiJustiție (ICCJ), Cătălin Voicu a arătat că, în calitatea sa demembru al Comisiei de Apărare, s-a străduit mai mult de trei lunide zile să audieze persoane implicate în cazul răpirii din Irak acelor trei jurnaliști români, precizând că rezultatul final a fost”unul sumbru”.

„Zeci de milioane de euro au plecat din România în Irak și auajuns în conturile poliției irakiene și doar puțin peste un milionde euro în conturile răpitorilor”, a susținut Voicu.

El a precizat că nu înțelege de ce procurorii nu investigheazăși acest fenomen.

„Un singur om mă vrea în arest și nu m-a vrut la Interne, iarDNA îl reprezintă, nu eu vorbesc la Palatul Cotroceni petelefoane”, a încheiat Voicu, fără a spune la cine facereferire.

În acest dosar, Voicu a fost arestat în 30 martie sub acuzațiilede trafic de influență în formă continuată, fals în înscrisuri subsemnătură privată, participație improprie la infracțiunea de falsintelectual la legea contabilității, în legătură cu fapte decorupție, în formă continuată.

Tot în această cauză au fost arestați preventiv, pentru 29 dezile, în noaptea de vineri spre sâmbătă, judecătorul FlorinCostiniu și oamenii de afaceri Marius Locic și Costel Cășuneanu.Aceștia sunt încarcerați la Direcția de Cercetări Penale, unde esteși Cătălin Voicu. Ei au contestat decizia de arestare cu recurs,care se judecă tot luni, începând cu ora 13.30, de către Completulde nouă judecători al instanței supreme.
Completul este alcătuit din următorii nouă judecători: GeorgetaBarbălată (Secția penală), Ana Maria Dascălu (Secția penală),Gianina Cristina Arghir (Secția penală), Vasile Alixandri (Secțiapenală), Ana Hermina Iancu (Secția penală), Elena Canțăr (Secțiacontencios administrativ), Mariana Cârstocea (Secția comercială),Viorica Trestianu (Secția comercială) și Angela Dragnea (Secțiapenală).

Inchide