ȘOFERI ANALFABEȚI – Câți Bercea Mondial sunt în România? PLUS: O nouă metodă de a lua carnet dacă ești analfabet – cu translator

Redactor:
Gabriela Stefan
ȘOFERI ANALFABEȚI – Câți Bercea Mondial sunt în România? PLUS: O nouă metodă de a lua carnet dacă ești analfabet – cu translator
Dintre miile de permise ilegale de la Pitești - depistate într-o operațiune spectaculoasă a Direcției Naționale Anticorupție - doar unul dintre ele a fost anulat irevocabil de către instanța de judecată. Anchetatorii au stabilit că un număr de 3500 de premise de conducere au fost acordate ilegal de Poliția Rutieră din județul Argeș.

Dintre miile de permise ilegale de la Pitești – depistate într-ooperațiune spectaculoasă a Direcției Naționale Anticorupție – doarunul dintre ele a fost anulat irevocabil de către instanța dejudecată. Anchetatorii au stabilit că un număr de 3500 de premisede conducere au fost acordate ilegal de Poliția Rutieră din județulArgeș. Prefectura a inițiat acțiuni judiciare pentru anularea a 415dintre aceste permise. Unele procese sunt încă pe rol, iar alteleau fost câștigate de reclamanți pentru că practica judiciară esteneunitară. În alte situații, avocații au invocat tot felul deexcepții, astfel încât ori procesele nu s-au terminat, ori oameniiau rămas cu permise.

Analfabetul care conduce un camion de marfă

Între acești 3500 de posesori de permise se află și unanalfabet. El a fost depistat întâmplător la un control al PolițieiRutieră, a fost depistat că nu avea rovigneta. Când a fost pus săsemneze procesul-verbal, polițiștii au constatat că nu știe săscrie și să citească. Culmea, omul este posesorul unui permispentru toate categoriile și conduce un camion de marfă. Inclusiv laaudierile de la poliție a venit tot conducând acest camion. El nucunoaște semnele de circulație și le-a declarat polițiștilor că nuîși mai aduce aminte în ce a constat examenul pentru obținereapermisului auto. Acesta este doar unul dintre șoferii care, înperioada 2006 – 2008, și-au cumpărat carnet de conducător autoprofesionist de la polițiștii din Argeș.

28 de accidente mortale, comise de șoferii din dosarul”mafia permiselor auto”

Un raport întocmit de către DGA privind implicarea în accidenterutiere a șoferilor care au obținut ilegal permisul – regăsiți îndosarul „mafiei permiselor auto – este de-a dreptulîn-spăimântător. Șeful DGA Argeș, Dan Nicolae, a declarat:
„Analiza le-a vizat pe persoanele care și-au luat permisul prinșpagă la Argeș. Astfel, în 2006, posesorii ilegali de permise auprovocat 2 accidente mortale. În 2007, 3 accidente mortale, iarbilanțul din anul 2008 indică un adevărat pericol public, adică numai puțin de 23 de alte accidente mortale săvârșite de conducătoriiauto existenți la dosar”.

Analfabeți care și-au luat permise în Ungaria cutranslator

Românii și-au procurat ilegat per-mise auto nu doar din țară, ciși din străinătate, respectiv din Ungaria. Ro-mâni de etnie romăs-au folosit de o prevedere legislativă din Ungaria, care spune căcetățenii altor țări își pot lua permisul de conducere dacă suntînsoțiți de un traducător autorizat. Numai că în acest caz,traducătorii le livrau și răspunsurile corecte.
Un asemenea permis costă între 2000 și 3000 de euro. Deși prețuleste piperat – în România îl poți obține și cu 200 – 300 de euro -s-au găsit doritori. Rețeaua a fost deconspirată de către DNA Cluj.Mecanismul obținerii permisului este astfel descris de cătreanchetatori: „La proba teoretică a examenului, cumpărătorii deinfluență erau ajutați de către translatorul ce asigura traducereaîntrebărilor și răspunsurilor din limba maghiară în limba română șiinvers. Translatorul le comunica cumpărătorilor de influențărăspunsurile corecte la chestionare. La probele practice aceștiaerau ajutați de instructori auto, cetățeni maghiari, care se aflauîmpreună cu ei în autoturism, pe parcursul susținerii acestorprobe”. În acest mod au obținut permisul 12 romi analfabeți dinCehu Silvaniei, județul Sălaj. Presa maghiară a relatat însă cănumărul românilor care au obținut ilegal permisul în Ungariadepășește 100 de persoane.
În acest dosar, DNA a trimis în judecată 24 de persoane. Este vorbaatât de cei care și-au cumpărat permisele auto cât și de membriirețelei care asigurau contactele la nivelul autorităților dinUngaria.

Ce se va întâmpla cu permisul lui BerceaMondial

Faptul că interlopul nu știe carte a ieșit la iveală zileleacestea, când a trebuit să dea declarații la Parchet și în fațainstanței de judecată. În fața procurorului de caz, EugenIacobescu, Bercea s-a lăudat că el, spre deosebire de intelectuali,este un om deștept pentru că a reușit să facă milioane de euro fărăcarte, în timp ce oamenii cu facultate nu sunt în stare de nimic.De asemenea, în fața instanței de judecată, a luat declarațiaconsemnată de grefier și nu a știut ce să facă cu ea.
Ziarul gândul a încercat să afle dacă autoritățile vor lua vreomăsură în legătură cu acest aspect. „Eu nu pot să-i anulez permisuldecât dacă instanța constată că a fost obținut fraudulos”, adeclarat pentru gândul comisarul șef Lucian Diniță, șeful PolițieiRutiere. Întrebat cine ar putea sesiza instanța de judecată, șefulPoliției Rutiere a precizat că acest lucru ar putea să îl facăParchetul. Întrebat dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt -care instrumentează dosarul penal al lui Bercea Mondial – vasolicita judecătorilor anularea permisului de conducere al luiSandu Anghel, procurorul Adrian Aspră, purtător de cuvânt alinstituției, a declarat pentru gândul: „Până acum nu s-a cerutanularea permisului, dar ancheta nu s-a terminat”.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide