Șoferul mașinii Ambasadei Rusiei care A LOVIT O TÂNĂRĂ PE TRECERE are calitatea de diplomat și beneficiază de imunitate de jurisdicție. Victima este în comă la spital

Șoferul mașinii Ambasadei Rusiei care A LOVIT O TÂNĂRĂ PE TRECERE are calitatea de diplomat și beneficiază de imunitate de jurisdicție. Victima este în comă la spital
Publicat: 22/10/2012, 18:36
Actualizat: 02/02/2019, 01:47

Persoana din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat și beneficiază de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă, pe teritoriul României, informează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

„Persoana din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București implicată în accident are calitatea de diplomat și beneficiază potrivit Convenției privind relațiile diplomatice (Viena, 1961) de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă, pe teritoriul României. Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție cazul, cercetările fiind în curs la nivelul autorităților competente”, se arată într-un comunicat al MAE remis la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul precizează că potrivit Articolului 11 alineat (1) din Constituția României, „Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte”. De asemenea, conform alineatului (2) din „Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern”.

sursa foto Realitatea TV

„În cazul în speță, rezultă că statul român este obligat să respecte și să aplice întocmai Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, ratificată de 176 de state. Atât România, cât și Federația Rusă sunt părți contractante ale acestei Convenții. Potrivit Art. 29 din Convenție «Persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detențiune. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine, și ia toate măsurile raționale pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei sale, libertății și demnității»”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul precizează că potrivit articolului 31, paragrafele (1), (2), (3) și (4) „agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicție penală a statului acreditar”.

„El se bucură de asemenea de imunitatea de jurisdicția sa civilă și administrativă..»; «Nu este obligat să depună mărturie»; față de el «Nu poate fi luată nici o măsură de executare…»; iar «Imunitatea de jurisdicție a unui agent diplomatic în statul acreditar (statul primitor) nu poate scuti pe acest agent de jurisdicția statului acreditant (statul trimițător)». Prin urmare, agentul diplomatic are imunitate doar în statul unde se află la post, nu și în statul trimițător”, se arată în comunicat.

O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federației Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecția străzilor Camil Ressu și Ilioara.

Șoferul este cetățean rus, iar pe legimația diplomatică este menționat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum și prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.

Tânăra de 19 ani lovită de o mașină a Ambasadei Rusiei pe o trecere de pietoni din Sectorul 3 al Capitalei este în comă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Florian Bica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun