ȘOFERII „AGRESIVI” – UN AN FĂRĂ CARNET. Deputații vor să termine legea în această săptămână. CUM DEFINEȘTE ȘEFUL POLIȚIEI „AGRESIVITATEA”

ȘOFERII „AGRESIVI - UN AN FĂRĂ CARNET. Deputații vor să termine legea în această săptămână. CUM DEFINEȘTE ȘEFUL POLIȚIEI AGRESIVITATEA
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:29

Seria actelor de violență în trafic continuă și la începutulacestui an. Zilele trecute, o șoferiță a fost atacată pe CaleaVitan, din București. Imaginile surprinse de o echipă de filmarearată cum un bărbat lovește cu picioarele portiera mașinii în carese afla victima. Una dintre lovituri reușește chiar să smulgăoglinda laterală a Roverului în care se afla femeia.

Enervat, probabil, de unele manevre în trafic ale femeii,bărbatul a blocat mașina acesteia și a coborât, îndreptându-se spreaceasta. Șoferița a încercat să scape și să dea cu spatele, dar dincauza zăpezii nu a reușit să se îndepărteze. În acel moment,agresorul a început să dea cu piciorul în portiere din dreptulfemeii aflate la volan.

Polițiștii bucureșteni spun că încearcă să dea atât de urmavictimei, cât și de agresor. Potrivit legislației în vigoare,bărbatul se poate alege cu o amendă pentru tulburarea liniștii șiordinii publice, iar dacă femeia alege să îl reclame, anchetatoriipot deschide pe numele său un dosar penal, pentru distrugere.


• Astfel de cazuri au devenittot mai numeroase, în ultimii ani. Unul dintre cele mai grave aavut loc la Craiova, unde un bătrân a murit la spital, după ce afost snopit în bătaie de un tânăr, pentru că traversa prea încet.În Capitală, o altercație dintre doi șoferi s-a finalizat cu focuride armă, după ce unul dintre combatanți a scos pistolul pentru a seapăra de loviturile celuilalt. Tot în Capitală, în primăvaraacestui an, un șofer a distrus cu bâta geamul unui camionagiu careîi tăiase calea.

Poliția Rutieră propune modelul spaniol

Pentru a pune capăt valului de acte de violență în trafic,polițiștii de la Circulație au propus unele măsuri de pedepsire,inspirate din modelul spaniol. Așa cum prezentam în ziarul gândul,în prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru înjurături și semneobscene. Șeful Poliției Rutiere vrea însă să schimbe legea.

În noul Cod Rutier, polițiștii vor ca cei care se bat întrafic, pe lângă sancțiunile de ordin penal, să rămână și fărăcarnet de conducere. Lucian Diniță a declarat că instituția pe careo conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente”agresive” în trafic. Câteva dintre exemple: „depășirile repetate,în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre mașini” ar urma,dacă parlamentarii susțin inițiativa Poliției, să fie pedepsite denoul Cod Rutier. Parlamentarii trebuie însă să definească ceînseamnă „agresivitatea”, dar și să stabilească modul în careaceasta va fi dovedită.

Nou Cod Rutier ar putea fi gata în primăvara acestuian

În acest moment, agresivitatea în trafic e sancționată în cazul”proferării de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivitprevederilor în vigoare, „săvârșirea de gesturi obscene, injurii,adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților latrafic” se pedepsesc cu 21 până la 100 puncte amendă (un punct deamendă este 67 de lei). Orice alte agresiuni, chiar dacă suntcomise în trafic, cad sub incidența legilor civile sau penale,pentru că pur și simplu ele nu sunt prevăzute în Codul Rutier.

Dacă inițiativa polițiștilor se va materializa, pedeapsa va fiaplicată pentru infracțiunea comisă cu violență în trafic, iarridicarea permisului ar urma să fie o pedeapsă complementarăaplicată de Poliția Rutieră. Dosarul penal se va întocmi lasesizarea victimei, Parchetul urmând să soluționeze cauza. Dacă efaptă penală, iar instanța se pronunță în acest sens, respectivulșofer va putea rămâne fără permis de la șase luni la un an. „Unastfel de șofer este un pericol pentru siguranța cetățenilor, înspecial pentru alți participanți la trafic”, cred polițiștii. Încazul în care actele de agresivitate sunt constatate de polițiști,sancțiunile vor fi aplicate direct de agenții de circulație.

Deputatul Cristian Adomniței, secretar al Comisiei de Industriiși Servicii, a declarat pentru gândul că speră ca până în primăvarăsă fie definitivat proiectul noului Cod Rutier. Viitorul cod nutrebuie să fie mai permisiv decât actualele prevederi. Actele deagresivitate trebuie sancționate contravențional, iar cele cuincidență penală trebuie sancționate potrivit Codului Penal, estede părere parlamentarul PNL.

Ordonanța 69 din 2008 de modificare a Legii Circulației se aflăîn procedură parlamentară din septembrie 2008.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cu cine a petrecut Emma Răducanu prima seară în România, într-o locație de lux: „Am...
ELEVII care MERG fizic la cursuri! Aceste şcoli şi grădiniţe NU sunt afectate de noile...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
De ce este bine să pui pâine în cratiţa în care găteşti varză murată. Efectul...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021