SITUAȚIE DE URGENȚĂ ÎN VRANCEA, unde zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii

SITUAȚIE DE URGENȚĂ ÎN VRANCEA, unde zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 06:33

Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, vineri seară, că a fost instituită situație de urgență în județ, în condițiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii, Oprișan cerând în mai multe rânduri instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență.

Situația de urgență a fost constatată după videoconferința pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut-o cu prefecții, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul videoconferinței, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, a intervenit și a prezentat situația în care se găsesc zeci de mii de oameni din județ în urma ninsorilor abundente.

„După cinci zile de insistențe extraordinare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a constatat situația de urgență din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem în situație de urgență. Este suficientă pentru ca, în baza Ordonanței 34, să contractăm toate resursele financiare, materiale și logistice pentru a readuce la normalitate viața cetățenilor din Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.

El a precizat că spre deosebire de starea de urgență care presupune intervenția Armatei, starea de alertă și situația de urgență sunt evenimente cu caracter non-militar, în condițiile în care fenomenele naturale pun în pericol viața oamenilor.

Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolați de o săptămână în peste 50 de localități din județul Vrancea, rămânând fără alimente, apă și medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Județean, în timp ce prefectul susținea că mai sunt izolate doar nouă localități.

Potrivit unei situații transmise, vineri, de CJ Vrancea, DN 2 N, sectorul Chiojdeni-Jitia, este închis, ceea ce înseamnă că satele Chiojdeni, Mărăcini, Seciu, Lojnița, Luncile, Poduri, Cătăuți, Tulburea sunt izolate.

DN 2R Jitia Vintileasca este complet blocat, astfel că sunt izolați și locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Măgura, Dealu Sării, Vintileasca, Tănăsari, După Măgura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii. În zona DN 23-Focșani-Galați sunt blocate și izolate localitățile Boțîrlău, Vulturu, Hîngulești, Maluri, Vadu Roșca, Nănești, Călienii Noi, Călienii Vechi, Măicănești, Belciugatele, Tătaru, Râmniceni, Slobozia, Botești, Stupina, în timp ce pe DN 23 B Măicănești-Ciorăști sunt izolate localitățile Ciorăști, Spătăreasca, Codrești, Mihălceni, Satul Nou, Bălești, Ciauru, Cornești, Găvănești, Rîsova, Stolojani, Tălpășești, Tămășești, Voingești. Pe DN 23 A Focșani-Ciorăști sunt blocate localitățile Tătăranu, Bordeasac Veche, Bordeasca Nouă, Mărtinești și Vîjiitoarea.

De asemenea, mai sunt izolate localitățile Voetin, Bogza, Caiata și 12 sate din comuna Dumitrești, precum și localitățile Faraoanele și Ciușlea.

Marian Oprișan a susținut din nou, vineri, că este necesară instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență în județul Vrancei, spunând că în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență opiniile privind instituirea stării de alertă sunt împărțite în funcție de apartenența sau neapartenența politică.

„Majoritatea membrilor Comitetului pentru Situații de Urgență împărtășesc punctul de vedere al administrației publice județene, cu excepția șefilor de instituție, care sunt membri PDL. Cei mai vocali sunt directorul Direcției Agricole Vrancea, Costică Neață și fostul prefect, care dacă ar fi fost vreo competență ar fi rămas prefectul județului”, preciza Marian Oprișan.

Acesta mai susținea că prefectul refuză sistematic să instituie starea de alertă pentru declararea situației de urgență, motivând că va mai face o analiză în acest sens.

De altfel, Oprișan i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui Traian Băsescu, în care îl informează despre problemele cu care se confruntă județul din cauza zăpezii.

Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, afirmă însă că vineri în județ mai sunt doar nouă localități izolate și că instituirea stării de alertă nu ar fi ajutat cu nimic, ci doar ar fi creat panică în rândul populației.

Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, să trimită jandarmi și pompieri de la Bacău în județul Vrancea, iar din Prahova către localități din județul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești.

Potrivit legii, la nivel județean comitetele județene pentru situații de urgență declară, cu acordrul ministrului Administrației și Internelor, starea de alertă la nivel județean sau în mai multe localități ale județului și propun instituirea stării de urgență. Comitetele locale, la rândul lor, declară starea de alertă cu acordul prefectului, pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării sau în anumite zone se instituie prin decret prezidențial, contrasemnat de către primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, pentru o perioadă de cel mult 30 de zile. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgență, președintele solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea. Starea de urgență poate fi prelungită de către șeful statului, cu acordul Parlamentului.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, pentru nevaccinați, masca obligatorie, iar nunțile...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Anunţ bombă pentru cei cu două doze de PFIZER! Cu ce vaccin trebuie să facă...
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021