ȘOFERII „AGRESIVI” – UN AN FĂRĂ CARNET. Deputații vor să termine legea în această săptămână. CUM DEFINEȘTE ȘEFUL POLIȚIEI „AGRESIVITATEA”

ȘOFERII „AGRESIVI - UN AN FĂRĂ CARNET. Deputații vor să termine legea în această săptămână. CUM DEFINEȘTE ȘEFUL POLIȚIEI AGRESIVITATEA
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:29

Seria actelor de violență în trafic continuă și la începutulacestui an. Zilele trecute, o șoferiță a fost atacată pe CaleaVitan, din București. Imaginile surprinse de o echipă de filmarearată cum un bărbat lovește cu picioarele portiera mașinii în carese afla victima. Una dintre lovituri reușește chiar să smulgăoglinda laterală a Roverului în care se afla femeia.

Enervat, probabil, de unele manevre în trafic ale femeii,bărbatul a blocat mașina acesteia și a coborât, îndreptându-se spreaceasta. Șoferița a încercat să scape și să dea cu spatele, dar dincauza zăpezii nu a reușit să se îndepărteze. În acel moment,agresorul a început să dea cu piciorul în portiere din dreptulfemeii aflate la volan.

Polițiștii bucureșteni spun că încearcă să dea atât de urmavictimei, cât și de agresor. Potrivit legislației în vigoare,bărbatul se poate alege cu o amendă pentru tulburarea liniștii șiordinii publice, iar dacă femeia alege să îl reclame, anchetatoriipot deschide pe numele său un dosar penal, pentru distrugere.


• Astfel de cazuri au devenittot mai numeroase, în ultimii ani. Unul dintre cele mai grave aavut loc la Craiova, unde un bătrân a murit la spital, după ce afost snopit în bătaie de un tânăr, pentru că traversa prea încet.În Capitală, o altercație dintre doi șoferi s-a finalizat cu focuride armă, după ce unul dintre combatanți a scos pistolul pentru a seapăra de loviturile celuilalt. Tot în Capitală, în primăvaraacestui an, un șofer a distrus cu bâta geamul unui camionagiu careîi tăiase calea.

Poliția Rutieră propune modelul spaniol

Pentru a pune capăt valului de acte de violență în trafic,polițiștii de la Circulație au propus unele măsuri de pedepsire,inspirate din modelul spaniol. Așa cum prezentam în ziarul gândul,în prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru înjurături și semneobscene. Șeful Poliției Rutiere vrea însă să schimbe legea.

În noul Cod Rutier, polițiștii vor ca cei care se bat întrafic, pe lângă sancțiunile de ordin penal, să rămână și fărăcarnet de conducere. Lucian Diniță a declarat că instituția pe careo conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente”agresive” în trafic. Câteva dintre exemple: „depășirile repetate,în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre mașini” ar urma,dacă parlamentarii susțin inițiativa Poliției, să fie pedepsite denoul Cod Rutier. Parlamentarii trebuie însă să definească ceînseamnă „agresivitatea”, dar și să stabilească modul în careaceasta va fi dovedită.

Nou Cod Rutier ar putea fi gata în primăvara acestuian

În acest moment, agresivitatea în trafic e sancționată în cazul”proferării de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivitprevederilor în vigoare, „săvârșirea de gesturi obscene, injurii,adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților latrafic” se pedepsesc cu 21 până la 100 puncte amendă (un punct deamendă este 67 de lei). Orice alte agresiuni, chiar dacă suntcomise în trafic, cad sub incidența legilor civile sau penale,pentru că pur și simplu ele nu sunt prevăzute în Codul Rutier.

Dacă inițiativa polițiștilor se va materializa, pedeapsa va fiaplicată pentru infracțiunea comisă cu violență în trafic, iarridicarea permisului ar urma să fie o pedeapsă complementarăaplicată de Poliția Rutieră. Dosarul penal se va întocmi lasesizarea victimei, Parchetul urmând să soluționeze cauza. Dacă efaptă penală, iar instanța se pronunță în acest sens, respectivulșofer va putea rămâne fără permis de la șase luni la un an. „Unastfel de șofer este un pericol pentru siguranța cetățenilor, înspecial pentru alți participanți la trafic”, cred polițiștii. Încazul în care actele de agresivitate sunt constatate de polițiști,sancțiunile vor fi aplicate direct de agenții de circulație.

Deputatul Cristian Adomniței, secretar al Comisiei de Industriiși Servicii, a declarat pentru gândul că speră ca până în primăvarăsă fie definitivat proiectul noului Cod Rutier. Viitorul cod nutrebuie să fie mai permisiv decât actualele prevederi. Actele deagresivitate trebuie sancționate contravențional, iar cele cuincidență penală trebuie sancționate potrivit Codului Penal, estede părere parlamentarul PNL.

Ordonanța 69 din 2008 de modificare a Legii Circulației se aflăîn procedură parlamentară din septembrie 2008.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
DEMITEREA ŞOC făcută de Florin Cîțu! Decizia i-a uimit pe mulţi
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
STUDIU. Cum vor arăta următoarele 6 luni ale pandemiei
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei