SERVERUL CARE VA CONȚINE TOT ISTORICUL TĂU MEDICAL. Cine va avea acces la informațiile PERSONALE legate de sănătatea ta

Redactor:
Corina Vârlan
Redactor:
Mădălina Chițu
EXCLUSIV: Autoritățile spun că va fi un loc "bine păzit", mai ales că "tot felul de persoane care intră în baze de date" ar fi tentate să-l spargă

Istoricul medical al fiecărui român va fi stocat, începând cu2013, într-o bază electronică de date care poate fi accesată demedicii din spitalele de pe tot cuprinsul țării. „Unitatea-mamă” vafi amplasată la București, într-un loc despre care autoritățilespun că va fi „bine păzit”.

Citiți mai jos ce informații va cuprindedosarul electronic de sănătate al fiecărui român și cine va aveaacces la ele

Fiecare român va avea, începând cu anul 2013, propriul dosarelectronic de sănătate, care îl va înlocui pe cel clasic, pe suportde hârtie. „Dacă un pacient ajunge într-un spital din Timișoara,doctorul va putea să-i consulte întreaga istorie medicală,indiferent de unitatea medicală în care acesta se află”, a explicatpentru gândul ce înseamnăacest sistem ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme. Potrivitautorităților, dosarul electronic de sănătate ar trebui să ușurezemunca medicilor, dar și să faciliteze accesul românilor latratament. Pe lânga datele persoanele ale fiecăruia dintre noi, fiecă suntem asigurați sau nu, dosarul electronic va cuprinde șiistoricul medical, alergiile, imunizările făcute, rezultatele de latestele de laborator, documentele produse în timpul procedurilormedicale și alte informații de acest tip. Menirea tuturor acestorinformații? Să-i ajute pe medici să stabilească tratamentul adecvatfiecărui pacient.

„Acest proiect este unul complex, care se va desfășura în maimulte etape și pe mai mulți ani. Prima etapă, care va figata cel mai devreme la începutul lui 2013, constă în strângereatuturor datelor medicale ale pacienților români existentepână atunci. Acest sistem va fi disponibil numai înspitalele de stat”, a declarat pentru gândul Lucian Duță,președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cine va avea acces ladosarele pacienților români

Întrebarea care se puneeste cum vor reuși autoritățile să asigureconfidențialitatea datelor medicale ale fiecărui român șicine va avea acces la aceste informațiipersonale.

Baza centrală de date va fi la București, cel mai probabil însediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit șefuluiCNAS: „Serverul central va fi bine păzit și doar anumite persoanevor avea acces la >”. Cu ajutorulacestui dosar electronic nu va mai exista parcursul fișet – fișă,iar pacientul nu va mai trebui să mergă la spitalul la care esteînregistrat. „Fișa va fi înregistrată electronic la nivel central.De exemplu, dacă un pacient ajunge într-un spital din Timișoara,doctorul va putea să-i consulte întreaga istoria medicală,indiferent de spitalul la care se duce”, a completat și ministrulVreme. Șeful de la Comunicații a precizat că datele au caracterpersonal și sunt protejate prin proceduri speciale de securizare:”În suma totală alocată acestui proiect intră și securizareaacestor date. Toți medicii vor putea utiliza programul, în funcțiede nivelul de acces pe care îl vor primi”.

Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societății Naționale deMedicina Familiei, subliniază că securizarea acestor date esteextrem de importantă. „Există tot felul de persoane careștiu să spargă date de baze, pentru ca mai apoi să le folosească cuscop comercial. Cu siguranță acest sistem va avea un soft accesibildoar anumitor doctori, pentru a se evita aparițianeplăcerilor”, spune dr. Alexiu.

Șeful CNAS însă susține că accesarea unui dosar electronic desănătate nu se va face doar pe baza unei parole. „Medicii vor puteaaccesa întregul istoric medical al unui pacient doar cu ajutorulcardului de sănătate. Fără cardul de sănătate, niciun medic nu vaputea vedea nimic din dosarul electronic de sănătate al vreunuiromân. Acestă măsură face parte din procesul de securizare adatelor personale”, menționează Duță. Potrivit acestuia, primeledate conținute de acest sistem informatic vor fi introduse de cătremedicii de familie. De altfel, și ministrul Comunicațiilor,Valerian Vreme, susține că medicii vor fi cei care vor îmbunătățipermanent baza de date a fiecărui pacient.

„Deși noi nu am fost anunțați, este normal ca medicii de familiesă asigure > acestor dosare. Alte țări dinUniunea Europeană au deja un astfel de program informatic. Dosarulelectronic de sănătate va conține date amănunțite și corecte desprestarea de sănătate a fiecărui român”, punctează și secretarul SNMF,dr. Sandra Alexiu.

CITEȘTE ȘI:Cardul de sănătate, al doilea buletin.Cum îl veți primi ca să nu-l fure vecinii și cum s-a rezolvatdisputa donării de organe

Pentru început dosarulelectronic de sănătate va fi accesat doar din spitalele care aucalculatoare și acces la internet

Inițiativa acestui dosar aparține Ministerul Comunicațiilor șiSocietății Informaționale, în colaborare cu Casa Națională deAsigurări de Sănătate, și face parte din strategia de informatizarea României, a precizat pentru gândul ValerianVreme, ministrul Comunicațiilor. Prin acest proiect, spune el, detrecere la forma electronică a dosarului de sănătate alpacientului, românii vor putea beneficia de un nivel mai ridicat alcalităților serviciilor medicale.

„Pentru început dosarul electronic de sănătate va fi accesatdoar din spitalele care au calculatoare și acces la internet. Peparcurs vor fi dotate și celelalte spitale cu toată aparaturanecesară”, spune Lucian Duță, șeful CNAS.

Pentru ca fiecare spital să aibă acces la dosarele medicaleelectronice ale românilor, proiectul prevede alocarea a 4.000 deeuro pentru informatizarea fiecărui spital local. Suma acoperădotarea cu computere, achiziția bazei de date și a softului deaplicații, susține ministrul Vreme.

„Acest proiect exista de mult timp. Dosarul electronic desănătate este de mare ajutor atât pacienților, cât și medicilor.Istoricul medical al unui pacient este mult mai ușor de controlatcu un astfel de sistem. Un sfert dintre medicii de familie dinîntreaga țară au un astfel de sistem, cu ajutorul căruia putemmonitoriza mult mai ușor evoluția stării de sănătate apacienților”, a declarat pentru gândul dr. SandraAlexiu, secretar în cadrul Societății Naționale de MedincinaFamiliei.

CITEȘTE ȘI:Coplata – cum și cât vei plăti „legal”la doctor. Lista de prețuri a MinisteruluiSănătății

Peste 164 de milioane delei vor fi alocate acestui proiect

Proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarulelectronic de sănătate este finanțat prin Fondul European deDezvoltare Regională. Potrivit reprezentanților Casei Naționale deAsigurări de Sănătate, valoarea totală a proiectului este de164.307.038,87 lei, din care asistența financiară nerambursabilăeste de 132.505.677,51 lei.

„Întregul proiect de informatizare cuprinde trei programe:cardurile de sănătate, e-prescripție și dosarul electronic, dintreacestea, ultimele două sunt inițiativele MCSI”, a precizat Vreme.Potrivit acestuia, la e-prescripție (nr. rețetă în formatelectronic) și la dosarul electronic au fost deja aprobate caietelede sarcini, ele fiind în curs de licitație. „MinisterulComunicațiilor a încheia deja depunerea de proiecte locale pentrue-sănătate”, completează ministrul.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide