Solidaritatea obligatorie – Boc își pune subordonații să-și dea salariul înapoi

Redactor:
Maria Toader
Solidaritatea obligatorie – Boc își pune subordonații să-și dea salariul înapoi
Legal, admite șeful Executivului, nu se poate face nimic. Politic însă, Emil Boc i-a amenințat, ieri, cu demiterea pe secretarii de stat ce nu vor să pună banii în contul de la Trezorerie sau pe consilierii numiți de miniștri care, de asemenea, poate sunt tentați în vremuri de criză să refuze un asemenea efort financiar impus.

Legal, admite șeful Executivului, nu se poate face nimic.Politic însă, Emil Boci-a amenințat, ieri, cu demiterea pe secretarii de stat ce nu vorsă pună banii în contul de la Trezorerie sau peconsilierii numiți de miniștri care, de asemenea, poate sunttentați în vremuri de criză să refuze un asemenea efort financiarimpus. „Nu este dat afară din postul pe care îl are în ministerdacă nu este numit. Dacă este un funcționar public, își păstreazăîn continuare funcția publică, numai că nu va mai reprezenta statulîn acest consiliu de administrație. Dacă e secretar de stat,consilier al ministrului sau numit prin pixul ministrului, acelapleacă acasă”, a avertizat prim-ministrul. El a dat exemplulPetrom, unde indemnizația de ședință reprezintă 20% din venituldirectorului general. „Noi nu putem interveni să stabilim acolocuantumul indemnizației, dar am stabilit foarte clar că toțireprezentanții statului, secretari de stat, consilieri de miniștri,donează în mod obligatoriu, sub rezerva pierderii funcției, toatăacea indemnizație în Fondul de Solidaritate”, a spus Boc.

Cum se plângeau unii secretari de stat, excedați desarcini

Decizia anunțată de Boc le va afecta destul de serios veniturileunora dintre secretarii de stat. Spre exemplu, în 2009, lui BogdanDrăgoi, unul dintre cei cinci secretari de stat ai Ministerului deFinanțe, i-au intrat în buzunar, potrivit declarației de avere depe site-ul instituției, 21.688 de lei în calitate de membru al CAal Loteriei Române și 110.254 de lei ca membru în comisia deselecție a Fondului Proprietatea. Chiar șeful său, SebastianVlădescu, știe cât de bine se poate plăti calitatea de membru îndiverse consilii de administrație. El a câștigat de la EximBank227.585 de lei, de la Romavia 34.119 lei și ca președinte alComisiei Fondului Proprietatea – 143.946 de lei. O altă subordonatăde-a lui Vlădescu, respectiv Grațiela Iordache, de asemeneasecretar de stat, face parte din 7 consilii și explica, înfebruarie, pentru Gândul că ar „fibucuroasă să scape de ele”, dar legea îi impune acest lucru, prinfuncția sa la Finanțe. Aceasta nu a dorit să dezvăluie cuantumulveniturilor sale din 2009, motivând că „nu are fișa fiscală”,adăugând că „un venit de 10.000 euro este un vis, sunt foartedeparte de acest nivel”.

Plafonare la restul reprezentanților dincompanii

În ceea ce-i privește pe reprezentanții statului în CA-urilecompaniilor cu capital majoritar de stat, Emil Boc a amintit căaceștia primesc încă de anul trecut o indemnizație de ședință de 48de lei, reprezentând 1% din salariul net al conducătoruluiinstituției, care a fost plafonat la nivelul celui pe care îlprimește un secretar de stat. Referitor la salariile angajațilordin aceste regii, societăți sau companii, premierul a admis că vaavea loc o plafonare, dar a explicat că încă nu s-a decis nimic încadrul Guvernului.

Boc a tăiat cu 50% litri de benzină pe „cap” de ministruși primar

În strategia guvernamentală de strângere a curelei bugetare,Guvernul a venit și cu ideea raționalizării benzinei lainstituțiile publice. Astfel, limita de carburanți care pot ficonsumați pe parcursul unei luni cu mașinile instituțiilor de statva fi redusă de la 400 litri la 200 litri pentru miniștri,secretari de stat, subsecretari de stat și conducătorii deautorități, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalți angajațidin ministere și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de la 350litri la 175 litri pentru prefecturi și de la 300 litri la 150litri pentru consilii județene și Consiliul General al MunicipiuluiBucurești. Consumul de carburanți va fi redus la jumătate și încazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum șila consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.

De asemenea, Boc a anunțat că și cheltuielile cu bunuri șiservicii vor fi reduse cu 20%, în trimestrele III și IV ale anului,la toate autoritățile și instituțiile publice, exceptate fiindcheltuielile pentru plata serviciilor medicale, a medicamentelor șia materialelor sanitare.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
SCHIMBARE RADICALĂ! Ce urmează să se întâmple cu VREMEA în următoarele zile întrece orice imaginaţie
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Marius Elisei, în depresie! Mesajul care o va speria pe Oana Roman: 'Vei vedea că...'
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide