Sfântu Gheorghe. Autonomia Ținutului Secuiesc „proclamată” cu o pancartă „La revedere, România”

Redactor:
Adrian Popescu
Aproximativ o mie de etnici maghiari din Covasna, Harghita, Brașov și Mureș au participat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un miting electoral-autonomist organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania al lui Laszlo Tokes.

Aproximativ o mie de etnici maghiari din Covasna, Harghita, Brașov și Mureș au participat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un miting electoral-autonomist organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania al lui Laszlo Tokes, la care fuseseră anunțați „cel puțin” 5.000 de participanți. După cum au recunoscut chiar și câțiva dintre organizatori, mitingul a fost organizat pentru susținerea candidaturilor lui Toro T. Tibor și Santa Imre la un fotoliu de senator, respectiv deputat in colegiul din zona Sf. Gheorghe – Baraolt, pe care partidul lui Tokes încearcă să le „sufle” UDMR-ului. 

sursa foto Adrian Popescu

sursa foto Adrian Popescu

Cum însă la o adunare electorală  PPMT-ul nu a reușit până acum să strângă multă lume, oamenii lui Tokes și-au „rebrenduit” acțiunea drept una de „luptă pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”, silind astfel UDMR să i se alăture în chip de co-organizator, alături de Partidul Civic Maghiar și cu Consiliul Național Secuiesc. O alăturare doar pentru „impresie artistică” însă, cei câțiva reprezentanți ai UDMR-ului, în frunte cu primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, și cu președintele C.J. Covasna, Tamas Sandor, ținându-se la distanță de echipa PPMT-ului, pe toată durata mitingului. Mai mult, nici unul dintre udemeriști nu a urcat pe scenă și nu a luat cuvântul, toți respingând categoric încercarea de mediere a lui Iszak Balasz, președintele Consiliului Național Secuiesc. Așa încât singurii vorbitori au fost Tokes și liderii partidului său, care au vorbit despre „nevoia vitală de autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc, viitorul nu ni-l putem imagina altfel”. Ei i-au îndemnat pe cei prezenți „să strigăm împreună ca să se audă la București, la Bruxelles și în toată lumea ce vrem noi, autonomia!”.

Nelipsit de la asemenea acțiuni, între participanți s-a aflat și extremistul harghitean Barna Csibi, cel care, acum trei ani, la Tușnad, îl întâmpina pe Traian Băsescu cu o pancartă „Domnule Băsescu, pașaportul vă rog!”, după care anul trecut, în ajunul Zilei Naționale a României spânzura într-un scuar din Miercurea Ciuc o păpușă cu chipul lui Avram Iancu. De data asta însă, el ținea în mâini o pancartă pe care scrisese „VISZLAT, ROMANIA” (La revedere, Romania). Întrebat dacă pleacă din țară,el a răspuns iritat: „Unde să plec? Nu plec nicăieri, eu m-am născut aici, aici e casa mea, aici e țara mea! Iar mesajul de pe pancartă e că Ținutul Secuiesc nu e România!” .

La final, participanții au aprobat, prin trei strigăte de „igen”, cum li se ceruse, o „Proclamație” despre autonomia teritorială Ținutului Secuiesc, adunarea încheindu-se apoi, ca de obicei, cu intonarea imnului Ungariei.

sursa foto Adrian Popescu

Inchide