Sergiu Nicolaescu: „Îi dau dreptate lui Traian Băsescu. Plecarea Regelui a fost o trădare”. Dezvăluirile personale ale regizorului

Redactor:
Bogdan Stamatin
Sergiu Nicolaescu: „Îi dau dreptate lui Traian Băsescu. Plecarea Regelui a fost o trădare”. Dezvăluirile personale ale regizorului
Președintele Comisiei de Cultură din Senat, Sergiu Nicolaescu, a declarat pentru Mediafax, referitor la comentariile pe care Traian Băsescu le-a făcut despre abdicarea Regelui Mihai, că un președinte de stat nu trebuie să comenteze acest subiect, dar că plecarea Regelui a fost "o trădare".

Președintele Comisiei de Cultură din Senat, Sergiu Nicolaescu, adeclarat pentru MEDIAFAX, referitor la comentariile pe care TraianBăsescu le-a făcut despre abdicarea Regelui Mihai, că un președintede stat nu trebuie să comenteze acest subiect, dar că plecarearegelui a fost „o trădare”.

„Nu cred că trebuia ca un președinte de stat să comenteze acestsubiect, dar îi dau dreptate, în sensul că a spus că este otrădare. Sunt direct amestecat în treaba asta. Până acum, amținut-o pentru mine. Acuma, când se tulbură lucrurile, vreau săspun adevărul”, a spus Sergiu Nicolaescu.

Regizorul a povestit că familia sa ar fi putut pleca cu trenulregal, în momentul în care Regele Mihai a părăsit țara, tren care aplecat de la Sinaia. Astfel, Sergiu Nicolaescu și-a amintit cătatăl său a primit un telefon pentru a o transporta pe logodnicaunui apropiat al regelui. „A plecat tata cu mașina și, la un momentdat, a vrut să ia și familia, ca să ne urcăm în tren cu regele.Mama n-a vrut”, a povestit Nicolaescu.

„Eu vreau să spun că urmările plecării regelui sunt mii și zeci demii de arestări și de morți în închisori. Bun, nu e de vină regelepentru treaba asta. Eu vă spun adevărul, că regele a plecat dințară cu un tren, cu prieteni. S-a căsătorit, are fete, să fiesănătos și să trăiască”, a continuat regizorul.

Nicolaescu a povestit și despre alte aspecte ale activitățiiregelui.

„Dar, dacă asta voi vreți să o considerați vitejie, spuneți-i cumvreți voi, dar pentru mine este o trădare. Mai mult decât atâta, pe23 august 1944, regele, așa cum am arătat și în filmul «Oglinda»,i-a arestat pe cei doi Antonești și-a anunțat seara, la radio,românilor că e pace. (…) Ca să închei o capitulare fără condițiicare s-a iscălit pe 14 septembrie la Moscova, ca să iscălești unastfel de document, în primul rând trebuie să anunți cu gura ta șipe urmă să faci, pentru că armata era pe front cu rușii. Încondițiile respective, între 130.000 și 150.000 de soldați româniși ofițeri au căzut prizonieri. Din aceștia, s-or mai fi întors 70-80.000 de oameni vii”, a spus regizorul.

„Considerați că și acest lucru este un act de vitejie? Spuneți-icum vreți voi. Dar eu consider că și 23 august este un actiresponsabil făcut de Regele Mihai. Are scuză că era tânăr. Are oscuză, fără doar și poate, că a fost părăsit de politicieni, dar,în același timp, și politicienii care s-au rupt de el știau de cese rup. Pentru că nu puteți să-mi spuneți mie că Maniu a fost unprost. Maniu a fost un om politic de mare clasă. Maniu s-a ascunsși părerea lui Maniu era aceeași despre acțiunea făcută de rege.Dar are o scuză, încă o dată, era tânăr. Aceste lucruri eu le știuși l-am cunoscut și pe rege, când eram în ’43-’44-’45”, a continuatel.

„Acuma se discută lucrurile astea penru că domnul Băsescu le-a spusla televizor. Consider că un președinte de stat nu avea voie săspună așa ceva. Domnul Ion Iliescu, care, știm cu toții, că este unfost comunist, i-a permis regelui să vină în țară Și a venit înțară regele, și-a primit proprietățile înapoi. Cum e posibil acuma,astăzi, după atâția ani de zile, să comentezi un astfel de gest,când știe foarte bine că o mare parte din fondurile cheltuite deCasa Regală le plătește statul român”, a continuatNicolaescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, cădecizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, eladăugând totodată că relația sa de apropiere cu prințul Paul a fostun gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

„Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mareact patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naționalal României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu devedere”, a spus Băsescu.

„Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu,pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil deHolocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor înTransnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea unșef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu, n.red.) era doarprim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îiconsiderăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru.Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prinabdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproșat în întâlnirile cu Regele Mihaiapropierea față de prințul Paul, președintele a spus că relația cuacesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ceprivește Casa Regală. „Eu am făcut un gest să probez că nu am nimiccu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale”, a spuspreședintele.

Oana Ghiță, [email protected]

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide